Hétvége

2015.04.17. 13:18

Kik a példák?

Ülök egy ukrajnai faluban, nem messze azoktól a falvaktól és városoktól, ahol halomra lőtték a civileket és katonákat, nőket, időseket, gyerekeket, ahol ma is törékeny a béke.

Kovács Erika

Közben bámulom-hallgatom ezt a 23 éves fiút, aki annyi idős, mint a fiam, és belegondolni is borzalmas, hogy vele is megtörténhetett volna mindez itt, Ukrajnában. A fiú a negyven tonnás katonai harci járművet vezetett, amit kilőttek alóla. Úgy idézi fel a borzalmakat, mint egy átlagos történetet, ami akkor éppen vele történt meg, és természetesnek tartja, hogy csaknem életét adta ezért a földért, a hazájáért, miközben gödrökben, éhen-szomjan húzta meg magát a többiekkel együtt, és ahol a katonák adott esetben csalánt rágcsálnak éhükben. Miközben beszél, egy horror történet pereg előttem, közel két nap alatt sikerült kimenekülnie egy körbezárt katlanból, körülötte mindenkit megöltek, de ő aknákat kerülgetve, szakadárok, fegyverek elől menekülve, jajgató-sikoltozó civilek, kóbor kutyák között kijutott a pokolból. Aztán egy katonaorvos emberi ésszel felfoghatatlan történetekről beszél, elemlámpák fényénél, farönkhöz rögzített infúzióval, katonák segítségével mentett életeket, és azt mondja, minden vágya, hogy egyszer békében gyerekének megmutassa, ezért a földért ment háborúba az édesapja. Aztán valahol Ukrajnában látom a filmen: halott fiatalokat dobálnak le egy teherautó platójáról, egyikük agyvelejét külön hajítják utánuk, közben hallom, milyen irdatlan kínzások történtek. Akik a világ békés országaiban élnek, vélhetően el sem tudják képzelni, mekkora értéke van a békének, és sokan életükön át csak önmaguknak fontos értéket” hajszolnak, és példaképeiknek a Wall-Street farkasait tekintik.

Kapcsolódó anyagok:

Nélkülöz a magyarság a kelet-ukrajnai háború árnyékában

Elveszi fiainkat a háború - Öt beregszászi magyar esett el a kelet irajnai harcokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!