Hétvége

2011.07.30. 16:03

Mézes savanyúságok

Zsanna-Manna finomságot minden édesszájú kóstolt már legalább egyszer: a vegyszer-, liszt- és tojásmentes finomságok szabadalmaztatója most édes savanyúságokkal rukkolt elő.

Varga Ibolya

Az Érden élő Bíró Katalin Zsanna-Mannájával számos vásárban lehet találkozni, a kizálólag gyümölcsöt, magokat, mézet és természetes színezőanyagokat tartalmazó édességek receptjét levédette. Közreadja azonban az újjonan kitalált édes savanyúságait, amikről könyvet is megjelentetett Kira Karolina erdélyi kiadó gondozásában. A kötetet pénteken mutatták be Kapolcson, a Művészetek völgyében.

Bíró Katalin zöldséges családból származik, ő maga is jó ideig űzte a mesterséget. A nagy áruházláncok, multicégek térhódításával azonban megcsappant a munkája. Az utolsó adag gyömölcsből, mézből, magokból készítette el első édességeit, amiket már a határon túl is ismernek. Számos ismert személyiség, diplomata kapott tőle ajándékba formázott Zsanna-Mannát.

Katalin most édes savanyúságok receptjeit osztja meg az olvasókkal, amik első hallásra talán egy kissé meghökkentőek, de mivel mind kipróbált recept, nagyot nem tévedhetünk velük. Ezek közül választottunk kettőt.

Az erdei gomba rendkívül finom, még jó ideig szedhető. A rókagomba, vargánya savanyítva télre is eltehető. Egy kiló rókagombát vastag szeletekre vágunk, egy kiló szeletekre vágott ezüsthagymával és két darab felszelt pritaminpaprikával tiszta üvegekbe tesszünk, falapkákkal lezárjuk. Másfél liter vizet, 60 dkg fruktózt, 4 dl 10 százalékos ecetet, 4 dkg sót, 2 dkg citromsavat, savanyúságtartósító szert, valamint nyolc babérlevelet, egy csomag őrölt tárkonyt, egy csapott evőkanál fekete borsot, rózsaborsot, szárított rozmaringot, tört fahéjat, szegfűszeget, koriandert és mustármagot felforralunk, és az üvegekbe, a gombára töltjük.

Ha kihűlt, leöntjük a gombáról, visszatesszük a tűzhelyre és újra felforraljuk, ezuán öntjük vissza a gombára. Légmentesen zárjuk az üvegeket, szárazdunsztba tesszük. Huszonnégy óra után hűvös kamrába helyezzük. Vadakhoz és mangalicazsíros kenyérhez ajánlják.

Megkezdődött a körteszezon, próbáljuk ki a töltött Alexander-körtét mandulás, aszalt sárgabarackkal édes Irsai Olivérben. Ehhez két kiló apróbb körtére lesz szükség, 30 dkg aszalt sárgabarackra, másfél liter édes Irsai Olivérre, 50 dkg fruktózra, 3 dl 10 százalékos ecetre, 30 dkg mézre, 5 dkg sóra, 2 dkg citromsavra, 2 kávéskanál szegfűszegre, ugyanennyi darabolt fahéjra, 4 szál vaníliára, 4-8 csillag-ánizsra, 4 szál friss mentára és citromfűre, 2 szál friss rozmaringra, 1 evőkanál rózsaborsra, 2 kávéskanál  korianderre, ugyanennyi mustármagra, 68 szem kardamonra, savanyúságtartósító szerre.

A bort, fruktózt, sót, ecetet, mentát, citromfüvet, rozmaringot - a rózsabors kivételével-, az összes fűszert és a tartósítószert felforraljuk. A körtéből alulról eltávolítjuk a magházat, s a forró lében áztatjuk. A blansírozott mandulát beletöltjük a sárgabarackba, ráöntjük a mézet, s egy óra pihentetés után a körte üregébe töltjük. A megmaradt helyre mentát, citromfüvet, rozmaringot, rózsaborsot teszünk, a körtét fektetve üvegbe tesszük. Felforraljuk újra a levet és ráöntjük. Zárjuk, szárazdunsztba tesszük.

Akit érdekel a többi finomság is, a recepteket az írónő honlapján megtalálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!