Hétvége

2014.12.02. 16:25

A gróf nyomában

Magyarország, mely a trianoni szerződés következtében elvesztette területi integritását, hatalmas erőfeszítést tett, hogy megtartsa művelődési épségét. Megalkotta az 1926. évi VII. törvénycikket, és ez alapján főleg az Alföldön 5000 népiskolai tantermet és tanítói lakást emelt.

Bándi László

Dr. Klebelsberg Kunó gróf, magyar királyi vallás- és közoktatásügyi miniszter a magyar népnevelés nagy apostola - 1930-ban mutatta be életének legnagyobb eredményét, az ötezredik népiskoláját. Vallotta: csak a jellem és a tudás találkozása adja a magasabb értelemben vett embert . Nagyszabású művelődés-, művészet-, tudomány- és oktatáspolitikai reformjai, törekvései napjainkig éreztetik hatásukat. Szeged, Pécs és Debrecen egyetemeinek, főiskoláinak fejlesztése, külföldi magyar intézetek, magyarországi tudományos kutatóhelyek létesítése, mint például a Tihanyi Limnológiai Intézet, valamint nyolcezernél is több iskolai objektum megvalósítása őrzi európai gondolkodásmódjának az ország javát szolgáló kézzelfogható eredményeit.

1926-tól 1930-ig tartott dr. Klebelsberg Kunó népiskola-építési akciója. 1930. október 25-én a szegedi Rókus általános iskola épületével ünnepélyesen felavatásra került az 5000. objektum, vele szimbolikusan valamennyi, így a Fűzfőfürdőtelepi Állami Elemi Népiskola is a Fűzfő-fürdőtelepi Állami Népiskola, a Balatonfűzfői Állami Általános Iskola és a volt Jókai Mór Általános Iskola jogelődje.

A fűzfőfürdőtelepi Klebelsberg-iskolát ma a Fűzfőfürdői Öregdiákok és Tanárok Baráti Köre (FÖDTBK) védi, óvja. A kör 2004-ben, egy hagyományőrző diáktalálkozó keretén belül néhai tanáraik és diáktársaik emlékére emléktáblákat emelt

A fűzfőfürdőtelepi Klebelsberg iskolát (Balatonfűzfő, Jókai u. 19.) ma a Fűzfőfürdői Öregdiákok és Tanárok Baráti Köre (FÖDTBK) védi, óvja, s mint épített és szellemi kulturális örökségre, igyekszik minél szélesebb körben felhívni a figyelmet. 2003-ban, az ötvenéves diáktalálkozón jött létre az Öregdiákok Baráti Köre magasztos célokkal az iskoláért és a városért. 2004-ben, hagyományőrző diáktalálkozó keretében néhai tanáraik és diáktársaik emlékére emléktáblákat emeltek, megfogadva, hogy az emléktáblák minden év júniusának első szombatján, rendkívüli pedagógusnapon megkoszorúztatnak . Ugyanakkor iskola-, egyház- és helytörténeti kutatásba is kezdtek, így derült fény arra is, hogy az öreg iskola a klebelsbergi népiskolaprogram egyik dunántúli képviselője. A 2007-es iskolabezáráskor védnökséget vállaltak a hajdani Klebelsberg-iskola felett. 2010-ben Klebelsberg-iskola táblát helyeztek el az épületen és egyben bekapcsolódtak az Európa Tanács 48 országot összefogó kulturális örökség napjai programjába.

Fűzfőfürdői rendezvénysorozatukban jellemzően Klebelsberg nyomában címmel bemutatják a város természeti, épített és szellemi-kulturális örökségeit, amelynek bázisa a Klebelsberg-iskola.

2011-től a önkormányzattal Jókai közszíntérként működtetik, és közművelődési pályázati támogatásból megkezdték iskolamúzeum/levéltár, emlékszobák és rendezvénytermek kialakítását. Azóta rendszeresen rendezvényeket, konferenciákat és kiállításokat szervezve ápolják a klebelsbergi szellemi örökséget.

2014. június 7-én tartották a XI. hagyományőrző diáktalálkozót, a rendkívüli pedagógusnapot, majd az emléktáblák megkoszorúztattak .

Jókai Mór halálának 110 éves évfordulója alkalmából emlékülést tartottak és virágot helyeztek el a Jókai-domborműnél.

A diáktalálkozó folytatásaként a hajdani Klebelsberg-iskola tantermeiben érdekes iskolatörténeti, egyház-, és helytörténeti kutatásokra épülő tablókat tekinthettek meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!