Hétvége

2014.08.08. 08:40

A hajósok idén is vendégül látták az otthonukat, szüleiket veszítő gyermekeket

Nem bonyolult a képlet. Rászoruló, hátrányos helyzetű fiataloknak szereznek örömet azok, akik ezt megtehetik. A SOS gyermekfalvak lakóinak vitorlázása azonban akkor érthető meg igazán, amikor a csillogó szemű gyerekek kissé bizonytalanul, de nagyon büszkén felkapaszkodnak a Balatonon imbolygó hajókra.

Horváth Gábor

Csütörtök délelőtt van, az ég csupa szürke felhő, éppen csak nem lóg az eső lába. A kikötő felett lustán himbálózik az árbóctenger, hajó hajó mellett, egy üres hely nincsen, hiszen kinek jutna eszébe vízre szállni a nem épp nyaralóbarát, ráadásul szélcsendes időben.

Senkinek, de most különleges alkalom van. Az SOS Gyermekfalu fiataljait már hosszú évek óta vendégül látja Balatonfüreden a Magyar Vitorlás Szövetség, az alkalom ettől függetlenül mindig különleges. Ezt magyarázza Gosztonyi Gábor, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa ügyvezetője. - Minden évben akad valami emlékezetes, most lehet, az lesz, hogy esőben vitorlázunk mosolyog, de a jóslat szerencsére nem jön be, a felhők az égbolt teljes szélességében végignyúlnak felettünk, de esőt nem adnak. - Az utóbbi években rengeteg élményt kaptak itt a gyermekek és ez most sincs másképp. Természetesen mindenki izgalommal készült a nagy eseményre. Sokan már többedszerre járnak itt, de minden alkalommal igyekszünk azokat bevonni, akik még sosem jártak a Balatonnál.

Gosztonyi Gábor megjegyezte: az esemény azért is különleges, mert nincs még egy olyan alkalom, amikor mindhárom magyarországi SOS Gyermekfalu lakói közös, nagyszabású kiránduláson vesznek részt.

Hazánkban Battonyán, Kőszegen és Kecskeméten működik SOS Gyermekfalu, amely árva, vagy vér szerinti szüleiktől külön élő fiataloknak ad otthont. A gyermekek családban, nevelőszülőkkel laknak együtt. Az alapítvány haláleset, bántalmazás, vagy elhanyagolás miatt otthonukat, szüleiket veszített kis lakói útját egészen a felnőtté válásig figyelemmel kíséri és gondozza.

A szervező LáriFári Alapítvány képviseletében Hosszú Adrienn elnök elmondta: önkénteseik a vitorlázás mellett vízparti programokkal, arcfestéssel, csillámtetoválással, kézműves és egyéb kreatív feladatokkal is készültek.

Idén 117 gyermek érkezett, kísérőkkel együtt 150-en szálltak fel a 21, rendelkezésükre bocsájtott hajóra. Egyikük, Harkai Péter nem először jár a Balatonnál, ettől függetlenül szívesen mondott igent, amikor kérdezték. A 21 esztendős fiatalember korábban szintén gyermekfaluban élt, ma pedig Szegeden lakik egy úgynevezett utógondozóban, ami olyan mint egy kollégium, középiskolások, egyetemisták lakják. Egyszer már voltam itt és nagyon örülök, hogy idén is részt vehetek a vitorlázáson. Többen jöttünk Szegedről, remek hangulatban, hiszen mindannyian nagyon vártuk már a kirándulást válaszolja érdeklődésünkre Péter, akit kicsit a gyermekfalu-életről is faggatunk. - Találó rá a falu kifejezés, hiszen az emberek úgy élnek ott, mint egy kistelepülésen. Külön házakban, közösségi terekkel. A legtöbb embert jól ismered, összetartó a közösség. Én korábban Kecskeméten voltam, hat esztendeje kerültem Szegedre a középiskolai tanulmányaim miatt. Sok ismerősöm volt ott, de most már kicserélődött a társaság. Az utógondozóban is nagyon jól elvagyunk, remekül érzem magam. Tényleg olyan, mint egy iskolai kollégiumban - fejti ki az egyébként már egyetemista, logisztikai mérnöknek tanuló Péter.

Időközben a fiatalokat kisebb csoportokra osztják, nyolcasával-tízesével kerülnek egy-egy hajóra. Mindenki kíváncsian lesi leendő vitorlását, különösen a kicsik szeme csillog bizonytalanul-büszkén, úgy igazából gyermekien. Itt és most nem hátrányos helyzetűek, vagy rászorulók, hanem hús-vér kisfiúk és kislányok egy csomó csuda érdekes vízi jármű előtt.

 

Két világ találkozása ez, a vitorlázókat sokan különc, rongyrázó, öntörvényű figuráknak tartják. A róluk kialakult kép persze torz és közhelyes, mindenesetre itt a napbarnított, papucsos, napszemüveges, laza arcok átmennek vízi óvóbácsiba, vagy ha úgy tetszik, vitorlás-szitterbe . Aranyos, ahogyan tanárbácsisan magyarázzák a tudnivalókat a kicsiknek. Az egyik hajó előtt a mindig mosolygós Soponyai Géza, akinek a csapatába tartozik Barabás Éva műsorvezető is.

- Tíz esztendeje vagyok az SOS gyermekfalvak nagykövete és szinte minden alkalommal ezen a füredi eseményen is részt veszek, talán egyszer hagytam ki a vitorlázást - mondja a népszerű televíziós, aki egyetért abban, hogy ez a rendezvény arra is remek, hogy megmutassa: a vitorlázók segítőkész, szociálisan érzékeny emberek.

- Nagyon örülök, hogy megtaláltuk egymást a vitorlás szövetséggel, ez egyébként Bakóczy Kálmánnak köszönhető, aki más téren is rengeteg segít az SOS gyermekfalvaknak. Például több fiatalnak szerzett munkát itt a Balatonnál a vendéglátásban. Sokan tanulnak ugyanis szakácsnak, vagy cukrásznak, ezek a szakmák nagyon szimpatikusak nekik, aminek talán az az oka, hogy ők igazán tudják, mi az a nélkülözés. Visszatérve a hajózásra, hatalmas élmény ez minden résztvevőnek. Csak egy példa: szívet melengető volt, hogy amikor tavaly év végén azt kértük a gyerekektől, hogy rajzolják le legnagyobb élményüket, sokuk papírján egy vitorlás képe bontakozott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!