Rózsakert bélyegekből

2019.10.20. 07:00

A legmagasabb kitüntetést kapta a pápai bélyeggyűjtő

Gervay-éremmel, a Magyar Bélye­g­gyűjtők Országos Szövetségének (Mabéosz) legmagasabb kitüntetésével jutalmazták filatéliai munkásságáért Somogyi Zoltánt, a pápai Bélyeggyűjtő Kör elnökét október 6-án a fővárosban rendezett 92. bélyegnapi ün­nepségen.

Polgár Bettina

Somogyi Zoltán (jobbra) a fővárosban rendezett 92. bélyegnapi ünnepségen Fotó: archív

A kitüntetési szabályzat szerint a díjban az a Mabéosz-tag részesülhet, aki életművével, kiemelkedő és jelentős filatelista tevékenységével maradandót alkotott. – Örülök, hogy ezt a kitüntetést azon a napon vehettem át, amelyen az aradi 13-ak neve összeforrt a szabadság gondolatával, amiért küzdöttek és az életüket áldozták. Büszke vagyok rá, hogy 52 év filatéliai munkásságom alatt a bélyeggyűjtést népszerűsíthettem, nemcsak kiállítások formájában, hanem az ifjú bélyeggyűjtők utánpótlása terén is – fogalmazott Somogyi Zoltán.

Filatéliai tevékenysége kapcsán kifejtette, mindamellett, hogy a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szárnyai alatt működő pápai Bélyeggyűjtő Kört vezeti, melyet elnöksége alatt Gazdag Gyula-vándordíjjal jutalmaztak, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 24 éve alakult ifjúsági bélyeggyűjtő szakkörét is viszi.

A sikerek pedig utóbbi esetében sem maradtak el, hiszen négyszer nyertek vándordíjat, mellyel talán egyedüliként büszkélkedhetnek az országban az ilyen régen alakult szakkörök között. Somogyi Zoltán kiemelte, az ifjú bélyeggyűjtők körében az egész országban nagy népszerűségnek örvend saját készítésű játéka, a képes filatéliai dominó. Ezenkívül számos kiadványt jegyeznek a neve alatt. Az ország több szakkörvezetője hasz­nálja az Amit a bélyegről tudni kell című 2004-es munkáját, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola ifjúsági bélyeggyűjtő szakköre fennállásának tizedik évfordulójára pedig Bélyegmánia címmel újságot adtak ki. Széleskörűen foglalkozott még egyebek mellett a Pápához köthető levélzáró bélyegekkel, illetve a városhoz kapcsolódó filatéliai dokumentumokkal.

2002-ben a szakkör tagjai Somogyi Zoltán tervei alapján 1160 bélyeg felhasználásával készítették el a város címerét ábrázoló mozaikot, a 20. Pápai Játékfesztiválra pedig 4770 bélyeg felhasználásával készült Rubik-kocka az ötletei és a tervei nyomán 2010-ben. Ezek mellett emlékívet, fedélzeti bélyegzőt és postai alkalmi bélyegzőt is tervezett, helyi és közös kiállításokat szervezett, amelyeken részt vett kiállítási anyagaival.

Somogyi Zoltán (jobbra) a fővárosban rendezett 92. bélyegnapi ünnepségen Fotó: archív

Kiemelkedő munkásságáért az évtizedek során számos elismerésben részesült. 1990-ben megkapta a Veszprém Megyéért kitüntető jelvény arany fokozatát, majd a Mabéosz bronz-, ezüst- és aranyérmét. 2012-ben a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Pro Cultura díszoklevéllel ju­talmazta Somogyi Zoltánt, 2013-ban pedig kitüntető oklevéllel díjazta munkásságát a Mabéosz. 2016-ban elnyerte a Szekeres Sándor-vándordíjat, majd 2017-ben oklevelet kapott ötvenéves bélyeggyűjtő tevékenysége elismeréseként. Mindezek megkoronázása az idei Gervay-érem.

Megtudtuk tőle, a bélyegek iránti érdeklődése már fiatalon megmutatkozott, és 1967-től vett komolyabb lendületet. Először a Mabéosz ifjúsági, majd felnőtt tagjaként tevékenykedett, 1974-ben pedig megnyerte az első nyugat-magyarországi filatelista vetélkedőt. Gyűjtői tevékenysége során a rózsát ábrázoló bélyegek nyerték el leginkább a tetszését. Azóta komoly rózsabélyeg-gyűjteménye van, melyet helyi, hazai és nemzetközi kiállításokon is bemutattak már nagy sikerrel.

– A bélyeggyűjtés számomra több, mint egy egyszerű hobbi: általa megismerhető a világ, rengeteg barátra és élményre lehet szert tenni. Egy bélyeggyűjtemény darabjai mind-mind elmesélnek valamit, és emlékeket is hordozhatnak a gyűjtemény tulajdonosa számára – mutatott rá Somogyi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!