Hétvége

2013.08.30. 11:45

A motoros

Csak állt. Állt valahol. Talán kényszerből egy úton vagy útszélen. Valahol egy üzlet kirakatában a többi között?

Tungli M. Klára

De hisz mellette, mögötte senki, semmi. Ez az. A semmiben állt. Csak úgy magában. Előtte, utána akár lebeghetett is benne, a semmiben. Nincs ember, aki pontosan megmondaná. Még az sem, aki látta. Az álmodó, az álomképben. Neki ugyan vannak visszatérő jelenetei – egy városszelet zölden hullámzó dombbal, amelyen templom magasodik –kápolna inkább? –, a domb alatti úton mintha ő lépegetne, érzi, szeret itt lépegetni, miközben azt kutatja, hol jár megint.

Ez a hajnali álom szertefoszlott, de furcsán otthagyott neki egy semmiben álló motort. Szerencsére nem alkatrészt, riasztó feladatnak, javítsa meg, azzal a valóságban sem tudna mit kezdeni, hanem egy kétkerekű járművet, amellyel szintúgy sosem volt dolga még, most azonban ott volt. Markánsan létezett, ha ezt a valamit egyáltalán létezésnek nevezheti. Elő- és utóélet nélkül – volt. Akkor, ott. Neki. Miért?

Mint más reggeleken, most is jött-ment a lakásban, majd asztalhoz ült, evett. Nézelődött is persze, s az étkezőasztallal szemben levő falibabán rátalált a hajnali álom rokon ábrájára. Az előző este egy bokráról frissen leszakított rozmaringszálat tett bele egy henger alakú üvegpohárba. A kecses ágacska látható örömmel merült a vízbe. Reggelre a hajlékony zöld növény érzékenyen formálódott – idő, hely, állapot törvényei szerint, mégis magától, ki tudja, hogy, meglehet, saját akarattal (?) különös formájúvá. Meglepő látványt nyújtott. Mintha ismerné a nézelődő álmát, éppen úgy, és mégis életszerűbben: egy keletről nyugatra tartó motorost lehetett felismerni benne, aki ül a jármű vázán, a szerkezet kissé hiányos, ám egyértelmű, az utas igyekszik eljutni valahová, előre dőlő testtartásban, behajlított térddel, kezeit – két finom szálat – a kormányon tartja, az, akár a valóságoson, kissé feléje hajlik, középen lándzsaként fúródik haladásirányba. Micsoda iram, szinte marinettis, ahogy motor és karcsú test száguld vonzó célja felé sebesen, sőt lelkesülten. Fergeteges szépség, az éjszaka óráiban összerendeződő műalkotás. E pillanatban úgy látszik, mintha valamely ősi barlang rajza megunta volna saját szikkadását, és vágyakozva az életes vízduzzadásra, beköltözött a hengeres pohár kétdecis tengerébe. Miről fantáziálhatott még? Ki is? A barlangi ősi ábra, a gyenge rozmaringszál vagy az álmélkodó ember? Mindhárman együtt? A motoros mindenesetre észrevehetően duzzadt a különös vér-, azaz vízátömlesztés után, élvezte máslétét. A nap elsodorta ezeket a fantáziaképeket – a valóság vaskos, tapintható.

Másnap reggel a szemlélő egy lejjebbre szállt, úgyszólván vértelen alakot pillantott meg a pohárban, kinek megrogyott, tegnap kecses térde – vajon nő vagy férfi? – ernyedten tartotta még a testét úgy-ahogy, haja hátrébb sodródott, s a fellazult alak ugyan most is előre vágyott haladni, ám kicsúszott alóla az út, amely egy napja, habár szakadozva látszott, azért ott volt, semmivé lett. Félteni kellett, akárhogy is. Napközben lebegett, bizonyára, aztán leszállt a pohár vastag aljára, mint az ember, ki nyugodni vágyik a földben, melyből vétetett. Egymásra hulltak a rajzolat elemei, a szétlapult motorváz, a tegnap még célirányos lény utolsó, fuldokló pillanatát feltartott karok jelezték. Mintha azt mondanák, segítség! A test kíméletesen elfordult helyzete előző szögéből, ne lássa szétroncsoltan senki, visszatért elhagyott irányába, keletre. Lehangoló látványt nyújtott, a teljes dráma képét.

A rádió közömbösen sorolta híreit. Ő alig figyelt rá. Egyszer csak annyit hallott, az éjjel Várpalotánál meghalt egy motoros. Döbbenet.

Előbb az álom, azután a képzeletjáték egy pohár vízben módosuló jelenettel, majd a makacs valóság. A kör bezárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!