Hétvége

2017.03.03. 18:35

Úttörőrevü katarzissal

A Pannon Várszínház szervezésében a Veszprémi Tavaszi Fesztiválon március 18-án, szombaton 19 órától a Hangvillában a szentendrei Ivancsics Ilona és Színtársai bemutatja Török Tamás Sej, szellők című előadását. Az úttörőrevü, zenés groteszk múlt-idézés története eredeti dokumentumokra épül.

Kutasi Zsófia

Az előadás az '50-es évek fiatal pedagógus házaspárjának abszurdba hajló élethelyzeteit jeleníti meg. Egy Somogy megyei apró falu bárói kastélyból átalakított körzeti általános iskolájával, írástudatlan cselédből szakfelügyelővé és kultúrkomisszárrá váló nőalakjával, a téeszesítések viharkabátos fiatal elvtársával, tizenhat gyerekes államosított cigányasszonyával valódi XX. századi kavalkád.

A groteszk helyzeteket, a hatvanas évek szörnyűségeit remekül visszaadja a darab Fotó: Ivancsics Ilona és Színtársai

Ivancsics Ilona a darabban egy szakfelügyelőt alakít. A színésznő elmondta, a groteszk helyzeteket, a hatvanas évek szörnyűségeit remekül visszaadja a darab. A fiatalok számára ma már hihetetlennek tűnnek az egykori események, élethelyzetek. A történet 1950-56 között játszódik. Időnként vicces, nevethetünk magunkon, a sorsunkon is, ugyanakkor megrendítő, a végén pedig nem marad el a katarzis.

A színdarab pontos kórkép 60 év távolából a közelmúlt magyar valóságáról. Az előadás az '56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült.

Ivancsics Ilona kiemelte, fontosnak tartja, hogy a mai fiatalok is megismerjék a múltat, képet kapjanak az egykori eseményekről. A Pannon Várszínház meghívásából már többször fellépett a társulat Veszprémben.

A színésznő szerint nagyon jó a veszprémi közönség, a két színház között pedig gyümölcsöző az együttműködés. Az élő zenével kísért Sej, szellők című darabot már több helyszínen is nagy sikerrel mutatták be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!