istentisztelet

2020.04.05. 07:00

A világhálón hirdeti Isten igéjét az alsóörsi lelkész

A kormány rendelkezéseivel összhangban az egyházak is mellőzik a személyes találkozásokat. Az istentiszteletekbe és a szentmisékbe az interneten keresztül kapcsolódhatnak be a hívek.

Szendi Péter

Kálmán Csaba hangsúlyozza, itt az ideje, hogy az emberiség egy kicsit elcsendesedjen, magába nézzen

Fotó: Szendi Péter/Napló

Kálmán Csaba alsóörsi református lelkész március 17-én tartotta meg az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség közösségi oldalán az első áhítatot. A tiszteletes mindennap bejelentkezik, olykor fia, Kálmán Dániel segédlelkész hirdeti Isten igéjét. Kálmán Csaba szerint nagy szükség van erre a mai világban, pozitívak a visszajelzések, sokan nézik élőben vagy felvételről az igehirdetéseket.

– Ezek a napi bejelentkezések arról szólnak, hogy a Bibliaolvasó Kalauz szerint igyekszünk értelmezni a helyzetet egy olyan rendkívüli, súlyos szituációban, amelyről minden bizonnyal egyikünk sem gondolta, hogy valaha is át kell élnünk ilyet. Meggyőződésem, hogy az egészségügyi védekezésen túl nagyon fontos lelkünk ápolása és építése, hiszen rengeteg olyan kérdést vet fel ez az időszak a mi életünkben, melyre rohanó világunkban eddig nem kerestük a válaszokat. Ugyanakkor Isten igéje egyértelmű – nyilatkozta a Naplónak Kálmán Csaba.

A lelkész egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a Bibliaolvasó Kalauzt egy esztendővel ezelőtt állították össze, és ragaszkodik ehhez a vezérfonálhoz.

Kálmán Csaba véleménye szerint az Isten tudta, hogy mi fog ránk várni, és olyan igéket küld nekünk, amelyek valóban választ adnak korunk nagy kihívásaira, a jelen problémáira, valamint legfőképpen arra, mi lesz utána.

Mint mondta, ennek a koronavírus-járványnak éppen az a lényege, hogy a globális filozófiát valló emberiség, amely egyáltalán nem törődött semmivel – önmagával és a környezetével sem –, egy kicsit elcsöndesedjen. Vonuljon vissza, és vegye észre, hogy a világon túl, amelyet ő épített nagyon sok sikerrel, van egy másik világ is, amely legalább annyira meghatározza az életünket: ez pedig a lelki világunk. Ennek prioritása sajnos elveszett az elmúlt évtizedekben.

Kálmán Csaba hangsúlyozza, itt az ideje, hogy az emberiség egy kicsit elcsendesedjen, magába nézzen
Fotó: Szendi Péter/Napló

– Az Isten szeretné újraépíteni ezt a világot, és benne azt a teremtett embert, akit ő nagyon szeret, hiszen Jézus Krisztus eljött a Földre, hogy az ő szeretetét elhozza. Minden ember kettős állampolgár ezen a Földön. Egyrészt földi, másrészt mennyországi állampolgár, csak éppen az utóbbit az emberek a mai korban annullálták, nem vették észre, nem törődtek vele. Most jött el az ideje, hogy ezzel is foglalkozzunk, ezért fontosak a napi bejelentkezések, hogy elcsendesedve és elmélyülve, magunkba nézve gondolkodjunk el Isten igéjén – hangsúlyozta Kálmán Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!