Hétvége

2010.05.28. 19:25

Csapdákban a halak

Újra nyitva van a Sió-zsilip a Balaton magas vízszintje miatt. A felállított csapdákban az angolnák mellett a kárászok is szépen gyűlnek.

Tremmer Tamás

A rettentően sok esőzés miatt a Balaton vízszintje 118 centiméterre emelkedett. Az üzemi vízszint 110 centiméter, így az elmúlt napokban ismét megnyitották a pár héttel korábban elzárt Sió-zsilipet.

A vízszint azóta sem csökkent, a további csapadék kellő utánpótlást hozott, de a zsilip is csak résnyire van nyitva, mert Tolna megyében igen magas a folyók vízszintje, s a vízügyes szakemberek nem akarnak árvízveszélyes helyzetet teremteni.

A Sió-csatorna megnyitása a tavaly nyáron újonnan alakult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. segítségére van. A társaság egyik elsőrendű feladata a tó megtisztítása a nemkívánatos halfajoktól, mint például a busa vagy az angolna. Ez utóbbiból becslések szerint még 450-500 tonna található a Balatonban.

Eltávolításuk azért is kívánatos lenne, mert ragadozó hal lévén egyebek közt ikrákat, kishalakat, ivadékot fogyaszt, kiszorítva ezzel a tó őshonos halfajait, elsősorban a süllőt.

Varga László, a BHN Zrt. vezérigazgatója a Naplónak arról számolt be, hogy a cég évente 12-16 tonna angolna kifogását tudja tervezni. A küsz ívásának 1-1,5 hónapjában, a Keszthelyi-öbölben kihelyezett varsákkal körülbelül ennyi angolnát szednek össze.

A Balaton magas víz- állását előre nem tudják tervezni, de nekik mindig jól jön, amikor kinyitják a Sió-zsilipet, mert az ott lévő csapdáikkal nagy tömegben tudnak angolnát fogni. Amikor március elején kinyitották a csapot, a hideg víz miatt alig volt angolna a csapdákban. Ma viszont már pár száz kilót is ki tudnak emelni. Ami ezen kívül is örömteli, ívásra kész tenyérnyi kárászok is fennakadnak csapdákban, ráadásul igen tekintélyes mennyiségben. A Balaton ettől a nemkívánatos mennyiségtől is megszabadulhat a vízeresztésnek köszönhetően.

Varga László abbéli reményét fejezte ki, hogy az árhullám minél előbb levonul a Kaposon, s akkor teljes szélességgel megnyithatják a Sió-zsilipet, ami azt jelentené, hogy még több angolna és kárász ragadhatna a csapdákban.

Az már most látszik, hogy az angolna mennyiségével nem lesz baj, a tavalyi 68 tonnás fogást az idén mindenképpen sikerül felülmúlni, de jó lenne minél nagyobb mértékben túltejesíteni ezt a szintet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!