Hétvége

2014.10.11. 14:05

Hódító tánc countryzenére - Miért szűnt meg a „véres” skalpolás a westernjátékokon?

Balatonkenese - Fergeteges sikereket értek el a kenesei Conestoga Country Linedance Tánccsoport tagjai, holott csak az év elején alakultak. A társulat alapítója a francia-magyar kettős állampolgárságú Kuttler házaspár, Anita és Thierry. Kettőjük életének története szorosan összefonódik a tánccal és a zenével.

Mátételki András

A balatonfűzfői kötődésű Anita 30 évesen ismerkedett meg Franciaországban, majd rövidesen szerelembe esett Thierryvel. A férfi már az elején tisztázta kedvesével: hobbija a linedance tánc és a hozzá kapcsolódó countryzene. No persze ennek is külön története van, ugyanis a jó kiállású, épületasztalosként dolgozó férfiú gyerekkora óta rajongott az öreg kocsikért, így aztán már huszonévesen hozzálátott a matuzsálem korú verdák felújításához. A több száz járgány közül mindig is a kedvencei közé tartoztak az amerikai luxust, az autók csúcsmodelljét megtestesítő Cadillacek.

Szabadidejében – hat éven át – dolgozott egy hat méter hosszú bordó, 1959-es Cadillac Eldorádón, mint amilyen Elvis Presleynek volt. Ezzel a kocsival – kabrió kategóriában – 2006-ban elhozta az első helyet az amerikai veterán autók és motorok hagyományos fesztiváljáról, melyet a házaspár városában, Mulhouseban rendeznek évről évre. Thierryt Elzászban nem véletlenül nevezték Cadillac Mannek. Az előbb említett álomautó, amely 6400 köbcentis, 325 lóerős volt, s 18–20 litert fogyasztott százon, később Németországban talált új gazdára.

– A '90-es években Franciaországban állomásozó amerikai katonák népszerűsítették a countryt, ami a helyieknek is nagyon tetszett – meséli az ötvenhat éves férfi. – Annak idején többször jártam az USA-ban Cadillac-alkatrészekért, ekkor ismertem meg közelebbről a linedance táncot, ami nem túl bonyolult lépésekből áll. Bárki táncolhatja kortól függetlenül. Mivel nem páros tánc, sem a létszám, sem a nemek aránya nem gond. Az egyik rendőr barátommal mi is megalakítottuk odakint a '90-es évek végén a Conestoga Country Clubot, amelynek 200 tagja volt. A conestoga ekhós szekeret jelent, amivel annak idején a bevándorlók járták az országot. Nem csak táncoltunk, hanem fénykorunkban, 2000–2006 között westernjátékokat is előadtunk a nyári hónapokban hétvégenként a városunk melletti mezőn a turisták bevonásával.

Ez a benzinkút 1959-ig állt a franciaországi 66-os út mellett, ezért is kedves emlék a házaspárnak. Thierry azt mutatja, hogy abban az időben frankkal fizettek a benzinért. Fotó: Mátételki András

Hogy jobban magam előtt lássam a „véres" eseményeket, a házigazda videóról lejátszotta az egyik csatajelenetet. A rétre kisvasúttal érkező több tucat turistát „elrabolják" az indiánok. Volt, akit totemoszlophoz kötöztek, ám ekkor színre léptek a cowboyok, akik puskáikkal, pisztolyaikkal meghátrálásra kényszerítették az elvetemült ellenséget. A vadnyugati jelenetekben ágyúdörgés és skalpolás is szerepelt, ahol a vért ketchup helyettesítette, legalábbis kezdetben. Ugyanis az egyik tévéadó a gyerekek érzékeny lelkére hivatkozva ezt szóvá tette, attól kezdve elmaradt a drámai jelenet „színezése". A réten végül a lovasság vágott rendet: a cowboyok segítségére siettek, majd mindkét felet leszerelték. A korhű ruhákba bújt szereplők ezután átöltöztek, majd a színpadon linedance tánccal szórakoztatták tovább a nagyérdeműt, míg azok megebédeltek. Tavaly év végén Thierry nyugdíjba ment, ekkor párjával úgy döntött, hogy idejük jó részét most már akarattyai házukban töltik. Szabadidejükben polgárőri feladatokat is vállaltak, így sok ismerősre, barátra tettek szert. Amikor megmutatták nekik is az előbb említett videót, többen belelkesedtek: tanítsátok meg nekünk is ezt a táncot! Nem kellett sokat biztatni a házaspárt, kedvenc hobbijukat plakátokon népszerűsítették, s várták a jelentkezőket.

– Nem gondoltam volna, hogy hetek alatt sikerül összetoborozni több mint húsz érdeklődőt, akik között a helyieken kívül veszprémiek, papkesziek, fűzfőiek is találhatók – mondja lelkesen a társulat szíve-lelke, alapító tagja, a negyvenkét éves Anita, aki párjával nyolc éve lakik Akarattyán, a Gáspár-telepen. A kenesei klubnak a férje az elnöke, Zsednai Attila az alelnöke.

– Minden szerdán este gyakorolunk két–három órán át. Franciaországból mindig hozok új táncokat, így folyamatosan bővül a műsorunk. Tavasszal léptünk először színre, azóta több helyre hívtak már bennünket. A kenesei Kultúra Házában ingyen kaptunk helyet, amit köszönünk a vezetőjének, Győrfiné Mariannak, s azt, hogy munkatársaival megszervezi a fellépéseinket. Az egyik legnépszerűbb számunk a híres, Amerikát átszelő 66-os úton egy lestoppolt kamionról szól, amire a törzsközönségünk már velünk együtt táncol a színpadon vagy éppen előtte.

A számot, az Achy Breaky Heartot Billy Ray Cyrus adja elő, de már a helyi zenekar, a Lux '73 is játssza – a közönség nagy tetszésére. Örülünk, hogy a mai világban jó kis összetartó, baráti csapatot sikerült összekovácsolnunk, amelynek tagjai már belekóstoltak a siker ízébe. Az a tervem, hogy a jövőben magyarosított countryszámot veszünk fel a műsorunkba, így remélem, még többen kapnak kedvet velünk együtt táncolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!