Hétvége

2017.02.10. 17:55

Gryllus Dorka: Megtapasztaltam, hogy minden nemmel járhat egy igen - és ez fordítva is igaz

Nyughatatlan voltam, de kaptam utakat. Olyan ez, akár a régi golyós játékok, amikor magad sem tudod, hogy a sok forgatás, óvatos vagy erős lökés után miként kerül végül minden a helyére – mondta lapunknak Gryllus Dorka, aki a Félvilág című magyar filmben nyújtott teljesítményéért nemrég Los Angelesben elnyerte a legjobb női alakítás díját, miközben arra készül itthon, hogy újra színpadra lépjen.

Varga Róbert

Ingázott sokáig Berlin és Budapest között. Németországban több filmben, koprodukciókban szerepelt az eltelt lassan 15 évben. Jelenleg itthon él. Közben az elmúlt időszakban rengeteget utazhatott fesztiválról fesztiválra. A Félvilág című filmet 2015-ben mutatták be, azóta tart hazai és nemzetközi sikerútja. Kapott már 16 elismerést tengeren innen és túl. Ebből jutott több a két főszereplőnek, Kovács Patríciának és Gryllus Dorkának is.

Bármilyen nyelven szívesen játszik, de a lélek legmélyét akkor érzi igazán, amikor az anyanyelvén beszélhet színpadon vagy a kamerák előtt, vallja Gryllus Dorka Fotó: Pesthy Márton

Szász Attila alkotása az 1914-ben meggyilkolt Mágnás Elza kurtizánról szól. A színésznő a filmben Rózsit, a komornáját alakítja. Olyan hitelesen, hogy ezt legutóbb a XVI. Los Angeles-i Magyar Filmszemlén is elismerték. Ennek ellenére nem költözik Amerikába, nem álmodik ottani karrierről. Sőt, a Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös produkciójában, a Frida címűben - amely Frida Kahlo festőnő életéről szól - márciusba újra hazai színpadra lép.

- Nagyon örültem a Los Angeles-i elismerésnek, élveztem a légkört, a fesztiválforgatagot, a hatalmas város hangulatát, amit meghatároz ez az óriási filmipar, de nem tervezem, hogy odaköltözöm. Most Budapest a főhadiszállásunk. Berlinben van egy ügynököm, ő képvisel, járok szereplőválogatásokra jelenleg is. Hozzászoktam ehhez az életformához. Nyughatatlan voltam sokáig. Ez motivált. Megnézni, ott lenni, kipróbálni, amit ad az élet. Kerestem s kaptam utakat. Ösztönösen mentem mindig arra, ahol jól tudtam érezni magam. Megtapasztaltam, hogy minden nemmel járhat egy igen, és fordítva is igaz ez. Olyan ez, akár a régi golyós játékok, amikor magad sem tudod, hogy a sok forgatás, óvatos vagy erős lökés után miként kerül végül minden a helyére - hangsúlyozta Gryllus Dorka. Úgy érzi, megküzdött a színészetért, pályafutásáért, de elmondása szerint még soha nem volt teljesen elégedett magával. Viszik előre az új feladatok, kihívások.

Közben örül annak, hogy anya is lehet. Ötéves gyermeke mellett megnyugszik a kereső, állandó mozgásra ösztönző énje. Tudja, érzi, hogy sorsának ez a létállapot a legfontosabb állomása. Amikor átkerülhet abba a láncba, amely más értékrendet, folytonosságot ad az élethez.

Kevesen tudják róla, hogy kiskorában evangélikus lelkész szeretett volna lenni. Nagyapja elkötelezett hite erős hatást gyakorolt rá. A hit ezért is fontos szerepet tölt be az életében, hétköznapjaiban. Szívesen vállalja ezt, beszél is erről, mert szerinte az élet, a létezés értelmét csak a felsőbb dimenziókban érdemes keresni.

- Nagyon hálás vagyok a Jóistennek sok mindenért. Érzem, jelen van az életemben, a játékban is. Ha rá figyelek, elmúlik az állandó keresés. A színészetben én csak közvetítő vagyok, az adomány, az fentről jön. Így, hitben tudok élni, nekem és a családomnak ez természetes, segít, de nem ítélek el senkit, ha esetleg ő másképp gondolja ezt a kérdést - válaszolta.

Gryllus Dorka akkor is bízott az égiekben, amikor annak idején úgy vágott neki az első németországi munkájának, hogy szinte egy szót sem beszélt németül. Egy lehetetlennek tűnő küldetés felé vitte a nyughatatlansága. Bátorsága, tehetsége, hite megtartotta.

Arra a felvetésre, hogy mi a különbség az idegen nyelvű szöveg és a magyar szöveg színházi vagy filmes tolmácsolása között, azt válaszolta: bármilyen nyelven szívesen játszik, de a lélek legmélyét akkor érzi igazán, amikor az anyanyelvén beszélhet színpadon vagy a kamerák előtt. Mert így kerülhet minden szó, gesztus az igazi és legjobb helyére.

Akár egy régi golyós játékban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!