jobbra, többre törekszik

2019.04.13. 20:00

Bakonyi Róbertnek a betegellátás a szenvedélye

A közösség motorja a szakrendelésen, másodállásban pedig húsz éve masszőr megyei focicsapatoknál Bakonyi Róbert, aki beszélt lapunknak hivatástudatáról és arról is, hogyan mentett már életet a futballpályán.

Marton Attila

Bakonyi Róbert évek óta összejövetelt szervez a szakrendelésen dolgozóknak

Fotó: Penovác Károly/Napló

Bakonyi Róbert gépészeti szakközépiskolában végzett a rendszerváltozás évében, az érettségi utáni nyári munkán ismerkedett meg gyógyszerkiszállítóként az egészségügy miliőjével, amely annyira megtetszett neki, hogy eldöntötte, egészségügyi pályára lép. Általános ápolói-asszisztensi képzést végzett, és a veszprémi szakrendelő sebészetén helyezkedett el sebészeti szakasszisztensként.

– Nem a magas fizetés vonzott, hanem az, hogy segíthetek az embereknek, és felelősségteljes munkát végezhetek – mondja harminc év távlatában a döntéséről, megjegyezve, tisztában volt azzal, hogy a biztonságos megélhetéshez másodállást kell vállalnia.

Úgy véli, a jó egészségügyi ellátás alapja az emberi humánum, ha a benne dolgozók egymáshoz és a betegekhez is empatikusan állnak. Bakonyi Róbert ezt nemcsak vallja, hanem tesz is ezért. Igazi közösségi ember, a szakrendelésen dolgozóknak tavaly év végén már harmadik alkalommal szervezett összejövetelt. Korábban a Komakút téri szakrendelőben is rendre megszervezte az év végi összejöveteleket, és amióta a kórházba költözött a sebészeti szakrendelés, úgy gondolta, hogy tovább kell vinnie ezt a hagyományt.

Bakonyi Róbert évek óta összejövetelt szervez a szakrendelésen dolgozóknak
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A fő cél a munkatársi kapcsolatok erősítése, hogy a számos különböző területen dolgozó szakember harmonikusan dolgozzon együtt, és jó kapcsolatban legyen – mondja erről.

Az évek során többször vállalt másodállást, a legtartósabbnak a futballcsapatok melletti munka bizonyult. Bakonyi Róbert immár húsz éve dolgozik masszőrként. A gyógymasszőri szakmával György Tibor révén ismerkedett meg, és a szükséges képzés elvégzése után szakmai mentora segítségével a veszprémi futballcsapat mellett kezdett el dolgozni. Hét év után „igazolt át” Ajkára, ahol tíz évig dolgozott a helyi focicsapat mellett a másodosztályban, majd 2016 óta ismét a veszprémi labdarúgócsapatnál végzi ezt a feladatot. Nem is akárhogy: a két évtized alatt több alkalommal előfordult, hogy életet mentett a pályán.

Az egyik alkalommal, amikor még az Ajkánál dolgozott, épp egy Veszprém elleni mérkőzésen történt kis híján tragédia. Az ellenfél kapusa rosszul esett, és a hálóőr életét Bakonyi Róbert gyors beavatkozása – szabaddá tette a sportoló légútját – mentette meg. A veszprémi focicsapat jelenleg a megyei első osztályban szerepel, ahol nincs a mérkőzéseken elsősegélyt ellátó szolgálat, így gyakran előfordul, hogy az ellenfél játékosát látja el. Teljes természetességgel mondja, hogy ez nem is lehet kérdés nála, mert arra esküdött fel, hogy segítsen.

Az ágazatból az évtizedek során sokan külföldre mentek, mások elhagyták a pályát, Bakonyi Róbert azonban hű maradt a hivatásához.

– Országos hírű sebészek mellett dolgozhattam és dolgozhatok Veszprémben, akik mindig egyenrangú kollégaként tekintettek rám, ezért nem merült fel bennem, hogy elhagyjam az alapellátást. A másik ok, ami miatt maradtam, hogy mindig jobbra és többre törekszem a szakmámban, a sebellátás területén pedig mindig van lehetőség újat tanulni – magyarázza. Számára a munkája nemcsak egy hivatás, hanem az életének a szerves része. Az általa is felvállalt elhivatottsággal azt is szeretné megmutatni és bebizonyítani, hogy érdemes a magyar egészségügyben dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!