negyvenéves a korál

2018.03.10. 12:30

Még nincs vége az utolsó dalnak – jubileumi koncertre készül Balázs Fecó

Balázs Fecó tényleg nem áll meg soha. A magyar rockzenei élet legendás zeneszerzője-énekese nagy koncertre készül, fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Korál együttes.

Varga Róbert

A Papp László Budapest Sportarénában májusban újra színpadra áll a nyolcvanas-kilencvenes évek ikonikus csapata.

Arról énekel, ami benne zajlik, ami foglalkoztatja, ami eléri, hat rá Fotó: Wessely György

A 67 éves, Kossuth-díjas Balázs Fecó a magyar zenei élet népszerű, kiemelkedő és legendás egyénisége. Eddig 37 albuma jelent meg, ebből húsz szólólemez volt. Ötven éve van a pályán, a Neotonban kezdte 1967-ben, de a neve a Korál együttessel forrt össze, ahol rálelt a zenei világára. Pályafutásnak gyújtópontja pedig szintén rocktörténelem, hiszen az 1972-es Taurus együttes tagjaként, az ország első hardrock bandájában zenélt. Ekkor kötött életre szóló barátságot Horváth Attila zeneszerzővel is. A supergroupban eltöltött időszaka után 1978. május 1-jén a Budai Parkban mutatkozott be vezetésével a Korál együttes. Miközben a zenekart a lírai rock hazai megteremtőinek tartják, kevesen tudják, hogy a Korál kezdeti időszakában nem jelenhetett meg nagylemezük. Csak az 1981-es Táncdalfesztivál hozta meg az áttörést, amikor a Homok a szélben hatalmas slágerré vált, Erdős Péterék végül kiadták az albumukat, amely – ma már hihetetlennek tűnik – 400 ezer példányban kelt el!

Balázs Fecó, az együttes frontembere most a Korállal foglalja össze életművüket, és azt szeretnék, ha a rajongóik soha nem felejtenék el ezt a koncertet, amelynek a címe: Ha vége az utolsó dalnak is. Ám egyelőre még nincs vége. Igyekeznek minden számot eljátszani, amit a nézők várnak tőlük. A díszletben megidézik a Budai Parkszínpad légkörét, ahonnan a Korál elindult. Nagy bulira készülnek meglepetésekkel, és ennek keretében Balázs Fecó biztos megemlékezik arról is, hogy 1972-ben lépett be a Taurus XT zenekarba, ahol valójában elkezdődött zeneszerzői, szólóénekesi karrierje. Olyan nemzetközi szintet is megütő szupercsapat volt ez, amelyben együtt játszott a fénykorát élő Radics Béla, Som Lajos és Brunner Győző.

Balázs Fecó elmesélte: számára sorsfordító és meghatározó volt ez az időszak. Huszonegy évesen került be a zenekarba, amikor Radics Béla a csúcson volt. A politika nem engedte, hogy nagylemeze legyen az együttesnek, függetlenül a hatalmas népszerűségüktől. Megtalálták a módot, hogy ellehetetlenítsék őket. Az akkori beatforradalommal, a fiatalok életérzésével, a Kőfalak leomlanak számmal sem tudott a lemezgyár mit kezdeni. Mindez behatárolta a további sorsukat. Erre az időszakra tehető első és meghatározó találkozása Horváth Attila szöveg-íróval, aki a Taurus ötödik tagjának számított. A Zöld csillag kislemez másik oldalán található, Szólíts meg vándor című dal lett az első közös szerzeményünk. Hiába jött Som helyett Zorán, az együttes ezután sem kapott lehetőségeket.

Balázs Fecónak a Taurus alapozta meg a szerzői, éne-kesi útját és az eleinte Koncz Zsuzsa kísérőzenekaraként működő Korál együttes kiteljesedett hangzásvilágát. Neki a Taurus zenei gyökereket jelent. Talán nem véletlen, hogy fiatalokból önálló Korál együttest alapított az 1970-es évek végén, persze a Taurus hagyományaira építve. Radics gitárjátéka, a rá jellemző keménység és az ő líraisága is tudatosan jelent meg az együttesben.

BALATONI EMBER

Balázs Fecó hosszú ideje kötődik Veszprém megyéhez. Az 1970-es évek végétől a '80-as évek közepéig az akkori ORI (Országos Rendezői Iroda) szervezésében a Korállal minden évben játszottak a megyeszékhelyen a színház melletti szabadtéri színpadon. Jó emlékek kötik a városhoz, a helyhez és a közeli Balatonhoz. Udvariban volt hosszú évtizedekig háza, ezt nemrég adta el.

Ő azóta is arról énekel, ami benne zajlik, ami foglalkoztatja, ami eléri, hat rá. A dalok egyik titkává vált Horváth Attila, akivel együtt élték át az elmúlt ötven esztendőt. Ahogy megfogalmazta: egy lelkek ők. A zene és a szöveg csak együtt adja ki az egész dalt, mindazokat az érzéseket, gondolatokat, élményeket, történetetek, amelyekkel a közönség is azonosulni tud. Olyan slágereket írtak együtt, mint a Kölykök a hátsó udvarból, a Homok a szélben, a Kergesd el a felhőt a házamról, a Maradj velem, az Anyám, vigasztalj engem.

A hatalmas sikerű lemezeik és Balázs Fecó szólópályafutása közben 1997-ben ismét összeállt a Korál, és koncertet adtak a Kisstadionban, amelyért később megkapták Az év koncertje eMeRTon-díjat. Majd 2000-ben, a Kisstadionban 12 ezer ember előtt újra felléptek, s hat évvel később ugyanitt bemutatták telt ház előtt a Ne állj meg soha című új lemezüket.

És a frontember tényleg nem áll meg. Ő amúgy is kétembernyi életet hordoz sorsában. Azt vallja: számára önkifejező eszköz a muzsika, amiben megtalálta saját magát, útját. Neki, elmondása szerint, a zene miatt kellett megszületnie. Hisz a sorsban, hogy mindennek, jónak és rossznak meg kellett történnie vele. Neki a Beatles, a Rolling Stones berobbanása, a farmernadrág, a hosszú haj jelentette az életérzést, kapaszkodót, a generációs forradalmat. Most pedig májusban az arénában Fischer László gitárossal, Fekete Tibor „Samu” basszusgitárossal és Dorozsmai Péter dobossal újra megidézik majd ennek a nagy korszaknak egy szeletét, amikor a Korál együttes írta be magát magyar rockzenei élet históriás könyvébe. Maradandóan és kitörölhetetlenül. Akárcsak Balázs Fecó.

Mert a kőfalak így leomlanak, és ezért soha nem lehet vége az utolsó dalnak sem.

Rocktörténelem és örökzöld dalok

A 67 éves Balázs Fecó a magyar zenei élet népszerű, kiemelkedő és legendás egyénisége. Rocktörténeti pályafutása 1967-ben a Neoton együttesben kezdődött, majd játszott a Taurusban. A kultikussá vált Korállal és a Balázs Fecó Band néven alapított formációival koncertezik. Olyan örökzöld slágerek kötődnek hozzá, mint a Homok szélben, a Kőfalak leomlanak, a Kölykök a hátsó udvarból, a Ne állj meg soha, a Maradj velem, az Érints meg, a Kergesd el a felhőt a házamról, a Hétfői hold, az Évszakok,vagy épp a Csönd éve. Nevéhez fűződik a sitkei kápolna megmentése és harminc éve tartó üzemeltetése a nagyszabású augusztusi koncertekkel. Munkásságát számtalan szakmai és állami elismeréssel jutalmazták.

A Kossuth-díj mellett Liszt-díjas, kétszeres EMeRTon-díjas, Artisjus Életmű-díjas, Fonogram-díjas előadó. Példaértékű zenei pályafutásáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és tiszti keresztjét is. Hatszor választották meg

az országban az év billentyűsének. Eddig 37 albuma jelent meg, ebből húsz szólólemez volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!