segítség a fejlesztésben

2018.06.17. 08:00

Gyógypedagógus az origami bűvöletében

Az origami fejleszti a gyerekek képességeit, a térbeli tájékozódást. H. Vass Ildikó origamialkotó most megjelent, Tulipános origami című könyve segítséget nyújt a fejlesztésben.

Balla Emőke

Öröm számomra, hogy voltak, akik azt mesélték, az én könyvemből tanultak meg origamizni, könyveim alapján állítják össze az éves tanmenetet, tartanak szakkört - mondta H. Vass Ildikó origamialkotó Fotó: Balogh Ákos / Napló

H. Vass Ildikó Veszprémben élő gyógypedagógiai tanár, ma már nyugdíjas. Az origamival óvónő korában kezdett foglalkozni, a papír már akkor is érdekelte. Egy újonnan épült intézményben dolgozott, az üres falak felöltöztetése a kollégákra várt. Kiderült, hogy van érzéke a dekoráláshoz. Ekkor találkozott a gyerekkorban megismert csákón, vitorláson és pénztárcán kívül más origamifigurákkal is. Véleménye szerint a többi kézműves tevékenység is nagyon jól fejleszt, de a papír az, amihez mindenki hozzá tud férni, anyagi helyzetétől függetlenül.

Öröm számomra, hogy voltak, akik azt mesélték, az én könyvemből tanultak meg origamizni, könyveim alapján állítják össze az éves tanmenetet, tartanak szakkört – mondta H. Vass Ildikó origamialkotó Fotó: Balogh Ákos / Napló

Az alkotó szeret egyszerű figurákat kitalálni, s azokat olyan leírással és rajzzal ellátni, melyet mindenki megért. Nagy öröm számára, hogy voltak, akik azt mondták neki, az ő könyvéből sikerült megtanulniuk origamizni, könyvei alapján állítják össze az éves tanmenetet, tartanak szakkört. Élvezet viszontlátni a figurákat óvodák, iskolák folyosóin. Elsősorban a praktikus, valamire felhasználható dolgokat – virágot, meseképeket – szereti hajtogatni. Több kiállítása volt, az origamit nemcsak hazánkban, de külföldön is népszerűsíti.

Pár éve Finnországban tanította a papírhajtogatást egy táborban. Öt értelmi fogyatékos lányt vitt magával, akik – nyelvtudás hiányában – az origami nyelvén kommunikáltak Európa tíz nemzetével. Dániába egy városi delegáció tagjaként utazott, ott is egy hétig tanított. A veszprémi Cholnoky könyvtárban tartott ingyenes szakkört, a Báthory általános iskola Kék madár osztályában oktatott. Elindítója volt egy „százlábú”-rekordnak: a papírból hajtogatott „százlábú” 128 716 lábbal rendelkezik. A rekordkísérlet először 2003-ban indult útjára, majd 2005 májusában a Kukkantó Baráti Kör Egyesület újból életre hívta a „százlábú”- hajtogatási akciót, és ezzel valódi országos mozgalmat hozott létre.

H. Vass Ildikó huszonöt évvel ezelőtt Veszprémben a Virágozzék a királynék városa kirakatversenyen a profik között két díjat nyert. A kirakat egy része a három napon át hajtogatott, közel 600 tulipán volt. Az alkotó tagja volt a tizenkét tagú magyar delegációnak, mely Akira Yoshizawa, a legnagyobb japán origamimester kurzusán vehetett részt Münchenben. 2011-ben a fukushimaiak megsegítésére rendezett koncertre a darus szív modelljét készítette el a Magyar Origami Kör akkori elnökének felkérésére. Ezt az alkotást kapták a Magyar Tudományos Akadémia segélykoncertjén a VIP-vendégek: az addigi köztársasági elnökök feleségei, a fellépő Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek. A piros-fehér darus szívet nem véletlenül helyezte zöld alapra, kifejezve ezzel a magyar szolidaritást is. Az internetes felhívásra – Cheer up Japan! (Vidítsd fel Japánt!) – főleg szíveket és mosolygós szájat vártak. H. Vass Ildikó azt mondja, ezt a feladatot mintha neki találták volna ki: megpróbált buzdító, lelkesítő, vigasztaló alkotásokat készíteni. Erre a felhívásra küldte a lufis-szíves japán gyerekeket ábrázoló képet, melynek eredetije sokáig a Japán Alapítvány Könyvtárát díszítette.

Az origamialkotónak több könyve jelent meg. Az első magánkiadásban, a Mikulások és angyalkák című, később a Papírvarázslat három kötete, aztán a Papírhajtogatás, majd pedig a Papírangyalkák és -díszek. Legutóbbi kötete óta tizenhat év telt el, a legújabb, a Tulipános origami most jelent meg.

Ez nemcsak origamikönyv, hanem fejlesztő kiadvány. Erre, a fejlesztés témájára épült a Pannon Egyetemen 2014-ben írt szakdolgozata: „Az origamitechnika a tanulási nehézséggel küzdő és tanulási zavaros gyerekek megsegítésében”. H. Vass Ildikó A módszert jelenleg is használja fejlesztőpedagógusi munkája során.

Ahogy meséli, azt, hogy az origami segít a fejlesztésben, kezdetben is tudta, csak azt nem, hogy ezt ilyen gyorsan fel lehet mérni. Sok-sok év tapasztalattal a háta mögött már egyetlen, az első osztályban szeptemberben tartott origamifoglalkozás után valószínűsíteni tudja a diszlexiaveszélyeztetettséget. A kiadvány segít a térbeli tájékozódás, a memória fejlesztésében, a hajtogatás pontosságra szoktat. A könyvben fejlesztőpedagógiai tanácsok és tapasztalatok is vannak a diszlexia, diszgráfia megelőzésére, sőt, terápiájára. Az óvónőknek segítség a tervezésben, hogy feltünteti, milyen képességet fejleszthetnek a hajtogatás által.

H. Vass Ildikó elmondja, egy alapformából szinte az egész könyv meghajtogatható. A könyvecske modelljei, figurái nagyon egyszerű formákból állnak. Mindössze egyet kell ezekből megtanulni, majd több ugyanolyat meghajtogatni, és máris elkészíthető a modellek nagy része. Így a gyerekek nem stresszelnek, mert az első hajtogatás után már egy ismert, korábban meghajtogatott alapforma elkészítésével újabb modelleket készíthetnek, akár – a kezdeti segítség után – a szülők nélkül is. Szabadon engedhetik fantáziájukat, bátran játszhatnak a színekkel, méretekkel. Középsős és nagycsoportos óvodások, szülők, pedagógusok használhatják a könyvecskét. Különböző ünnepekre készülhetnek a gyerekek és felnőttek: a kiadványban találunk tavaszi és karácsonyi koszorút, anyák napi képeslapot, angyalkát, de karkötőt, koronát, függődíszt, üdvözlőtáblát, kaktuszt, tulipánt is.

A papírhajtogatás mesterségét az origamialkotók különböző szinten űzik Magyarországon. H. Vass Ildikó azt tartja fontosnak, hogy a leírás, rajz, szöveg, hármasából kettő elég legyen ahhoz, hogy az adott modellt, figurát valaki elkészíthesse. Sok ötlete, terve van még, legalább tíz könyvre való anyaga. Szívesen megvalósítaná azokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!