Hétvége

2011.06.11. 09:11

Jó tanácsok, apró praktikák, remek ötletek a százéves szakácskönyvből

A régi családi ereklyék között őrzi édesanyja leánykori receptkönyvét Farkas István veszprémi olvasónk. A kötetben nemcsak receptek vannak témánként felsorolva, hanem tippek, praktikák, melyek segítségével finomabb lesz az étel vagy könnyebben kijön a ruhából a foltja, ha véletlenül leesszük magunkat.

Varga Ibolya

Érdemes lenne újra kiadni a kötetet Farkas István szerint, hiszen már málladoznak a lapjai, és a több mint százévnyi használat során néhány lap kiesett és elkeveredett a mintegy négyszáz oldalas kötetből. Olvasónk maga is szeret főzni, nagyobb családi, baráti összejöveteleken halászlét készít, még soha senki nem panaszkodott a főztjére.

A Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet által összeállított szakácskönyvben fogoly, fenyőmadár, szalonka, vadnyúl, őz, vaddisznó, szarvas, harcsa, kecsege, süllő, fogas, tok, csuka, ponty, pisztráng és rák szerepel alapanyagként.

Vegyes halpaprikás: bármilyen halból, de leginkább vegyesen, többfajta finom halból nagyon jó készíteni. Megtisztítás után valamennyit egyenlő nagyságú darabokra felvágjuk, darabonként kissé megsózzuk és kevés ideig így állni hagyjuk. Aztán egy megfelelő nagyságú lábosba tegyünk oda a hal mennyiségéhez mérten, kö-rülbelül 2 kiló halhoz 12-15 deka fehér sós szalonnát apró kockákra vágva, és süssük ki halvány pirosra. Ekkor adjunk hozzá 2-3 fej apróra vágott vöröshagymát, egy kávéskanál szép piros paprikát. Ha ezzel összekavartuk, tegyük bele a besózott felvágott halat és egy merítőkanál vizet, és lefedve főzzük, többször óvatosan megkavarva, ameddig a hal megfőtt. Fővés közben a sós ízét kóstolás után adjuk meg, és ha megfőtt, azon frissen tálaljuk.

Vaddisznó pácolva: A vaddisznó hátulsó combját szokták pácolva készíteni. Ha nem túl kövér, a bőrös szalonnáját is rajta hagyhatjuk, csak ujjnyi csíkokra vagy kockákra vagdaljuk be a bőrét, így jobban kisül és nagyon jó ízt ad az egésznek. Előbb leforrázzuk vízzel, aztán besózzuk és bepácoljuk, éppen úgy, mint a nyulat vagy az őzet szoktuk. (Egy nyúlhoz háromnegyed liternyi vizet tegyünk oda főni és adjunk bele 5-6 evőkanál borecetet, aszerint, amilyen erős, hogy jó savanyú íze legyen, aztán 2-3 nagy fej hosszúra vágott vöröshagymát, 2 szál babérlevelet, 20-25 szem egész borsot és 8-10 szem fenyőmagot. Mindezzel főzzük jól össze, és akkor öntsük rá a tálba vagy lábasba tett besózott, megspékelt nyúlra. Így több napig is el lehet tartani hidegen, de lehet akár egy-két óra múlva használni.) Ha ezt nem lehet spékelni, akkor hosszúra vágott szalonnát tegyünk a páclevébe, mert ez ízesíti. Aztán zsírral és a páclével együtt tegyük tepsibe, s gyakran öntözve, forgatva előbb jól pároljuk puhára, aztán pirítsuk szép barnára, és végül éppen olyan tejfeles levet készítsünk rá, mint a nyúlnak. Tálaláskor vágjuk szép vékony szeletekre, és levét vagy ráöntve, vagy külön csészében adjuk hozzá. Köríthetjük zsírban kisült krumplis tészta körítéssel vagy makarónival.

 

A Naplót is kiadó Pannon Lapok Társasága olvasóink receptjei alapján szeptemberben megjelenteti a Halak, vadak könyve című szakácskönyvét. Ebbe várjuk olvasóink receptjeit június 20-ig e-mailben a [email protected], levélben a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft., marketingosztály, 8200 Veszprém, Házgyári út 12 címre. A borítékra írják rá: Receptverseny. A receptküldők között kisorsolunk egy késkészletet és egy állvánnyal kiegészített halfőző bográcsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!