Hétvége

2015.04.10. 18:59

Dervalics Róbert a „magyar Louis Armstrong”

Dervalics Róbert a „magyar Louis Armstrong”. Célja, hogy népszerűsítse a swing és a dixieland zenét, a műfajt minél több emberrel megkedveltesse. Show-műsorát az elmúlt években sokan látták itthon és külföldön, idén nyáron és ősszel újabb nagyszabású produkcióra készül.

Balla Emőke

Dervalics Róbert kisgyermekkora óta csodálója Louis Armstrongnak, aki meghatározó alakja volt a 20. századi zenének, az úgynevezett swingkorszaknak. A Magyar Honvédség Légierő Zenekarának zenésze három évvel ezelőtt készítette el önálló show-műsorát, kiváló zenésztársaival együtt. Huszonöt éve hivatásos katona a légierő-zenekarban, 2009-ben a NATO akkori főtitkára az egyenruhás Louis Armstrong -nak nevezte őt. Mint mondja, sokat köszönhet Katona János alezredesnek, aki támogatja fellépéseit; műsora a légierő-zenekart és Veszprém városát is népszerűsíti. A Louis Armstrong Show célja, hogy bemutassa Armstrong zenei munkásságát és műveit az 1920-as évektől az 1960-as évekig. Dervalics Róbert héttagú zenekarával, zenésztársaival együtt feladatának érzi, hogy a swing és dixieland zene hagyományát ápolja, a műfajt népszerűsítse. Fontos számukra, hogy a közel kétórás show-műsorban nemcsak zeneileg, de külsőségekben öltözködésben is hiteles képet nyújtsanak a közönségnek a swingkorszak hangulatáról.

Dervalics Róbert koncertjein Louis Armstrong zenei munkásságát és műveit mutatja be. Fontos számára, hogy hiteles képet adjon a swingkorszak hangulatáról

Dervalics Róbert ebben nagy segítséget kapott gyermekkori példaképétől, Benkó Sándortól, a Benkó Dixieland Band alapítójától, aki a zenekar mentora lett, több közös koncertre, fellépésre fogadta el a meghívást. Ő fogalmazott úgy Dervalics Róbertről, hogy egy megkerülhetetlen jelenség, egy egyéniség, aki hűen prezentálja a műfajt,
Louis Armstrong munkásságát. Benkó Sándor, akinek hatására kezdett Dervalics Róbert klarinétozni 1983-ban (később szaxofonozni), zenei és zenekar-vezetői tanácsokkal segíti munkáját.

Az elmúlt három évben sok sztárvendége volt a Louis Armstrong Show-nak, a magyar könnyűzenei élet legkiválóbb énekesei léptek fel. Vastag Tamás Frank Sinatrát jeleníti meg, Szolnoki Péter nemcsak énekelt, de fuvolázott is, Tóth Vera Ella Fitzgerald számaival mutatkozott be. A zenész küldetése, hogy minden korosztállyal megismertesse és megszerettesse a swingkorszakot, az élő zenét. Mint mondja, az elmúlt időszakban széles rajongótábora lett a műfajnak, neves emberek a politikai, gazdasági és kulturális élet vezetői, üzletemberek, médiaszemélyiségek, diplomaták, külföldi nagykövetek látogatják rendszeresen műsorát.

Show-műsoraiban több sztárvendég szerepelt már, felléptek a hazai könnyűzenei élet legkiválóbb énekesei. A Bon-Bon együttesből ismert Szolnoki Péterrel is színpadra állt  Fotó: Penovác Károly, archív

Dervalics Róbert Székesfehérvártól Debrecenig, Szombathelytől Esztergomig az ország különböző pontjain fellépett, hétvégenként pedig Balatonfüred egyik kávéházában. A Magyar Televízióban, a Duna Televízióban is több alkalommal bemutatkozott a zenekar. A show-műsor az elmúlt években több meghívást kapott egyházi rendezvényekre, a pünkösdi karizmatikus egyházak alkalmaira. Kevesen tudják, de Armstrongnak jelent meg olyan lemeze, amin csak bibliai témájú dalok szerepelnek. A programokon ezekből a dalokból (például Go Down Moses, Ezekiel) merítettek, saját feldolgozásban, természetesen hűnek maradva az autentikus megszólaláshoz.

A zenésznek sok felkérése van. A veszprémi megyebál sztárvendégeként is lelkesen fogadta őt a közönség, Louis Armstrong leghíresebb számait énekelte a légierő-zenekar kíséretében. Külföldi fellépései is vannak, legutóbb Törökországban, Rodostóban aratott nagy sikert műsora.

Dervalics Róbert idén is több rendezvényre készül: fellép a szombathelyi Savaria fesztiválon, júliusban Vastag Tamással együtt Balatonfüreden ad koncertet nagy zenekarral.

Nyár végére, ősz elejére szervez egy nagyszabású Louis Armstrong-show-műsort Balatonfüred egyik legpatinánsabb helyén, az Anna-bálok helyszínén, ahova két hazai és egy nemzetközi sztárt, egy amerikai dzsesszharsonást hívna meg. A koncert bevételét karitatív célokra ajánlja Dervalics Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!