Hétvége

2014.10.23. 19:40

Füredről a világ színpadaira

Saját zeneszerzői estjére készül a fővárosban. Pályakezdőként játszott a Kimnowak-ban és Ganxsta Zolee csapatában. Szakmai élete azóta is töretlen. Számtalan külföldi fellépés, elismerések, felkérések és sztármunkatársak sora. Cséry Zoltán zongoristával beszélgettem.

Prevics Éva

 

- Korán kiderült a zenei tehetsége? Mi volt az első megnyilvánulás?

-   Nagymamám vigyázott rám gyerekkoromban sokat, náluk volt egy nagy fekete zongora. A szülők, rokonok arra lettek figyelmesek, hogy négy-öt évesen visszajátszottam a rajzfilmek zenéjét hallás után, és mindent le tudok pötyögni. Talán ez volt az első jel.

Mit jelent Ön számára Balatonfüred?

-  Tősgyökeres balatonfüredi vagyok, igaz, Budapesten születtem. Füred számomra egy varázslatos hely, tele pozitív energiákkal, emlékekkel. Tizennyolc éves koromig éltem a városban, igaz, tizennégy évesen a konzervatóriumot Győrben kezdtem el, ott is érettségiztem. Aztán Pestre terelt az élet a Kőbányai Zenei Stúdióba, jazz-zongora szakra, innentől kezdve a főváros a székhelyem.

A Kőbányai Zenei Stúdióból a Kimnowak zenekarba és Ganxsta Zolee csapatába került. Ez volt talán az áttörés. Minek köszönheti ezeket a lehetőségeket?

- Húsz évesen Sárik Péter jazz-zongoraművész ajánlott be a Kimnowak zenekarba. Peti nagyon sokat segített ezzel nekem, mert kinyílt előttem a világ: turnék, próbák. Beledobott a mélyvízbe. Pár év múlva átkerültem a Ganxsta Zolee és a Kartel-ba. Itt a Kimnowak gitárosával, Pribil Gyurival együtt játszottam, aki sajnos nemrég vesztette el életét egy balesetben. Nagy tanítómesterem volt, a blueszenét az ő gitárjátékán keresztül szívtam magamba. Emellett a Kimnowakot is csináltuk egy ideig. Aztán csak a Kartel-re maradt időm, eljöttem a Kimnowakból. Markó Ádámmal eközben megalapítottuk a Special Providence nevű fúziós bandánkat, ami a dzsesszt, rockot, és az electro-t ölelte körbe. Tíz évig játszottam ebben a zenekarban, eljutottunk Japánba, Dél-Amerikába. Számos sikert értünk meg. Aztán kiléptem a csapatból, mert más zenei irány, és más utak lettek érdekesek számomra. Tíz év sok idő volt, változik az ember minden téren ennyi idő alatt. Mindig keresem, mi az én utam, milyen zenében tudok a legkreatívabb lenni. Néha váltani kell. Én is sok előadó - például a Cotton Club Singers, Dés László, Éliás Gyula, Katona Klári, Hrutka Róbert, Tompos Kátya, Kálloy-Molnár Péter, Csepregi Éva, Tabáni István, Miller Zoltán - mögött megfordultam, akiktől sokat tanultam. Kell a változatosság. Emellett csinálom a saját zeném, ami elengedhetetlen egy zenész életében.

- Mit tekint eddigi pályája csúcspontjának?

- Amikor Japánban koncerteztünk a Special-el, akkor azt, amikor a Subscribe zenekarnak hangszereltem az akusztikus „Áthangolva” koncertjét a Művészetek Palotájában, az töltött fel teljesen. Mindig arra koncentrálok, ami előttem van. A Special-ben jó érzés volt a saját dalaimat játszani a tengerentúlon. Abban az időben az a zenekar volt a saját bandám. Kevesen tudják rólam, hogy írok verseket is. Kálloy-Molnár Péter, és Miller Zoltán is felmondott egy művemet. Ezekre a munkáimra nagyon büszke vagyok.

- Min dolgozik most és milyen szakmai céljai vannak?

- Megértem arra, hogy bemutassam saját dalaimat, szövegeimet nyilvánosan is. Egy zeneszerzői est keretében lesz majd hallható Budapesten, a Budapest Jazz Club-ban november 17-én. Pákai Petra énekesnő énekli a szerzeményeimet. Sokáig kerestem a megfelelő énekhangot, és Petrában megvan minden: erő, érzékenység, repülés, energia. Vendégem lesz még pár dal erejéig Hrutka Róbert és Gerendás Dani is. Nagyon készülök erre az estére, életem legfontosabb napja lesz. Nem egy koncertet akarok, hanem szeretnék elindítani egy spirituálisabb zenei koncertsorozatot. Klipet is forgattunk egy dalhoz, most vágjuk. Szeretnék saját lemezt is, jövőre sok-sok fellépést ezzel az anyaggal.

- Füreden méltatlanul keveset szerepel. Hogy érzi?

- Eddig két fellépésem volt Füreden. Ott volt életem első szerzői estje a Vaszary-villában. Nagyon jól sikerült. Tavaly a móló színpadán bemutattuk a „Balatonfüredi dalt”, melyet a városnak írtam. Tárt karokkal várom, hogy a szülővárosomból megkeressenek, és felkérjenek, hogy játszhassak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!