Hétvége

2017.02.03. 15:10

Birkákat tart a hegedűkészítő

Sümegi Elemért sokan ismerik, hegedűkészítő műhelyében is sokan megfordultak már a veszprémi várban. Igazi bohém művészlélek, hangszereket készít és újít fel, és az antik kerékpárok szerelmese. Fotós kollégánk hajnalban látogatta meg Lókúton, ahol családjával él. Ha már ott volt, megnézték a domboldalban legelésző bárányokat is.

Sági Ági

- Nem gondoltam volna, hogy állatokat tart.

- Lókúton nőttem fel, nagyapámmal együtt kaszáltunk lucernát a kis falu határában, miközben énekeltük az itt állomásozó orosz katonák távolról hallható dalait, és aztán vittük nagy petrencében a jószágnak. Nagyon sokat tanultam tőle, ő mutatta meg nekem, melyik gyógynövény mire használható. Például a cickafark, a kakukkfű, a lándzsás útifű, és hogyan kell mindezeket felhasználni. Ebben az influenzás időszakban nem árt, ha hársfavirágteát fogyasztunk!

- Hogy jöttek a birkák?

- Eredetileg biofűnyírónak vásároltam őket, hogy letisztítsanak egy területet, aztán időközben elszaporodtak, és múlt évben már került az asztalra is belőlük.

- Saját maga dolgozza fel?

- Igen. Számomra ez nem furcsa, vidéki gyermekként nálunk a húsvéti nyuszi tepsifülesként végezte. Nagyapám azt is megmutatta, hogy kell ezt véghezvinni. Ma már én adhatom át a gyermekeimnek. Persze, megvásárolhatjuk bármelyik szupermarketben az előrecsomagolt, vákuumfóliázott terméket, de a két hús közötti minőségi különbséget az elkészített étel fogyasztásakor érezhetjük. A közelmúltban egy budapesti társaságnak készítettünk gyrost pecsenyebárányból, előre fanyalogtak, hogy ők köszönik szépen, de nem szeretik a birkahúst, végül csak megkóstolták; mondanom sem kell hamar megváltozott a véleményük.

Sümegi Elemér hegedűkészítő Fotó: Penovác Károly

- Hogyan alakult az állomány?

- Először csak egy kis területet kerítettem körbe villanypásztorral, de sorra jöttek a szomszédok, hogy milyen szép a kert, és szívesen odaadnák az övéiket is, így most már másfél hektáron legelészhetnek. Nem tudom, még mi kerekedik ki ebből, de nagyon jó érzés a gondoskodás, szép, ahogy a fiatal jerkéből anyajuh lesz. Fárasztó is persze, de nincs annál jobb, mint nyáron kimenni a hegyre és leülni közéjük. A közhiedelemmel ellentétben a birka egyáltalán nem buta állat, nagyon érdekes belső viszonyokat alakítanak ki a nyájban.

- Miért pont birkákkal kezdett foglalkozni?

- Nem tudom, nagyon tetszenek nekem ezek a bongyor szőrű fehér állatok. A pulink is pont ilyen: Dömötör, ő most tanulja a mesterséget. Ha kimegyünk a birkákhoz, rögtön szolgálatba helyezi magát.

Eredetileg biofűnyírónak vásárolta a birkákat, aztán időközben elszaporodtak, és múlt évben már került az asztalra is belőlük Fotó: Nagy Lajos

- Milyen fajtát tart?

- Az alaptársaság merinó, de nemrégiben lehetőség nyílt, hogy egy pár wallisi feketeorrú juhval bővítsem az állományt. Már sok éve szerettem volna ilyen fajtát, és most sikerült. Bruno és Matild Ausztriából, Ernstbrunnból érkezett ide Rossbrunnba - ez Lókút sváb neve. Az én családom pedig eredetileg Schaffhauzer, amiből a schaf birkát jelent. A kör itt bezárul.

A falu feletti hegytetőn fantasztikus látvány nyílik a Bakonyra és a Balatonra, mondhatni, ezen a panorámalegelőn csak boldog állatok születnek és élnek. Itt 8-10 féle gyógynövényt is eszegethetnek, jól érzik magukat. Úgy gondolom, a boldog állatok közelsége magát az embert is boldoggá teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!