Hétvége

2012.03.24. 08:03

Mindennapos életveszély Afganisztánban

Várpalota - A fizikai igénybevétel mellett a mentális leterheltség is igen jelentős Afganisztánban. Ha egy katona kimegy a táborból, megvan rá az esély, hogy valamiféle "áldást" kap, s nem tér vissza többet.

Szabó Péter Dániel

Vokla János, az MH Bakony Harckiképző Központ megbízott parancsnoka mondta el mindezt a napokban. A Gábor Áron Nyugállományúak Klubja meghívására érkezett alezredes két alkalommal járt már Afganisztánban, s az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) parancsnok-helyetteseként szolgálva átfogó és hiteles képet tudott adott a missziós helytállásról és mindennapokról tartott előadásában a várpalotai tiszti klubban.

- A Magyar Honvédség kiemelten fontosnak tekinti a missziós szolgálatok ellátását, jelenleg 13 országban mintegy 1000 katonánk lát el ilyen jellegű feladatokat. Közülük az egyik legfontosabb Afganisztán, ahol az egynegyed Magyarországnyi területű Baghlan tartományban 400 magyar katona szolgál féléves váltásokban, a tartományi újjáépítési csoport (PRT) mellett a nemzeti támogató csoport tagjaként, valamint logisztikai és műszaki területen is - emelte ki vetített képes előadásában Vokla János, aki a PRT-nek otthont adó Camp Pannoniában parancsnok-helyettesként töltötte szolgálatát.

Az alezredes hangsúlyozta, a PRT egyik kiemelt feladata a mozgásszabadság biztosítása, ugyanis az ország északi részén található tartományon több stratégiai fontosságú tranzitútvonal halad át. Az etnikai ellentétektől sem mentes területen korántsem egyszerű feladat szavatolni az utánpótlást szállító konvojok biztonságát, ám a magyar katonák különösen jó kapcsolatot ápolnak az afgán lakossággal, s ez megkönnyíti a munkát.

- Honfitársaimat azért is becsülik meg a helyiek, mert emberi oldalról, empátiával közelítik meg a problémákat, míg ez más nemzetekre nem feltétlenül jellemző. A rendfenntartás mellett egyébként az Afgán Nemzeti Hadsereg kiképzésében is részt veszünk, s a helyi rendőrség is mindig számíthat a magyarok segítségére - tette hozzá Vokla János.

Természetesen a katonai feladatok mellett a szép számban megjelent érdeklődőket a magyar katonák mindennapi élete is nagyon érdekelte. A 320 férőhelyes, ám adott esetben sátras megoldással tovább bővíthető táborban három ágy található egy-egy konténerben, ahol a katonák laknak.

- Nem túlzás állítani, fél évig nincs magánélete az embernek. Pedig az erős fizikai és szellemi igénybevétel mellett jó volna néha félrevonulni, s egyedül lenni. Erre sajnos nincs lehetőség, így a szabadidőt általában sporttal töltik a magyarok, egy alkalommal még félmaratoni futóversenyt is szerveztünk a táborban - mondta el a parancsnok-helyettesként a helyiek vezetőivel is igen jó kapcsolatot ápoló alezredes.

Persze a fő hangsúly az újjáépítésen van a szinte középkori állapotban lévő országban. Az iskolafelújítások és útépítések éppúgy a mindennapos feladatok közé tartoznak, mint a vízellátás biztosítása vagy épp a tavasszal óriási károkat okozó árvíz hatásainak enyhítése.

- Megható látni, hogy milyen szeretettel fogadják a magyar katonákat, s mennyire hálásak tudnak lenni a sanyarú sorban élő afgánok akár egy-egy élelmiszercsomagért is. Ezért is szeretnék még visszatérni ebbe a távoli, különleges országba - jelentette ki Vokla János, aki a hangulatos előadás zárásaként Afganisztánból hozott relikviákat is bemutatott a Dobszai József nyugállományú alezredes vezette klub tagságának. Díszes szőnyegeket és kaftánokat, kézzel faragott sakk-készleteket és képzőművészeti remekeket is megcsodálhattak a vendégek, akik elismeréssel szóltak a hiánypótló programról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!