Hétvége

2014.09.05. 06:25

Ez lenne a hosszú élet titka?

Ínycsiklandó lakomára hívtak Szentkirályszabadjára hazánk legismertebb nyersétel-bloggerei. Tökéletesen egyforma, kerek fasírozottat, tejfölös uborkás salátát, meggyes desszertet tesznek elém. Nem is hinném, hogy hamarosan teljesen nyers ételekbe harapok bele, csupa élő ételt, zöldségekből, gyümölcsökből, magokból, fűszerekből készült étket ehetek.

B. Virág Rita

Nagy Szaffina és Nagy Károly hazánk legismertebb nyersétel-bloggerei. Amikor erre fény derül, őszintén megdöbbenek, hiszen régóta ismerjük egymást. Fiatalok, majd kicsattannak az egészségtől, ráadásul szerintem még ránctalanok is. Jól érzik magukat a bőrükben, ehhez kétség sem férhet.

- Hét éve ismertük meg ezt az életformát és azóta kitartóan űzzük. Csakis élő, nyers ételeket eszünk, cseppet sem hiányzik a hús, vagy más főtt étel. Szeretnénk minél tovább fittek és egészségesek maradni, és ennek érdekében választottuk a nyers vegánizmust - kezdi Nagy Szaffina, aki csodálatos ételsorral vár bennünket.

Elsőnek a magtejet, pontosabban a zabtejet kóstolom. Finom az ital, de csak a színében és állagában hasonlít a tehéntejre. Az íze egyáltalán nem erőteljes, inkább lágy, egy vajas kiflihez tökéletes lenne. Ám a nyers vegánok nem esznek sem kiflit, sem vajat. Helyette inkább zöldségekből, fűszerekből készített nyers fasírtot tzatzikire hajazó uborkás salátával.

Ínycsiklandó lakomát tálaltak fel hazánk legismertebb nyersétel-bloggerei. Nagy Szaffina és Nagy Károly tökéletesen egyforma, kerek fasírozottat, tejfölös uborkás salátát, meggyes desszertet tett az asztalra

Beleharapok a fasírtba, teljesen hihetetlen: erősen fűszerezett, könnyű falat. Az uborkás saláta is jó, méghozzá nagyon. Napraforgómagból készült tejföllel van besűrítve, ez fel sem tűnik. Kellemesen fokhagymás, ízlik.

A desszerthez érek, amely úgy néz ki, mintha meggyes, kekszes golyócskákat tálalnának elém. Persze ez is zöldségből készült, hogy melyikből, azt már nem is firtatom, mert egyszerűen jó.

- Mindig is foglalkoztatott bennünket az egészséges, betegségektől mentes élet. Már közel tíz esztendeje egyáltalán nem használunk például cukrot, vagy iszunk alkoholt. Számunkra a nyers vegánság a fejlődésünk egy lépcsőfoka volt. Persze nem szeretnénk itt megállni, az önfejlesztés, lelki és mentális fejlődésünk életünk egyik legfontosabb része - magyarázza Nagy Károly.

Felesége Szaffina veszi át a szót, aki azt is kiemeli, hogy ez a fejlődés egyáltalán nem öncélú, mindenkinek örömmel és bármikor szívesen segítenek. A másokon való segítés, a gyógyulni vágyók, betegek támogatása mindig sok feladatot ad, de annál hálásabb kihívás.

Nagy Szaffina egyébként fantasztikus szakács. Úgy fogalmaz, nyers vegánul élni magyar ízekkel is lehet. Olyan finom ételeket készít, amely az átlagos magyar ember ízlelőbimbóinak is teljesen megfelel, például fokhagymásan, piros paprikásan, borsosan rakja össze a nyers táplálékokat.

- Szerintem nekünk nem a külföldi, amerikai, angol nyers vegánokat kell követnünk, hanem a saját ízlésünknek megfelelően kell kialakítani vegánságunkat is. Tisztában vagyok vele, hogy mi magyarok az erősen fűszeres, ízletes ételekért vagyunk oda, ezért ezeket a zöldségek, gyümölcsök, magvak esetében is bátran használom. Kiváló nyers töltött káposztát, vagy szilvás gombócot készítek, amely csak nevében és fűszereiben hasonló az eredetihez, egyébként nagyon finom nyersen is - mondja Szaffina.

És, hogy az elmúlt hét évben milyen változásokat tapasztaltak meg magukon a fiatalok? A válasz egészen döbbenetes. Nemcsak minden súlyfeleslegüktől megszabadultak, hanem elmúlt Károly allergiája, kifehéredtek a fogaik, a szaglásuk, ízlelésük kifinomultabb lett, fittebbnek, egészségesebbnek érzik magukat. Persze sosem betegek és jóval kevesebbet kell aludniuk, mert kevesebbel is beérik. Nem fáradtak, bírják a terhelést, a stresszt, és a mozgás nélkülözhetetlenné vált mindennapjaikban. Egyszerűen jól érzik magukat. És azt hiszem, ennél több senkinek sem kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!