Hétvége

2011.04.23. 10:40

Ételek a rétekről - Számos saláta, fűszer, főétel készíthető a tavasszal virágzó növényből

Itt a tavasz, és sorra bújnak elő a vitaminokban gazdag tavaszi növények. Erdőn-mezőn, vagy a kiskertünkben járva most hasznosíthatjuk a különben gyomnövényeknek tekintett kincseket szervezetünk méregtelenítése céljából, amik gyógyhatásuk mellett még ízletes étkek is.

Varga Ibolya

Mayer Ferenc ajkai olvasónk hívta fel ezekre a figyelmünket, aki a legutóbb megjelent szakácskönyvünkben, a Hagyományos ételek könyvében két remek recepttel is szerepel. Ezúttal a zamatos turbolya, a gyermekláncfű, a komlóhajtás, a medvehagyma, a csalán, és a salátaboglárka szerepel a kínálatban.
 
A salátaboglárka az a növény, amit csak egy-két hétig szedhetünk, mert a virágzását követően hamar elvénülnek a levelei. Méregtelenítő és vértisztító hatása van. Főzhetünk a levelekből levest, mártást, főzeléket a szokott módokon (kevés olivaolajban a megtisztított, elvagdalt leveleket megpároljuk, majd behabarjuk, felöntjük csontlével, tejföllel és valamilyen kedvenc levesbetéttel tálaljuk. A főzeléket sűrűbbre habarjuk, feltét ízlés szerint. A mártás vagdalthús, sülthús mellé kiváló.)
 
A zamatos turbolya a petrezselyemhez hasonló, ánizsos illatú növény. Gyorsan nő, virágzáskor szára elfásodik, de levelei és termése ekkor is használható fűszerként. A francia konyha kedvelt fűszere, levesek, mártások, baromfihúsok ízesítője.

 


 
A gyermekláncfű, vagy pongyola pitypang egész évben szedhető. Leveleiből salátát, főzeléket készíthetünk.
 
A komló most bújik ki a földből. Hajtásai naponta akár 40 centimétert is nőhetnek. Ezeket kell leszedni, mert egy-két napon belül megkeményednek. Erdőszéleken találkozhatunk vele, de kertekben is előfordul.
 
A medvehagyma szintén most szedhető, de a veszprémi piacon is előfordul. Nem téveszthető össze a később megjelenő májusi gyöngyvirággal, melynek nincs enyhén hagyma szaga és más a virágzata is. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, érelmeszesedést gátló hatása van.

 


 

 

Tavaszi vitaminkoktél:
 
Szedjünk egy marék komlóhajtást, vágjuk 2-3 cm-es darabokra, főzzük meg citromleves, vagy ecetes sós vízben kb. öt percig, majd szűrjük le. Tépjünk le egy marék gyermekláncfű levelet és a virág szárát, tisztítás után vagdaljuk össze. Keressünk egy csokorra való turbolyát, ezt is aprítsuk össze, majd egészítsük ki a két marékra való saláta boglárka levéllel, amit előzőleg elvagdostunk. Keverjük össze az anyagokat joghurttal, fűszerezzük borssal, majorannával, tegyünk rá reszelt sajtot, sózzuk, majd kevés balzsamecettel meglocsoljuk. Ezután hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.
 Készíthetjük majonézzel, besamelmártással is. Dúsíthatjuk hagymaszárral, snidlinggel, vagy medvehagymával, melyeket szintén elaprítva keverünk hozzá.
 

Komló spárga módra:

A komlóhajtásokat ecettel savanyított sós vízben megpároljuk, lecsöpögtetjük, majd ízlés szerint fűszerezett mártással leöntjük. Ez lehet besamelmártás, majonéz, tormamártás, vagy vajat olvasztunk, ezt sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, kevés cukorral és petrezselyemzölddel, vagy turbolyával ízesítjük és zsemlyemorzsával besűrítjük, keverés közben tejfölt adagolunk hozzá, míg kellően híg lesz.
 

Komlóhajtás kucsmagombával:

A komlóhajtásokat elaprítjuk, citromlével, vagy ecettel savanyított sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összeturmixoljuk. A kucsmagombákat megtisztítjuk, elvagdossuk, vajon megpároljuk, majd ízlés szerint pikánsra fűszerezzük. Világos rántást készítünk, simára keverjük, majd beletesszük a gombát és az összeturmixolt komlóhajtásokat és összefőzzük. Kedvenc főtt, vagy sült húsunkhoz kiváló tavaszi különlegesség.
 



Egész évben készíthetjük, de tavasszal értékes vitaminforrás a csalán-spenót. A fiatal csalánhajtásokat, később a felső 10-15 cm-es hajtáscsúcsokat leszedjük - ajánlatos ezt kesztyűben végezni - megmossuk, majd 2-3 cm-es darabokra vagdossuk. Olivaolajon a csalánt megpároljuk, közben kevergetjük. Amikor összeesett, akkor felöntjük tejjel, majd zsemlyemorzsával, vagy tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlyével besűrítjük. Mikor majdnem kész, akkor teszünk hozzá ízlés szerint fokhagyma zúzalékot, fokhagymakrémet és csipetnyi sót, borsot. Tükörtojással, bundás kenyérrel kiváló.
 

Májjal töltött kucsmagomba medvehagymás turbolya mártással:

A kucsmagomba szárát óvatosan kiszedjük, felaprítjuk. A kucsmagomba mennyiségétől függően 15-25 dkg csirkemájat elnyomkodunk, vagy átpasszírozunk. Sóval, borssal, apróra vágott vöröshagymával ízesítjük, majd az összetevőket egy tojással és két evőkanál zsemlyemorzsával összedolgozzuk. Ezzel megtöltjük a gombafejeket, amiket ezt követően olajban kisütünk. A medvehagymát és a turbolyát elaprítjuk. A medvehagyma levelet olajon megfonnyasztjuk, hozzáöntünk egy pohár tejfölt, sózzuk, kevés citromlével meglocsoljuk és végül hozzákeverjük a turbolyát. Még egy-két percig összefőzzük és a kisült gombára öntjük, ezzel is összefőzzük. Óvatosan kevergetjük, hogy a gombák szét ne essenek. Főtt rizzsel, krumplifánkkal, zsemlyegombóccal célszerű enni, de érdekes társítás a köleskása, vagy a kukoricakása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!