Hétvége

2020.03.01. 07:00

Így ápoljuk helyesen bútorainkat

A bőr nemcsak divatos, hanem megfelelő ápolás mellett időtálló is. Nincs ez másként a bútorok esetében sem. Ahhoz, hogy hosszú időn át szolgálják a család kényelmét, érdemes néhány dologra odafigyelni – legyen szó a bútor elhelyezéséről vagy tisztításáról.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Az elhelyezéssel kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály, hogy óvjuk bútorainkat a közvetlen napfénytől és a hőhatástól. A radiátortól legalább harminc centiméternyi távolságra helyezzük el az adott bútort, de minél messzebb van a hőforrástól, annál jobb, ugyanis a meleg levegő gyorsítja a bőr kiszáradását. Az erős napfénytől szintén érdemes távol tartani szeretett bútorainkat, hiszen az UV-fény nem csak a mi bőrünket károsítja. A professzionális bőrápoló szerek általában tartalmaznak UV- védőt, amellyel csökkenthető bútoraink elhasználódása.

A rendszeres ápolás alapfeltétele annak, hogy a bőrbevonattal rendelkező bútorok hosszú életűek és szépek legyenek. A modernebb darabok nagy valószínűséggel már alapesetben is egy speciális védőbevonattal rendelkeznek, amely megóvja az anyag külsejét. Így a kiömlött kávét, teát könnyen le lehet törölni a bútor felszínéről. Évente legalább egyszer mindenképpen érdemes egy frissítő tisztítást végezni kedvenc bútordarabjainkon. Ennek első lépése, hogy porszívónk kárpittisztító fejével távolítsuk el a port. Ezt a lépést egy száraz és puha pamutronggyal is elvégezhetjük. Kerüljük azonban a nedves vagy vizes rongy használatát.

Hogy sokáig éke lehessen otthonunknak a bőrbútor, figyeljünk oda arra, mivel ápoljuk
Fotó: Shutterstock

Ha nem szeretnénk száraz rongyot használni, akkor jó megoldás lehet még a babák számára kifejlesztett nedvesített törlőkendővel való portalanítás is. Ezután töröljük át a felületet egy speciális bőrtisztító szerrel. Balesetek természetesen az ülőgarnitúrák körül is előfordulnak. Ha szennyeződés kerül a felületre, lehetőleg azonnal töröljük le, ám fontos, hogy ha folyadék kerül például a kanapénkra, azt semmiképpen sem szabad dörzsölni. Ilyen esetben a folyadék felitatása a legmegfelelőbb megoldás. Hagyományos tisztítószerek helyett használjunk bőrtisztítót, körkörös mozdulatokkal a folt külsejétől haladva végezzük el a tisztítást. Ne használjunk oldószeres vagy szilikontartalmú tisztítószereket.

Néhány házi praktika a bőrbútorok esetében is bevethető. Amennyiben régi, makacs folttal van dolgunk, némi ecet segítségével óvatosan töröljük át a szennyezettebb felületet. Puhább bőr esetén érdemes az ecetet vízzel hígítani. Amennyiben tintafolt kerül a kanapénkra, jó megoldás lehet az acetonmentes körömlakklemosó. Mártsunk vattakorongot a lemosóba, és távolítsuk el a nem kívánt foltokat. Otthoni praktikák esetében fontos, hogy kerüljük például a tejes tisztítást, mert ez nemcsak tönkre teheti a bőrt, de rossz szagot is hagyhat maga után. Amennyiben a praktikák nem válnak be, vagy nem szeretnénk kísérletezgetni, érdemes felkeresni egy professzionális céget, amely szakértője a bútortisztításnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!