Hétvége

2013.07.19. 13:54

Sok jó zenész kis helyen

A zenekar 2011 őszén alakult Balatonfűzfőn, az Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény akkori zenekarából, illetve az iskola tanáraiból és növendékeiből.

Kekk Sára

Már az első pillanattól remekül tudtak együtt dolgozni a különböző korcsoportok tagjai, 2011 decemberében megtarthatták első fellépésüket. Az elődzenekar munkássága mindenkinek tetszett, így a tagok szinte kikövetelték a folytatást. Ennek érdekében az Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény több tanára is részt vesz a fejlesztésében, a gyerekek tanításában.

A Fűzfő Big Band fő célja a műfaj és az igényes élő zene megismertetése a közönséggel, illetve szeretnének minél több fellépési és gyakorlási lehetőséget biztosítani a gyerekeknek. Jelenleg 28 tagot számlálnak (ének, gitár, szintetizátor, harsona, szaxofon, trombita, ütőhangszerek).

Művészeti vezetőjük Hégely Ákos, Fűzfő Város Kultúrájáért érdeméremmel kitüntetett trombitatanár, kamaraművész, a Magyar Honvédség Légierő Big Band szólamvezető trombitása. Mivel egyedülálló módon-hét állandó énekessel dolgoznak, ezért repertoárjuk rendkívül széles.

 

A Fűzfő Big Band művészeti vezetője Hégely Ákos, a számok áthangszerelésért is nagyrészt ő felel (Fotó: Orosz Péter)



A nemzetközi és a hazai zenei élet sikeres számait játsszák: swinget, funkyt, rockot, rock and rollt, filmzenéket - többségüket saját hangszerelésben. Az áthangszerelésért nagyrészben Hgely Ákos felel, aki nem csak a hangszerekre, hanem az azokon játszó gyerekekre írja a szólamokat.

Mint mondta, főleg a kisebbek igényeire, illetve tudására fordít nagyobb figyelmet, hiszen a zenekarban több, tíz év körüli kisgyerek is zenél. Bár egy- egy új szám hangszerelése akár 50- 100 munkaórát is igénybe vehet, Ákosnak és a segítőinek köszönhetően az elmúlt években több dallal is bővült az együttes repertoárja.

A Fűzfő Big Band rendszeres fellépője Fűzfő város és a Balaton-parti települések rendezvényeinek, de számos külföldi fellépéssel is népszerűsítették zenéjüket. Koncerteztek már többek között Balatonalmádiban a borfesztiválon és Balatonfűzfő testvérvárosának falunapján, Nagycétényen.

Idén pedig Ausztriába kapott meghívást a zenekar. Keretes: Ennyi „rezet” és énekest nem lát mindennap az ember egy színpadon. Nem hétköznapi bigband hangzást eredményez ez a felállás. A zenekar igényes, önfeledt szórakoztatást kínál hallgatóságának a legkülönbözőbb rendezvényeken. Játszottak önálló big band-koncertet, báli zenét, sőt táncosokkal kiegészülve show-műsort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!