Pofonegyszerű elkészíteni

2020.03.01. 07:00

Jótékony hatású ételek negyven napra

Ugyan nem kell ahhoz böjti időszak, hogy főzeléket egyen az ember – ezt a szokást az étel jótékony hatása miatt kifejezetten ajánljuk! –, a következő negyven napba is illeszkednek az alábbi elemózsiák.

Fotó: Pixabay

A Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján egy teljes gyűjtemény található böjti ételekkel. Ebből szemezgettünk magunk is jelen összeállításnál – ezúttal a főzelékekre koncentrálva.

Négy személyre az alábbi általános, böjtös főzelékreceptet ajánljuk. Hozzávalók: 1,2 kg sárgarépa vagy kelbimbó, zöldborsó, karalábé, kukorica, 2 evőkanál puha, dobozos margarin vagy olaj, 1-2 teáskanál liszt, 200 ml szójatejszín (ettől a főzelék krémesebb lesz, de növényi tejjel is működik a recept) vagy 200 ml natúr szója- vagy rizstej, petrezselyemzöld és/vagy szerecsendió, só.

Sárgarépából is készülhet a böjti étel
Fotó: Pixabay

Attól függően, milyen főzeléket szeretnénk, a zöldségeket előkészítjük: megtisztítjuk és kicsi hasábokra vagy kockákra vágjuk. A margarint felolvasztjuk és kis lángon, fedő alatt megpároljuk rajta a zöldséget. A fagyasztott zöldborsót vagy kukoricát felengedés nélkül kezdjük el párolni. A sárgarépához és karalábéhoz öntsünk egyujjnyi vizet, a fagyasztott zöldségekhez általában nem szükséges.

Amikor a zöldségek megpuhultak, hagyjuk, hogy a víz elpárologjon. Megszórjuk egy kicsi liszttel, az egészet erős lángon összepirítjuk, belekeverjük a petrezselyemzöld felét, majd felöntjük a főzőkrémmel vagy a növényi tejjel, megsózzuk és alaposan elkeverjük. Fontos: a főzőkrém általában eléggé sűrű, így önmagában, liszt nélkül is elegendő a főzelék besűrítéséhez, így a lisztre inkább akkor van szükség, ha növényi tejet használunk! A kukoricához és a sárgarépához ízben illik a szerecsendió, így egy csipetnyit abból is reszelhetünk a főzelékbe. Néhány percig kiforraljuk és mikor kész, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.

Négy személyre a parajfőzelékhez 400 g parajpürére, 2 evőkanál olajra, 3 púpozott evőkanál lisztre, 1-2 gerezd fokhagymára, 400 ml növényi tejre, őrölt borsra és sóra van szükségünk.

Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet és átkeverjük. Ne várjuk meg, míg a liszt elkezd pirulni, a tűzről lehúzva rakjuk bele a péppé zúzott fokhagymát és a parajpürét! Alaposan keverjük el, majd kevés hideg vízzel engedjük fel és újra keverjük meg, hogy csomómentes legyen. A tűzre visszatéve melegítsük fel, öntsük hozzá a meleg növényi tejet! Sózzuk, borsozzuk, és 15-20 percig még forraljuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!