Hétvége

2016.04.15. 17:12

Vendégsarok - Dohnányi-napok

Néhány napja ért véget a Dohnányi-napok rendezvénysorozat.

Napló

A programsorozat a rendező iskola korábbi nevét viseli, mint tudjuk, ma a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI intézményegysége. Az intézmény immár tizenegynéhány éve megszervezi a tavaszi kulturális rendezvénysorozatot. A célközönség elsődlegesen az iskola diáksága és tanári kara, de minden évben több olyan program is megvalósul, ami nyilvános, ahová a város közönsége is meghívást kap. Idén sem volt ez másképp, több hangversenyünkön köszönthettünk olyan vendégeket, akik nem kötődnek szorosan az intézményhez. A városi közönség ezeken a koncerteken rácsodálkozik a diákok produkcióira, elismerően nyilatkozik a tanári hangverseny után, kíváncsian hallgatja meghívott koncertvendégünket, egyszóval nagyszerű koncertélményben részesül, majd hazamegy. Élményeinek köszönhetően remélhetőleg legközelebb is keresni fogja a programok között a dohnányisok rendezvényeit.

De mit jelentenek a Dohnányi-napok programjai az iskola diákjainak? Miért fontos, hogy a növendékek kiemelt koncerten kapnak lehetőséget a bemutatkozásra? Miért jó, ha meghallgathatják tanáraikat a tanári hangversenyen? Mit jelent számukra, hogy részt vesznek a „Láthatatlan előadás” előkészítésében, lebonyolításában? Miért jó, ha megszervezik a diáknap programjait?

Az iskolában komoly tehetséggondozó munka folyik, a növendékek a zenei pályára készülnek, zenekari muzsikusként, zenetanárként képzelik el jövőjüket. Nehéz pálya ez, hiszen a közismereti tárgyak tanulása, az érettségi vizsga megszerzése mellett rendszeres, kitartó és igényes gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy tehetségüket kibontakoztathassák, céljaikat elérjék. Tanáraiknak meg kell ragadniuk minden lehetőséget arra, hogy ezt a nehéz és hosszú folyamatot segítsék. Ennek a folyamatnak jelentőségteljes része a tanórákon kívüli programok sora, a közösségformálás, a közös élmények, a lazítás. A Dohnányi-napok ideje alatt erre nagyszerű lehetőségek nyílnak, ez a rendezvénysorozat a tehetséggondozás egy formája.

Amikor a növendékek meghallgatnak egy jól sikerült tanári koncertet, komoly motivációt kapnak, hiszen ők is legalább olyan jól akarnak játszani, mint a tanáraik. Amikor közreműködésükkel valósul meg egy színházi projekt, ők maguk lesznek részesei az alkotófolyamatnak. A diáknapon tanáraikkal együtt vesznek részt a közös programokon, a közös játék során együtt lazítanak, vetélkednek, tanáraikkal nem a megszokott körülmények között vannak együtt. Összefoglalva: olyan impulzusok érik a növendékeket, amelyek erősítik a tanév során órarend szerint zajló foglalkozásokat. Ez a Dohnányi-napok hozadéka, mely nemcsak a diákoknak ad új impulzusokat, különleges élményeket, hanem a tanároknak is. 

Molnár Péter igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!