Félre a kompromisszumokkal

2020.03.01. 07:00

Erre figyeljünk, ha stílusos legénylakást szeretnénk kialakítani

Egy enteriőrt látva következtetéseket vonhatunk le abból, hogy milyen személyiség lakja a lakást. Ez persze nem csak a családi házak, lakások esetében érvényes, úgyhogy egy legénylakásnál bemutatkozásként is szolgálhat.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Sokan macerás műveletnek tartják otthonuk alapos, gondos megtervezését, pedig idővel minden erre fordított perc megtérül. Jó érzés lesz látni, hogy elkészült a szívünkhöz legközelebb álló belső enteriőr kialakítása, és hogy minden minket, a saját ízlésvilágunkat tükröz vissza, segít a pihenésben, a kikapcsolódásban, miközben helyet ad a vendégek fogadásának is.

Ha saját magunk számára rendezzük be az otthonunkat, még kompromisszumot sem kell kötni: az lesz, ami nekünk tetszik. Ez utóbbi lehetőség a legénylakásoknál olyan, mint festőnél a paletta: bátran lehet alkotni, de néhány szabályt érdemes betartani. Legelőször a stílust fontos meghatározni: alapvetően klasszikus, retró, rusztikus, minimalista, skandináv, vintage, indusztriális és eklektikus közül lehet választani. Keverni lehet ugyan az egyes stílusok elemeit, ám ezt jobb szakértőre bízni, különben szedett-vedett hatást kelthet.

A jó ízléssel berendezett legénylakásban előnyben részesülnek a fenyőzöld, ezüst, kék, szürke, bordó, barna, fekete, fehér színek és a fémes árnyalatok
Fotó: Shutterstock

Ha a stílus eldőlt, akkor a hozzá illő és a tulajdonosnak tetsző színeket kell kiválasztani. Amennyiben a lakás tulajdonosa megfogadja a szakemberek tanácsát, akkor három meghatározó árnyalat mellett teszi le a voksát. Mivel azonban ezek üthetik egymást, érdemes egy, legfeljebb két kiegészítő színt választani csak. Legénylakás esetében részesítsük előnyben a fenyőzöldet, ezüstöt, kéket, szürkét, bordót, barnát, feketét, fehéret és a fémes árnyalatokat. A semlegesek közül a krémszínt, a törtfehéret, a homokszínt és a vaníliát ajánlják a szakemberek. Ezek közül válasszunk kettőt, legfeljebb hármat.

A stílus és színek meghatározása után jöhetnek a berendezési tárgyak. Azok kiválasztása nagyban kreativitás- és pénztárcafüggő. Ha megfelelően körülnézünk a bútorpiacon, ízléses darabokat tudunk beszerezni megfizethető összegért. Ugyanakkor az ellenkezője szintén igaz: kevésbé kifinomult tárgyakért is lehet csillagászati összegeket fizetni. Alaptétel tehát, hogy döntsük el, mit szeretne a házigazda, mit sugározzon az otthona: praktikumot, minőséget, eleganciát vagy lazaságot. Ugyanakkor ezek kombinációjának érzetét is kölcsönözni lehet a lakásban a megfelelő bútorok kiválasztásával.

Az otthonosságra ugyancsak érdemes törekedni. A kiegészítők beszerzésére ne sajnáljuk az időt, energiát, és ne vásároljunk meg mindent egy helyen vagy egyetlen webshopból. Nem muszáj minden dekorelemet azonnal beszerezni, idő kell, hogy kiderüljön, mire van szükség és mire vágyunk. A kiegészítők között is van azonban rangsor. A függöny és a szőnyeg öltözteti a belteret, célszerű tehát azokat megvásárolni a berendezés után.

Ha férfiember lakta otthonról van szó, nem árt a lakás egyik helyiségét olyan szobává alakítani, amely több funkciót tölt be. Legyen dolgozószoba és olyan helyiség, ahol szórakoztató berendezéseket, televíziót, dartsot, csocsóasztalt, biliárdot, test- edző gépet helyezhet el. Sok eszközt azonban felesleges elhelyezni a lakásban, hiszen a nem használt tárgyak inkább porfogók, és csak kerülgetni kell őket.

El kell gondolkodni a világítótestek elhelyezésén is. Ne csak a plafonra kerüljenek lámpák, bátran tehetünk falikart az ágy két oldalára vagy egy festmény fölé. Az állólámpa jó szolgálatot tehet egy olvasó- vagy tévézőfotel mellett, esetleg a kanapénál. Egy jól megválasztott, akár dizájndarab helyettesíthet több kiegészítőt is. A fejünkben oly sokszor csengő, „a kevesebb több” mondás itt szintén érvényesül. Legyen egyszerű a vonalvezetés, egy-egy hangsúlyos dekorelem férfias határozottságot, céltudatosságot, erőt sugall.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!