Hétvége

2016.05.06. 15:25

Életre szóló elköteleződés - Portré Tiszttartó Dávid hittanárról, állandó diakónusról

Veszprém - Lehet, hogy ezután is ugyanazt csinálom, mint eddig, csak más minőségben, mondta Tiszttartó Dávid. A négygyerekes családapát, hittanárt Márfi Gyula érsek márciusban két másik családos emberrel szentelte állandó diakónussá.

Balla Emőke

A diakónus az egyházi rend első fokozata. Feladata az ige szolgálata, az oltár szolgálata és a szeretetszolgálat. A felszentelt diakónusok keresztelhetnek, temethetnek, igeliturgiát tarthatnak és áldoztathatnak. A Veszprémi Főegyházmegyében jelenleg tizenöt nős állandó diakónus szolgál.

Tiszttartó Dávid a Padányi katolikus iskolában érettségizett, a szombathelyi főiskola történelem és matematika szakán folytatta tanulmányait, egy évvel később beiratkozott a Győri Hittudományi Főiskola hittanárképzésére, a kettőt párhuzamosan végezte. 2004 szeptemberében a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolában kezdett tanítani, hét év után azonban családjával a Vas megyei Hosszúperesztegre költözött, a Szombathelyi Egyházmegye Szent Pál Szociális Központ Pszichiátriai Betegek Nappali Ellátójában vállalt munkát. Egy év után visszatért a megyébe, a balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumban kapott hittanári állást.

Diakónusnak lenni nem formai, hanem minőségi kérdés, vallja Tiszttartó Dávid irodavezető

2015 szeptemberétől a Veszprémi Főegyházmegye hitoktatói konzultációs irodájának és ifjúsági irodájának vezetője, Felker Zsolt hitoktatási referens atya és Darnai János ifjúsági referens atya irányításával dolgozik. A hitoktatói iroda vezetőjeként feladata a hitoktatók munkájának segítése, koordinálása, a hitoktatók továbbképzése, hittanversenyek, hittanos találkozók szervezése, értékelése, a tankönyvrendelés. Az egyházmegye általános iskoláiban katolikus hit- és erkölcstanórára járó diákok száma meghaladja a 10 ezret. A felmenő rendszerű oktatásból a negyedik és nyolcadik osztályos tanulók maradtak ki (idén szeptembertől minden osztály számára adott lesz a lehetőség - a szerk.), ők a plébániákon járnak hittanórára, de van olyan diák is, aki az iskolában fakultatív órán is a hittant választja.

A hitoktatást az egyházmegyében 50 atya és 100-110 civil hitoktató látja el, teljes állásban, részmunkaidőben, illetve óraadóként. A hitoktatók képzését évente négy alkalommal szervezik meg. Az ifjúsági iroda nem programszervező iroda, mondja annak vezetője. Igyekeznek a plébániákon működő közösségeket összefogni, támogatni. Ősszel egyházmegyei ifjúsági találkozót rendeznek. Júliusban Krakkóban lesz az ifjúsági világtalálkozó, ahová több ezer magyart várnak a szervezők, a veszprémi egyházmegyéből is indítanak autóbuszt.

Tiszttartó Dávid 2005-ben nősült meg, feleségével, Gabival - aki a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének veszprémi Fenyveserdő Telephelyén gyógytornászként dolgozik - négy gyermeket nevelnek: Misi negyedikes, Marci másodikos, Ágoston elsős a Padányi katolikus iskolában, Anna a Szent Margit Római Katolikus Óvodába jár. Ahhoz, hogy a férj vállalja a diakónus szolgálatot, a feleség beleegyező nyilatkozata is szükséges, mondja a diakónus.

Hogy mi vezetett a szolgálat vállalásáig, arról Tiszttartó Dávid úgy fogalmaz: az egyházi kötődés mindig jellemezte őt, büszkeséggel töltötte el, hogy egyházi iskolában tanul és később ott dolgozhat.

- Többen megkérdezték tőlem, mit fogok diakónusként csinálni. Azt válaszoltam: lehet, hogy ugyanazt, mint eddig, csak másfajta minőségben. Olyan ez, mint a házasság. Van, aki úgy véli, a házasság csak egy papír. De aki komolyan veszi, hogy a házasság egy életre szóló elköteleződés, Isten segítségét kérve szeretne értékes életet élni, annak nemcsak papír. Így élem ezt meg a munkámban: egy életre szóló elköteleződés Isten iránt, az egyház iránt. A szentelésen a diakónusok engedelmességet és tiszteletet fogadnak, az én életemet is ez határozza meg. Más alkalmanként szolgálatot vállalni, mint egy életre elköteleződni. Ez nem formai, hanem minőségi kérdés. A szentelés előtt és után is itt dolgoztam, a hitoktatói és az ifjúsági iroda vezetőjeként, most még jobban segítségére tudok lenni a környező települések lelkipásztorainak.

Tiszttartó Dávid a Veszprémi Főegyházmegye szolgálatában áll, ha hívják őt és lehetősége van rá, megy, szolgál, segít. Beszélgetett már keresztény házasságra készülő fiatalokkal jegyesoktatáson, végzett igeliturgiát. Arra a kérdésre, hogyan készült a szentelésre, úgy válaszol: bekapcsolódott az egyházmegye diakónus közösségébe, megtanulta a liturgikus ismereteket, Tihanyban ötnapos lelkigyakorlaton vett részt, feleségével egy házaspároknak szóló lelkigyakorlatot is elvégzett. Közös vállalás; akkor tud hatékonyan szolgálni, ha ebben felesége is támogatja őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!