Hétvége

2011.07.16. 08:32

Olvasóink kedvencei

A Naplót is kiadó Pannon Lapok Társasága a közelmúltban megjelentette az olvasóink receptjeiből témák szerint összeválogatott harmadik kötetét, a Könnyű, nyári ételek könyvét.

Varga Ibolya

Ezúttal Novák Ferencné várpalotai olvasónk receptjeiből válogattunk, aki már a korábbi gyűjteményeinkben is szerepelt. Ebben a könyvben a négy receptjéből hármat fényképpel közöltünk.

 


A halfilét fehérbor mártással készíti. Hozzávalók: 70 dkg fehér húsú hal, 2 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 citrom leve, só, bors, 20 dkg fehér szőlő, 1,5 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, 2,5 dkg liszt, petrezselyem. A halszeleteket sóval, borssal, citromlével ízesítjük és állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. Egy tepsit kivajazunk, rászórjuk az apróra vágott hagymát és rátesszük a halszeleteket, meghintjük a félbevágott szőlőszemekkel, majd leöntjük a fehérborral.

A tepsit alufóliával betakarjuk és 180 Celsius fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük, majd a halszeleteket kivesszük, melegen tarjuk, a visszamaradt levet átpasszírozzuk és félretesszük. A vajat megolvasztjuk, megfuttatjuk benne a liszet és a párolólével felöntjük, belekeverjük a tejszínt. Sóval borssal izesítjük és a halra öntjük.

 

 


A gombás rizottó hozzávalói: 20 dkg gomba, 2 db karotta, 10 dkg zöldbab, 10 dkg cukkini, 1 db pirospaprika, 1 db lilahagyma, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, 15 dkg rizs, 5 dl húsleves, 5 dkg reszelt parmezán sajt, só, bors. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget. Felöntjük egy kevés húlevessel, sóval, borssal ízesítjük, tovább pároljuk. A párolt zöldségek harmadát féretesszük, a többit összekeverjük a rizzsel, felöntjük a levessel és puhára pároljuk. Formába nyomkodjuk, tányérra borítjuk, köré rakjuk a félretett zöldséget, meghintjük sajttal.
 

 

A cukkinisaláta hozzávalói: 10 dkg piros retek, 3 db közepes paradicsom, 1 db cukkini, 10 dkg gomba, 15 dkg tejszín, egy evőkanál fehérborecet, só, bors, cukor, zöldfűszerek. A retket, cukkinit vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, a húsát kis kockákra vágjuk. A gombát felszeleteljük. A tejszínt az ecettel elkeverjük, sóval, cukorral, frissen őrölt borssal ízesíjük, belekeverjük a zöldfűszereket is. A salátás tányérokat kibéleljük salátalevelekkel, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és meglocsoljuk az öntettel.

 




Mindhárom gyűjtemény megvásárolható az ügyfélszolgálati irodáinkban és megrendelhető a [email protected] e-mail címen vagy az ingyenesen hívható 06/80-949-199-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!