Hétvége

2011.08.27. 16:24

Küldjék be ismét a jó recepteket!

Veszprém - Sokan őrzik otthon édesanyjuk, nagymamájuk receptjeit, s esküsznek az abban leírtakra. A legtöbb családban hagyománya van az ünnepi ételeknek.

Horváth Éva

Most itt az alkalom, hogy megosszák velünk a hagyományokat, s  ötleteket adjanak ahhoz, hogy újakat honosítsunk meg. A Pannon Lapok Társasága ismét receptversenyt hirdet, ezúttal ünnepi ételekből.

A társaság legutóbb hal- és vadételek receptjeit várta, nem hiába. Szép számmal érkeztek jobbnál jobbak, s ezekből szeptemberben meg is jelenik sorozatunk  legújabb szakácskönyve.

A főzés korábban egyértelműen az asszonyok feladata volt, de mára lényegesen változott a helyzet. A főzés divattá, trendivé vált, ennek jeleit tapasztalhatjuk a főzőműsorokban és a főzőversenyeken is. A híres szakácsok ugyan hosszú ideig csak férfiak voltak, de a dicsőséget mára az erősebb nem képviselői otthon is igyekeznek elhódítani. Sokan vásárolnak közülük szakácskönyveket, s próbálgatják az abban szereplő recepteket. De volt példa arra is, hogy Veszprémben a horgászklub szervezett főzési bemutatót és kóstolót. Tekintve, hogy a horgászklubba férfiak járnak jobbára, természetes, hogy a bemutatón is ők vettek részt. Az pedig magától értetődő, hogy a különleges halételeket is férfi mutatta be.

Vajon hány ünnepi receptet kapunk férfi olvasóinktól? Én emlékeim között őrzöm egykori országgyűlési képviselőnk, dr. Horváth Balázs borlevesének receptjét ugyan-úgy, mint Bodrogi Gyula színművész Erős Pistával és mézzel bolondított oldalasának leírását. De vannak receptjeim barátnőimtől, azok édesanyjától is. A gyűjteményt - másokhoz hasonlóan - szívesen  gyarapítom.

Az ünnepi ételek könyvébe farsangi, húsvéti ételek leírását, aratási és szüreti fogásokat, Márton-napi étkek, karácsonyi menük és szilveszteri finomságok receptjeit várjuk. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy korábbi beküldőink közül hányan keresik elő a kedvelt fogások leírását, s küldik be címünkre szeptember 5-ig. Örömmel láttuk, hogy a korábbi három szakácskönyvünk - Desszertek, Hagyományos ételek, Könnyű nyári ételek  - szerzői között többen ismerősként üdvözölték egymást, s már receptklub megalakításán gondolkodnak. Szeptemberben  megjelenik a hal- és vadételek leírását tartalmazó újabb kötet. Az Ünnepi ételek könyve karácsonyra várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!