Hétvége

2010.04.10. 09:29

Azt csinálhatja, amit szeret

Napló - Fiatal kora ellenére igen rutinos mesterhorgásznak számít ifj. Barna Szilárd, akinek volt honnan örökölnie a pecázás szeretetét, lévén édesapja is az eredményes versenyhorgászok táborából való.

Tremmer Tamás

Etetési praktikákról, a finomszerelékes módszer előnyeiről, lehetőségeiről, személyes élményeiről tartott beszámolót a Peca-Kunyhó Horgász Egyesület meghívására Veszprémbe érkezett ifj. Barna Szilárd. A Tubertini-Maros mix versenyhorgásza fiatal kora ellenére igen széles eredményskálát tudhat maga mögött. De hát volt honnan építkeznie.

Ifj. Barna Szilárd horgászcsaládba született, édesapja szenvedélyes és eredményes horgász, világbajnoki érmes, a géneket innen örökölhette. Szilárd igen fiatalon botot foghatott a kezébe, pár éves volt csupán, amikor már biztosan tudta, ő is versenyhorgász kíván lenni.

Kedvenc módszere a finomszerelékes-, a rakósbotos horgászat, nem véletlenül, hiszen a versenyeken ezekkel lehet a legeredményesebben szerepelni. Levezetésként pergetni is szokott.

A fiatalember az év háromszázhatvanöt napjából legalább háromszázon horgászik. Mégsem fárasztja ez a foglalatosság. Néha, amikor sikertelenség kíséri a munkáját, el tud keseredni, elege is lesz a horgászatból, de ez az érzés mindössze csak pár óráig tart. Aztán minden kezdődik előről: tulajdonképpen azt csinálja, amit szeret.

A pecás lapunknak mesélt arról, hogy a horgász világbajnokságok feledhetetlen élményeket nyújtanak a résztvevőknek. Ezeket a viadalokat olimpia-szerűen szervezik, van bevonulás, zászlófelvonás, köszöntő, és egyéb ünnepélyes aktusok.

A verseny előtt egy hétig az adott pályán tréningeznek, majd a hétvége a világbajnokságé. Ebben is öregbítette a magyarok hírnevét. Eddig három világbajnokságon indult, a mérleg három érem: csapatban egy-egy arany, ezüst, illetve egyéniben egy bronz.

Nagyhalas rekordjai nincsenek, a finomszerelék nem kapitális halakra való, hanem eredményre. De arra azért büszke, hogy rakós bottal fogott már 5,5 kilós nyurgapontyot, másik esetben a 13 méteres (!) rakós bottal három óra alatt 250 darab fehérhalat, vagy szintén három óra alatt 650 darab snecit. Szerinte ez is teljesítmény!

A Barna-féle közönségtalálkozó után április 24-én pedig a már számtalan videót forgató Koós Ferenc (Energo-Team harcsahorgász) vendégeskedik a pecakunyhóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!