Hétvége

2012.03.24. 13:10

Test-szellem-lélek egysége

Ha az egészséget állítjuk középpontba, nem a betegséget, akkor egészségipar hozható létre a betegségipar helyett. A jelenlegi egészségügyi ellátás morális és gazdasági válságának megoldása nem költségvetési tételen, hanem a szemléletváltás elodázásán múlik. Néhány gondolat az ÉletMag Gyógyszövetség elméleti alaptételei közül.

Varga Domokos Péter

Létezésüket számunkra   esetleg szokatlan, de   a világ harmóniájával összeegyeztethető gondolati tételekre alapozzák. Így jelentik ki magától értetődő természetességgel, hogy az orvosi értelemben vett prevenció (megelőzés) eszköztára alkalmatlan a betegségek valós megelőzésére. Mert mi is a betegség? Az egészség egyensúlyi állapotának tünetekkel kísért felborulása. Tehát a tünetek bármelyikének a legkorábbi felismerése már az egyensúly kibillenésének következményét jelzi. A test-szellem-lélek közösen teremtik meg a szeretet erőterét. A szeretet egy olyan finom energetikai mintázat, amely univerzális az élővilágban és a jól működő közösségekben.

Tavaly márciusban Veszprémben megnyílott az ÉletMag Ház, az alternatív gyógyítás otthona. Az országban ma kilenc megyében vannak jelen, öt helyen ÉletMag Ház is működik. Ezekben a házakban gyógyítanak, de nem a hagyományos módszerekkel. Emberek egy csoportja úgy döntött, hogy létrehozza az ÉletMag Gyógyszövetség Egyesületet, hogy valamifajta közösségbe fogja össze azokat, akik a gyógyítást a most elterjedt gyakorlattal szemben másként fogják fel.

Az ÉletMag Házról, az itt folyó tevékenységről dr. Vincze Gáborral és Rédey Szilviával beszélgettünk. Előbbi orvos, az utóbbi dúla (a szülés lebonyolítását lelkileg segítő személy).

A házban most 30-35 gyógyító tevékenykedik, közülük három orvos. Ők a hagyományos orvoslás, a hivatalosan végzett munkájuk mellett vesznek részt az egyesület tevékenységében.

Akik ehhez a csoportosuláshoz tartoznak, úgy gondolják, nem a szétszabdalt, részekre osztott embert kell gyógyítani, hanem az egészet. A hiperspecializáció azt hozta magával, hogy emberek pontosan ismernek egy-egy szakterületet, de az egész embert elfelejtették egységként kezelni. Ma már a hagyományos orvoslásban sem számít eretnekségnek, ha a test-szellem-lélek egységéről beszélünk.

Az itteni fogalomrendszerben nem betegről és orvosról beszélnek, hanem gyógyítóról és gyógyulni vágyóról. A hatályos jogrend szerint az a gyógyító, akinek erről papírja van. A társadalmi igény felől viszont az számít gyógyítónak, aki az adott egyént a betegségéből ki tudja gyógyítani.

Az ÉletMag Házban a terápia két párhuzamosan alkalmazott csoportra oszlik: az ok megállapítására és az állapotjavító tevékenységre. Az ok, a gyökér a legfontosabb: azt kell megtalálni, milyen okból alakult ki az adott betegség, az önmagát vizsgáló, kutató embernek kell felismernie saját felelősségét a betegség kialakulásában. Fizikai testünk egy jelzőrendszer, minden betegség csupán egy jelzés. A gyógyulás folyamatában az első lépcsőfok a felismerés, az ebből fakadó életvitelváltás. A gyógyítás minden esetben alternatív módszerekkel történik, például homeopátiás szerek, tradicionális reiki, biorezonancia, lelki oldás, meditáció, asztrozófia (az asztrológia és az antrozófia együttese), szellemgyógyászat, gyógynövények, népi gyógyászat, mozgásterápia, jóga és az új germán medicina alkalmazásával. A folyamat mindig együtt gyógyítást jelent, a széles eszköztárból közösen választják ki a legmegfelelőbbnek tűnő terápiát. Azt kell elérniük, hogy a gyógyítók tudjanak olyan közös, mentális állapotba kerülni, hogy elfogadják azt a gyógyító potenciált, ami rajtuk kívül, a másik gyógyító segítségével jön létre. A gyógyuláshoz az optimális terápiás sor alkalmazása vezet el. Minden elakadási ponton egy csapat áll a beteg rendelkezésére, ők a gyógyulni vágyóval együtt keresik meg a másik terápiás módszert.

A gyógyszövetség egyesület nem eltávolítani akarja egymástól a hagyományos és az alternatív gyógyítást, hanem éppen ellenkezőleg, közelíteni. Egy olyan alapellátási szint kiépítésében reménykednek, ahol a háziorvosokkal valódi együttműködés alakul ki. A két területet maga a páciens kapcsolná össze azzal, hogy az általuk létrehozott információs rendszert az orvosok rendelkezésére bocsátaná.

Végezetül két figyelemre méltó adat: ma az alapellátásban háziorvoshoz fordulók több mint harminc százalékának kezelése váltható ki mellékhatásmentes komplementer medicinával, illetve léteznek felmérések, amelyek szerint az emberek közel 60 százaléka alternatív gyógyító módszerhez nyúl először a tünetek megjelenésekor.

 

Nézőpont kérdése csupán, hogy mi számít ma alternatív tudománynak. Az empirikus (tapasztalati) természetgyógyászat több ezer éves hagyományokra épülő számtalan ága vagy az evidenciák útvesztőiben teremtő erőkről suttogó professzorok által felállított tézisek rendszere? Valójában az az elfogadott, amelyik finanszírozása profitot termel, és azok a tények nyernek kellő publicitást, amelyek a trendbe beleférnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!