Hétvége

2014.06.19. 10:21

Staféta Pósfai Mihállyal

Legutóbbi számunkban dr. Présing Mátyás azt kérdezte dr. Pósfai Mihálytól, a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézet egyetemi tanárától, hogy gyógyítanak-e az ásványok?

Mátételki András

- A világhálón ezrével kapunk találatokat olyan oldalakra, amelyek az ásványok, drágakövek szerencsét hozó, védelmező, vagy "spirituálisan" gyógyító erejéről szólnak - mondja az akadémikus. -  Természetesen ezeken az oldalakon általában meg is vehetjük az intelligencianövelő, sőt tolvajok ellen is védő ametisztet, a légutakat tisztító piritet, vagy a székrekedéstől óvó aventurint. Ezekre a csodás hatásokra azonban nincs semmi tudományos bizonyíték. Bár a különleges, szép és ritka tárgyakhoz az emberiség egész történetében kapcsolódtak hasonló képzetek (gondoljunk csak Jumurdzsák gyűrűjére!), az ásványok spirituális gyógyító hatása kimerül a placebó effektusban, minden egyéb csak badarság. Ha tehát valaki úgy érzi, jó neki, ha ametisztet tart a szoba sarkában, hát tegye, nem árt vele senkinek, még ha nem is lesz tőle intelligensebb. De ha náthás, azt javaslom, hogy ne csak piritet tegyen a zsebébe, hanem nézzen be a patikába valami szirupért.

Pósfai Mihály azt kérdezi Bartus Sándortól, hogy mitől különleges a tihanyi levendula.

A staféta következő vendége: Bartus Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!