Hétvége

2016.12.29. 13:55

Jubilált a pápai Mária Rádió

Pápa - A Szűzanya rádiójának helyi stúdiója öt éves évfordulójához érkezett, ez alkalomból az örömhír terjesztésében részt vállaló stáb három oszlopos tagjával beszélgettünk.

Laskovics Márió

A Mária Rádió az evangelizáció eszköze, értéket közvetít. Nem reklámoz, nem foglalkozik a napi politikával. Műsorait önkéntesek készítik, s a hallgatók adományaiból működik. A rádió pápai stúdiója 2011. december 8. óta szórja szét a Külső-veszprémi úti Szent József-templomból a keresztény értékrenddel összeegyeztethető tanításait, kulturális műsorait, híreit és üzeneteit az éter hullámain keresztül.

December elején a Szent Anna-templomban, az elsőszombati szentmise keretében emlékeztek meg a helyi stúdió öt éves fennállásáról. Salgó Ferenc kanonok-plébános, a stúdió lelki vezetője Isten áldását kérve adott hálát az eddigi munkáért, az önkéntesekért és a hallgatókért, a szentmisét követően pedig a helyi stáb tagjai és barátai szerény szeretetvendégséggel ünnepeltek.

A Mária Rádió Pápa önkéntes munkatársai a Szent Anna-templom hittantermében gyűltek össze egy vidám hangulatú agapéra Fotó: Laskovics Márió

Somfai Jánosné Keresszegi Hajnalka a kezdetek óta dolgozik önkéntesként a stúdiónál, és rengeteg feladatot ellát. - Az összes hétköznapi szentmisét és a katekéziseket én veszem fel, illetve bármely fel- és lekonferáló szöveget felmondok, továbbá az én dolgom a rózsafüzér is.

Ez azt jelenti, hogy az adásba kerülés előtti napon megfogalmazok egy imaszándékot kérés alapján, például beteg gyerekért, elhunyt szülőért szoktunk imádkozni. Ha nincs kérés, akkor elolvasom a napi olvasmányokat, kitalálok egy szándékot, ahhoz keresek egy imát, s azzal kezdem a rózsafüzért, szívesen csinálom – árulta el a Nagytemplom Rózsafüzér Társulatának vezetőjeként is ténykedő önkéntes.

A nyugdíjazása előtt matematika és fizika tanárként, valamint tizenhat éven keresztül gimnáziumi igazgatóhelyettesként dolgozó Hajnalka számára örömet jelent ez az önkéntes munka.

- Nagyszerű érzés, amikor az utcán vagy a telefonban azt mondják az ismerősök, hogy olyan jó volt hallgatni, amit mondtam vagy imádkoztam, hogy pont nekik szólt az az ima. Az ember eddig egy osztályban harminc diáknak beszélt, most pedig olyanok is hallanak, akiket nem ismerek. Eljut hozzájuk a gondolat, a hangom, s ez valóban fantasztikus dolog, ám fárasztó is, mert naponta körülbelül három órát tesz ki.

Elsősorban ismerősöktől kapok visszajelzést, de volt már olyan is, hogy templomba menet egy néni megfogta a kezemet, és rákérdezett: én vagyok-e az a rádióból, merthogy ő boldog, hogy hallgathatja és hogy most személyesen is lát engem – mondja derűsen a rádió egyik hangja.

Nyéki Tamás a helyi stúdió önkéntes gárdájának oszlopos tagja, önkéntes technikusként felel a napi műsor összeállításáért.

Schrei Balázs, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportjának elnöke és Salgó Ferenc kanonok-plébános, a Mária Rádió Pápa lelki vezetője Fotó: Laskovics Márió

- Büszkék vagyunk arra, hogy majdnem minden nap tudunk szentmisét közvetíteni Pápáról, illetve arra törekszünk, hogy vasárnaponként ott legyünk a vidéki búcsúkon. Többször eljutottunk például Pápakovácsira, Vaszarra, Bakonyjákóra, Ugodra, de azért vannak olyan települések a járásban, ahol még nem jártunk.

A másik napi szintű műsorunk a rózsafüzér imádság, amit a különböző pápai csoportok imádkoznak, hallgatóink a központi elérhetőségeinken vagy önkénteseinken keresztül kérhetnek imaszándékot. Hírekkel is naponta jelentkezünk – emelte ki az állandó műsorokat az egyébként a Pápa Városi Televízióban archívumkezelőként dolgozó fiatalember.

Tamás említette, hogy vannak különböző tematikus magazinok is. Galláné Horváth Gabriella heti riportműsora mellett van idősödéssel foglalkozó magazinműsor, rendőrségi percek, nagytemplomi katekézisek, egyháztörténeti percek, gyermek egészségpercek. Illetve bizonyos előírások miatt be kell szerkeszteni az adásba pár, nem saját gyártású műsort is. Ilyen például a budapesti stúdió által előállított cigánypasztorációs műsor. Továbbá előfordul az is, hogy valamelyik másik vidéki stúdiótól vesznek át hanganyagot.

A Mária Rádiónak van egy havonta megjelenő újságja, amit az olvasóknak ingyen és bérmentve visznek házhoz futárok. Velük együtt a pápai rádióstúdió berkein belül körülbelül hatvan ember munkálkodik.

- A műsorkészítésben tíz-tizenöt fő vesz részt aktívan. Az eltelt öt év alatt több mint hatvanan fordultak meg nálunk, vannak lemorzsolódások, de sokan a kezdetek óta jelen vagyunk – húzta alá az önkéntes technikus.

- Számomra ez a munka inkább szolgálat. Amíg éltek a nagyszüleim, megtapasztalhattam, hogy milyen sokat jelent egy idős ember számára, ha nem tud elmenni szentmisére, de a rádióból mégis hallhatja. Hozzám sok személyes visszajelzés nem érkezik, nagyrészt csak az üzenetrögzítőnkre és az e-mail címünkre érkező reakciókkal találkozom. Ezúton is buzdítom hallgatóinkat, hogy elérhetőségeiket megadva írják meg véleményüket, javaslataikat.

A Mária Rádió Pápa önkéntes munkatársai a Szent Anna-templom hittantermében gyűltek össze egy vidám hangulatú agapéra Fotó: Laskovics Márió

Bármikor előfordulhat technikai probléma, s ha jeleznek, könnyebben kiküszöbölhetjük – közölte a napi adástükör szerkesztője, s megjegyezte még, hogy önkéntesre mindig szükségük van. Várják futárok, riporterek, technikusok, műsorszerkesztők jelentkezését. A körülmények és a segítőkészség adott a betanításhoz.

Steiner Csaba is 2011 óta erősíti az önkéntes csapatot.  A hangosításban szerzett tapasztalatait és az informatikai tudását örömmel hasznosítja technikusként, hírszerkesztőként a rádiónál, s a helyszíni közvetítésekben is rendszeresen részt vesz.

- Hatalmas erőt ad, hogy sok ember imádkozik értünk. A visszacsatolások alapján az egész stábot meglepi, hogy milyen sokan hallgatják ezt a rádiót. Az induláskor nem gondoltam volna, hogy Pápán és környékén ennyi ember hallgatni fogja ezt a frekvenciát, és érdeklődik az iránt, hogy mit hozunk mi össze amatőr munkaként.

Konkrét hallgatószámot nem tudok mondani, de a rádió bekerült a köztudatba. Sok olyan családról tudok, ahol az egyik rádiókészülék fixen a Kossuth, a másik a Mária Rádióra van beállítva – fogalmazott a többé-kevésbé huszonöt kilométeres körzetben fogható rádió önkéntese.

- Technikusként én is járok szentmiséket közvetíteni, illetve felvenni. Gyakran odajönnek hozzám hívek, és jelzik, hogy mi tetszik nekik, megköszönik a munkát. Tudják, hogy részünkről ez önkéntes vállalás, és értékelik ezt. A visszajelzések többnyire pozitívak, azonban van építő jellegű kritika is. Hiányolnak megszűnt vagy más időpontra áttett műsorokat, szóvá tesznek kiejtési, félreolvasási vagy akár adáshibákat. Jó érzés ez, mert ebből is látjuk, hogy hallgatják.

A Mária Rádió Pápa önkéntes munkatársai a Szent Anna-templom hittantermében gyűltek össze egy vidám hangulatú agapéra Fotó: Laskovics Márió

Nekem a legnagyobb élményem az volt, amikor egy üzleti partnerünk mondta, hogy hallott a Mária Rádióban, mert ha erre jár, mindig a mi frekvenciánkra állítja be az autórádióját – meséli nevetve a civilben textilipari családi vállalkozást vezető üzletember, aki megosztotta azt is, hogy a helyi adás nem csak vallásról és egyházi témákról szól, hanem igyekeznek olyan embereket is megjeleníteni, akik ismertek, elértek valamit, van szerepük a helyi közösségben.A híreket pedig a hírportálokról, az internetes sajtóból veszik át a források megjelölésével.

- Országosan, a rádión belül van egy kvázi szabály: ahhoz, hogy az ember hosszú távon tudja ezt csinálni, napi egy óránál többet nem szabad vele foglalkozni. Az elmúlt öt év megmutatta, hogy ez így tényleg működik. Mostani önkénteseink átlagban ezt nem lépik át. Ha többet vállalna az ember, az már más rovására menne. Számomra a miseközvetítés be- és kipakolással, technikai dolgokkal lehet akár két óra is hétvégén, viszont hét közben a hírek szerkesztése, felolvasása, megvágása megállhat fél órában. Otthon a feleségem és a gyerekek már elfogadták ezt az időtöltést, sokszor inkább én reklamálok a munkához szükséges csendes helyiségért – zárta gondolatait mosolyogva a négygyermekes családapa.

„Hálát adunk Urunk, mert már öt éve Pápán, és környékén is folyamatosan hallgathatjuk a Szűzanya rádióját, a Mária Rádiót. Kérünk, áldd meg önkénteseink munkáját, támogatóink segítőkészségét, valamint hallgatóink figyelmét, imáit!" - hallhattuk Hajnalka könyörgését a szentmisén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!