Hétvége

2010.09.25. 09:09

Elvitte a kupát a Kék Merlin

Kimagasló teljesítménnyel a Kék Merlin csapat nyerte a múlt szombaton rendezett 18. Kutassy László Süllő-kupát, a Balatonfüredi Horgász Egyesület nyíltvízi versenyét.

Varga Domokos Péter

A Horváth Zoltán, Tóth Tibor páros fogta a legnagyobb halat is, egy 6,92 kilogrammos süllőt. Mindez éppen egy hete szombaton reggel, a Vitorlás étteremben tartott eredményhirdetésen derült ki.

A horgászok kemény éjszakán voltak túl, változó hevességgel, de egész éjjel esett, majd az északi szél is megélénkült. A mostoha időjárási körülmények ellenére a nevezők kitartottak, reggelre be is bizonyosodott, ilyen időjárási viszonyok között is lehet kapitális halakat fogni. A Kék Merlin csapat remekelt, kapitális fogasuk mellett még kettő, alig valamivel kisebb süllőt zsákmányoltak.

Ahány horgász, annyiféleképpen süllőzik. Ragadozóról lévén szó, a legelterjedtebb természetesen az élő csali. A kis halat általában a hátuszonya alatt tűzik horogra, hogy nemes szerve ne sérüljön, ugyanakkor álljon masszívan, ne szakadjon le. Így sokat mocorog a csali, próbál szabadulni, de a mozgása nem olyan, mint szabadon élő társaié, jól látszik rajta, hogy sérült. Többek szerint pontosan ezért választja ki a süllő a horgon lévő csalit, hiszen a ragadozók elsődleges zsákmányát a természetben mindig a beteg, legyengült egyedek jelentik. Az így megvalósuló természetes szelekciónak nagy szerepe van a faj fennmaradásában, az evolúcióban.

Mások felfűzik a csalit, ehhez természetesen elpusztult halat használnak. A horogszárra, illetve a damilra felfűzött hal sokkal tovább marad a horgon, nem kell folyamatosan újra csalizni, és a kapás is biztosabb ezzel a módszerrel. A pergetési módszerek mellett népszerű az úgynevezett mártogatás is, amikor természetes csalit szakaszosan mozgatva vontatnak a vízben.

Az utóbbi módszernél egyre többen cserélik le a kis halat műcsalira, twisterre, a halak mozgását utánzó gumicsalira. Ezt a módszert választotta a Süllő-kupát ebben az évben megnyerő két szerencsés horgász is, Horváth Zoltán és Tóth Tibor.

Külön díjazták az egyéni versenyt. (Egyéni versenyzőnek az számított, aki egyedül ült a hajón vagy a csónakban, illetve azok, akiknél a hajón tartózkodott a rendezők egy ellenőre, és személyesen követte a kifogott zsákmány elkülönítését.) Ebben a kategóriában az első helyet Major Imre szerezte meg, süllője 2,92 kilogrammot nyomot. A legnagyobb egyéb ragadozót - egy balint - Lukács Károly fogta.

A győztesek értékes horgászeszközöket, valamint díszes kupát vihettek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!