Hétvége

2006.07.01. 02:28

Borban a család története

Az elődök 1815-ben kezdtek családi alapon szőlőt művelni Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben - Koczor Kálmán, a pincészet tulajdonosa ismeretei ...

Mórocz Zsolt

Az elődök 1815-ben kezdtek családi alapon szőlőt művelni Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben - Koczor Kálmán, a pincészet tulajdonosa ismeretei szerint, aki lányával, Dórával fogadja a vendégeket. A szőlősorok szélén épült hagyományos, kis présházaik a családi gazdaságot hat generáción keresztül szolgálták ki, de a termőterületek növekedésével kapacitásuk már nem bizonyult elegendőnek. Ezért 1997 elején egy új pince épí- tését kezdték el Balatonfüred nyugati határában. A beruházás a tavalyi esztendőben fejeződött be. Ez persze nem jelenti azt, hogy eztán nem viszi a pénzt, hiszen mindig kell valami. Most például a teraszra szeretnének több csinos széket venni, mert a kapacitásuk miatt akár háromszáz embert tudnának egyszerre fogadni, de most csak kétszázötven- nek jut ülőhely.

A pincében egyébként amúgy is állnak a vendégek, ott a hordók mellett, hébérből kínálja a gazda annyi borral őket, amennyit csak akarnak. Jó előre megállapodni, hogy hányfajta bort kóstolnak meg, mert ahhoz készítenek elő borkorcsolyát. Az új épületben helyben készült hideg és meleg ételeket adnak a borhoz, minthogy nincs állandó nyitvatartási idejük, kérik, hogy szóljanak nekik előre a vendégek, ha náluk akarnak étkezni, borozni vagy éppen megszállni néhány napra.

Nagyon nehéz kiszámítani a forgalmat. Legutóbb a hal- és borünnep nyitónapjára három pincért kértek segítségül, hogy a sok vendéget ki tudják szolgálni. Erre talán húsz vendégük volt, a pincérek másnap nem is jöttek, azt gondolták, a család majd kényelmesen kiszolgálja a betérőket. Erre akkor jöttek vagy háromszázan, majd megszakadtak a munkától.

Az a fontos, hogy a vendégek érezzék jól magukat - vallja Kálmán. Örömére szolgál, hogy a hagyományos olaszrizling és az általánosan ismert borok mellett egyre többen keresik Bakonyi Károly egyik sikeres borfajtáját, a Rozáliát, és népszerű az annak idején kísérleti jelleggel a szövetkezetben telepített semillon is. Bizonyos körökben mindig illett érteni a borhoz, de azért a szakemberek jót mosolyognak néha, amikor magukat borszakértőknek kinevező emberek olyan dolgokat is belemagyaráznak a borokba, melyeket nem annak íze és aromája, hanem a kép- zelet szült. Amikor még nem készült el teljesen az épület, előfordult, hogy a közismert vendégük egy borozgatás után a szobája helyett a raktárban szeretett volna nyugovóra térni. Arra is volt példa, hogy a mezőgazdasági rádióriportjairól ismert hölgy véletlenül bezárta magát a tusolóba, s minthogy a többiek kint hangosan énelkeltek, kénytelen volt két órán keresztül tisztálkodni. Egyszer disznóölést is szerveztek, a megrendelő csak a malacsírást hiányolta.

A pincében egyébként amúgy is állnak a vendégek, ott a hordók mellett, hébérből kínálja a gazda annyi borral őket, amennyit csak akarnak. Jó előre megállapodni, hogy hányfajta bort kóstolnak meg, mert ahhoz készítenek elő borkorcsolyát. Az új épületben helyben készült hideg és meleg ételeket adnak a borhoz, minthogy nincs állandó nyitvatartási idejük, kérik, hogy szóljanak nekik előre a vendégek, ha náluk akarnak étkezni, borozni vagy éppen megszállni néhány napra.

Nagyon nehéz kiszámítani a forgalmat. Legutóbb a hal- és borünnep nyitónapjára három pincért kértek segítségül, hogy a sok vendéget ki tudják szolgálni. Erre talán húsz vendégük volt, a pincérek másnap nem is jöttek, azt gondolták, a család majd kényelmesen kiszolgálja a betérőket. Erre akkor jöttek vagy háromszázan, majd megszakadtak a munkától.

Az a fontos, hogy a vendégek érezzék jól magukat - vallja Kálmán. Örömére szolgál, hogy a hagyományos olaszrizling és az általánosan ismert borok mellett egyre többen keresik Bakonyi Károly egyik sikeres borfajtáját, a Rozáliát, és népszerű az annak idején kísérleti jelleggel a szövetkezetben telepített semillon is. Bizonyos körökben mindig illett érteni a borhoz, de azért a szakemberek jót mosolyognak néha, amikor magukat borszakértőknek kinevező emberek olyan dolgokat is belemagyaráznak a borokba, melyeket nem annak íze és aromája, hanem a kép- zelet szült. Amikor még nem készült el teljesen az épület, előfordult, hogy a közismert vendégük egy borozgatás után a szobája helyett a raktárban szeretett volna nyugovóra térni. Arra is volt példa, hogy a mezőgazdasági rádióriportjairól ismert hölgy véletlenül bezárta magát a tusolóba, s minthogy a többiek kint hangosan énelkeltek, kénytelen volt két órán keresztül tisztálkodni. Egyszer disznóölést is szerveztek, a megrendelő csak a malacsírást hiányolta.

Nagyon nehéz kiszámítani a forgalmat. Legutóbb a hal- és borünnep nyitónapjára három pincért kértek segítségül, hogy a sok vendéget ki tudják szolgálni. Erre talán húsz vendégük volt, a pincérek másnap nem is jöttek, azt gondolták, a család majd kényelmesen kiszolgálja a betérőket. Erre akkor jöttek vagy háromszázan, majd megszakadtak a munkától.

Az a fontos, hogy a vendégek érezzék jól magukat - vallja Kálmán. Örömére szolgál, hogy a hagyományos olaszrizling és az általánosan ismert borok mellett egyre többen keresik Bakonyi Károly egyik sikeres borfajtáját, a Rozáliát, és népszerű az annak idején kísérleti jelleggel a szövetkezetben telepített semillon is. Bizonyos körökben mindig illett érteni a borhoz, de azért a szakemberek jót mosolyognak néha, amikor magukat borszakértőknek kinevező emberek olyan dolgokat is belemagyaráznak a borokba, melyeket nem annak íze és aromája, hanem a kép- zelet szült. Amikor még nem készült el teljesen az épület, előfordult, hogy a közismert vendégük egy borozgatás után a szobája helyett a raktárban szeretett volna nyugovóra térni. Arra is volt példa, hogy a mezőgazdasági rádióriportjairól ismert hölgy véletlenül bezárta magát a tusolóba, s minthogy a többiek kint hangosan énelkeltek, kénytelen volt két órán keresztül tisztálkodni. Egyszer disznóölést is szerveztek, a megrendelő csak a malacsírást hiányolta.

Az a fontos, hogy a vendégek érezzék jól magukat - vallja Kálmán. Örömére szolgál, hogy a hagyományos olaszrizling és az általánosan ismert borok mellett egyre többen keresik Bakonyi Károly egyik sikeres borfajtáját, a Rozáliát, és népszerű az annak idején kísérleti jelleggel a szövetkezetben telepített semillon is. Bizonyos körökben mindig illett érteni a borhoz, de azért a szakemberek jót mosolyognak néha, amikor magukat borszakértőknek kinevező emberek olyan dolgokat is belemagyaráznak a borokba, melyeket nem annak íze és aromája, hanem a kép- zelet szült. Amikor még nem készült el teljesen az épület, előfordult, hogy a közismert vendégük egy borozgatás után a szobája helyett a raktárban szeretett volna nyugovóra térni. Arra is volt példa, hogy a mezőgazdasági rádióriportjairól ismert hölgy véletlenül bezárta magát a tusolóba, s minthogy a többiek kint hangosan énelkeltek, kénytelen volt két órán keresztül tisztálkodni. Egyszer disznóölést is szerveztek, a megrendelő csak a malacsírást hiányolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!