Hétvége

2011.06.18. 15:36

Családi összejövetelre

Főzőversenyeken és közösségi rendezvényeken nagy valószínűség szerint találkozunk Révfülöpön Molnár Attiláné Irmával, hiszen közösségi ember és imád főzni. Utóbbi tevékenység kikapcsolja, pihenteti. Fodrász lévén, a vendégeivel is gyakran cserél recepteket, de szívesen meghívja magához a tágabb családot az évfordulókra, személyes ünnepekre.

Varga Ibolya

Irma ezúttal két recepttel örvendeztetett meg minket. A rakott csülök a családnak kétnapos ennivaló. Az első napon csülökpörköltet készít, nem füstölt, hanem nyers csülökből ugyanúgy mint bármilyen húsból, nincs benne semmi furfang. A második napon a sárgahéjú sütnivaló krumplit megpucolja kettévágja, félig megfőzi, lecsepegteti, forró olajban megsüti, lerakja a tepsi aljára, ráborítja a megmaradt csülökpörköltet. Ennek a tetejére megpucolja és négybe vágja a vöröshagymát és olajon megdinszteli, a tetejére borítja, majd az egészet összesüti.

A töltöttkáposztát huszonötliteres fazékban főzi. Hozzávalók: 6 kg savanyú káposzta, 1fej káposzta, 30 db savanyúkáposzta levél, 2 kg lapocka, 1nagy füstölt csülök, 1pár füstölt kolbász, 4 pohár rízs, amit forró olajon kicsit megpirít, 1fej fokhagyma, 4fej vöröshagyma, 1/2kg zsír, pirospaprika, só, bors, kömény: - Először megcsinálom a tölteléket - ismerteti a munkamenetet.  - Ehhez kell darált lapocka, karikára vágott kolbász, 1fej vöröshagyma dinsztelve, 2-3 gerezd fokhagyma, rízs, ízlés szerint só és pirospaprika.

 



Összedolgozom az anyagokat és a savanyúkáposztalevelekbe csavarom. A maradék hagymákat leszelem a káposztafejjel együtt, de a káposzta nagy leveleiből hagyok öt-hat darabot, amivel a fazék tetejét befedem. A csülköt kicsontozom és felkockázom. Ezután a fazék alját és oldalát jól kikenem zsírral, az alját meghintem savanyúkáposztával, édeskáposzta és hagyma keverékével, ízlés szerint adok házzá sót, borsot, köményt, meghintem paprikával, rászórok a darabolt csülökből, ráteszem a káposztába csomagolt tölteléket majd meghintem savanyúkáposztával és ezt az előbbi alapján addig folytatom, míg az alapanyagok el nem fogynak.

 

 

A szabály az, hogy bármekkora adagot csinálunk a fazék teteje és a káposzta között egy jó bő arasznyi hely maradjon, mivel az étel dagadni fog. Az étel tetejét befedem a félretett édeskáposzta-levelekkel, majd a tetejére teszem a maradék zsírt, meghintem 4-5 kanál pirospaprikával,felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, és alágyújtok féllángon. Három óra múlva lekapcsolom a gázt és kész is az étel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!