Hétvége

2017.02.17. 09:05

Könyv a múltról, gyümölcsfa a jövőnek

Tisler Anna

Itt, Apácatornán szeretnénk élni és jól érezni magunkat, fogalmazta meg terveiket Kovács Béla polgármester. A község úgy szervezi az életét, hogy mindenki érezze jól magát a jelenben, és közösen, összetartó, egymásra odafigyelő közösségként építsék a jövőt. A jövőbe való beruházás az a 80 darab őshonos gyümölcsfa, amelyet néhány éve vásároltak. Tavaly 500 vadalmafa csemetét szereztek be.

- A közfoglalkoztatottak segítségével gondozzuk a fákat, ha termőre fordulnak, a lakosságnak lesz egészséges, jó minőségű  gyümölcs - tette hozzá a polgármester.

Kovács Béla polgármester

 

A község lakosai összetartóak, ha kell, társadalmi munkát is végeznek. A temető kerítésének egy része már elkészült, a többit a helybeliek segítségével szeretnék megépíteni. Ugyancsak tervek között szerepel a belterületi utak kátyúzása, ez már pályázati forrásból. A mezőgazdasági utak rendben tartásához munkagépre pályáztak. Ha nyernek, szükség lesz egy emberre, aki megtanulja annak a kezelését. Fontos volna a művelődési ház és a polgármesteri hivatal épületének a felújítása, energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése. A művelődési házba nemrég vásároltak új székeket. Szükség is volt rá, ugyanis sok a program. Minden korosztály igényli a rendezvényeket, sok egyedül élő idősnek az az egyetlen szórakozása.

A polgármesteri hivatal épületének a felújítását tervezik

 

Az idősek napja alkalmából a képviselőtestület kirándulást tervez a szépkorúaknak. Felmérik az igényeket, ki hova szeretne menni. Amit a többség szeretne, megszervezik. Korábban helyben tartottak programot az időseknek, mindig nagy sikerrel. A gyerekek tavaly gyermeknap alkalmából a győri állatkertbe kirándultak.

A község temploma

Falunapra néhány éve az elszármazottakat is meghívták. Sokan elfogadták a meghívást, az alkalomra rendezett fotókiállítás képein izgatottan keresték saját magukat és ismerőseiket. A polgármester elmondta, hogy rendszeresen meghívják az egykori apácatornaiakat.

A múltjukról sem feledkeznek meg. Most kopjafát készít felkérésükre Bálint Árpád Dobán élő fafaragó, amely az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc helyi résztvevőinek állít emléket. A világháborúk áldozatainak emlékműve a templom kertjében áll, amelyet tavaly sikerült felújítaniuk. A helytörténeti emlékeket is összegyűjtötték és megőrzik. Nemrég vásároltak egy ingatlant, ahol helyet kap a Karácson Imre helytörténeti gyűjtemény. Az épület felújítására pályázatot nyújtanak be. Ugyancsak kész van a település története, a kötet már csak kiadásra vár.

A hősi emlékmű a templomkertben áll

A művelődési ház épülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!