Hétvége

2014.06.20. 18:00

Tiltakoztak a nullás és a származás nélküli lovakért

Örömlovaglás lett a vége június 14-én annak a találkozónak, ahol az ország lovasai tiltakozást szerveztek a nullás, a származás nélküli lovakért. Megmenekülésükben nagy szerepe volt a tótvázsonyi Vajkyné Nagy Andreának. Petícióját tizenötezren írták alá.

Kovács Erika

Vajkyné Nagy Andrea, aki a Magyar Terápiás Lovas Egyesület alelnöke is egyben, valamint a budapesti Szilágyi Szilárd lovasoktató, versenybíró a demonstrációt amiatt hirdették meg június közepére, hogy felhívják a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) figyelmét az általuk megalkotott lovardarendelet két olyan fejezetére, melyek sok családi lovardát ellehetetlenítettek volna Magyarországon, és ezzel a lovak kilátástalan helyzetbe kerültek volna.

A több száz lovas a Városligetben találkozott, és Budapesten a belvároson végigporoszkálva mutatták, helyük van a lovaknak a magyar társadalomban, különös tekintettel az idegenforgalomra, a gyógyászati célú lovagoltatásra.

- A szaktárca célja ugyanis az volt, hogy a származás nélküli, azaz nullás állatokat kizárják a lovas szolgáltatásból, és legkevesebb öt állat tartását írtak elő helyszínenként - érvelt a találkozó létrehozása mellett Vajkyné Nagy Andrea. A tótvázsonyi asszony maga is régóta végez gyógylovagoltatást gyerekeknek, és oktat is. Mindemellett a lovak iránti szeretete miatt is kezdeményezte a petíciót a családi lovardák, a lovak megmentéséért. Az állatok nagy valószínűséggel vágóhidakra kerültek volna, hiszen pusztán kedvtelésből kevés lovasudvarban tudták volna finanszírozni a tartásukat.

Vajkyné Nagy Andrea, a tótvázsonyi lovasudvar tulajdonosa. A terápiás lovasoktató kezdeményezte a petíciót, amelyhez országszerte tizenötezren csatlakoztak. Kiemelkedő szerepe volt a családi lovasudvarok és a nullás lovak megmentésében. Szerinte ezek a lovak is kitűnő állatok

A szaktárca rendeletét hatalmas felháborodás kísérte. Aztán a minisztérium a lovasszakmai egyeztetéseket követően ígéretet tett a rendelet módosítására, melyet elkészített, azt azonban nem léptette hatályba. Így a lovas szolgáltatóknak lehetőségük sem volt lovaikat levizsgáztatni, azonban tevékenységüket július elsejétől már csak így gyakorolhatták volna.

A lovas demonstráció célja az volt, hogy a már múlt év végén beadott és idén tavasszal jóváhagyott módosítás elfogadásával a minisztérium tegye lehetővé a származás nélküli lovak további használatát a lovardákban. Ennek érdekében békés lovas felvonulást hirdettek 2014. június 14-re, melyet a lovasok a nullás lovak napjának neveztek el. Kitűnő szakemberek, szakírók, ménesgazdák, állatorvosok, agrármérnökök, sportolók, oktatók és lovasok csatlakoztak a demonstrációhoz. Régi sérelmeket, a lovas szakágak közti ellentéteket tettek félre a résztvevők azért, hogy egyöntetűen fejezzék ki támogatásukat a módosítás mellett - utalt az elszántságukra Andrea. Hozzátette: megható és felemelő érzés volt látni, hogy Magyarország még lovas nemzet, ahol máig őrzik ezt a csodaszép hagyományt, és az emberek kitartanak régi társaik, a lovak mellett.

A demonstráció aztán örömlovaglássá változott, mert az NGM a fővárosi találkozó előtt két nappal közleményt adott ki, melyben bejelentette a rendelet módosítását. Így a demonstráció még az előtt elérte célját, hogy megtartottuk volna! - mondta örömmel Andrea, aki kiemelte: a tárca a közelgő június 30-ai határidőre való tekintettel soron kívül módosította a lovas szolgáltatótevékenységről szóló rendeletet. Eszerint az állattenyésztési törvény elveivel összhangban átmeneti türelmi idővel segíti az érintett szolgáltatókat abban, hogy eleget tudjanak tenni a minősítési kötelezettség teljesítésének. A módosítás a lovakra előírt alkalmassági minősítés igazolásának határidejét 2014. június 30-ról szeptember 30-ra módosította, melyben a korábbiaktól eltérően részt vehetnek a nullás lovak is, ahogy az oktatásban ugyancsak. Nem szükséges öt lovat sem tartani.

A minisztérium előtt a lovasok elmondták: sem állatot, sem embert nem lehet származása miatt megbélyegezni! Kucsák László országgyűlési képviselő, aki elkészítette a rendelet módosítására tett javaslatát, ismertette Horváth Viktória helyettes államtitkár levelét. Eszerint a szaktárca arról gondoskodik, hogy a lovas szolgáltatók és látogató- ik biztonságban legyenek, és egyre többek járják be Magyarországot lóháton!

- Szeretett négylábú társaink, barátaink továbbra is mellettünk maradhatnak, és velük oktathatjuk, segíthetjük a fiatalokat a lovak, az emberek és a természet szeretetére. Hálásak vagyunk a döntéshozóknak, amiért a hibát felismerték és gyorsan korrigálták - hangsúlyozta Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!