Hétvége

2017.01.20. 17:10

Közösségi tér

Az ókori görög közösségek még a teljes embert vonták be a sokrétű társadalmi érintkezésbe, mára eljutottunk oda, hogy a világ történései egy fotelből valós időben követhetőek, és akár minden szükségletünk házhoz szállítható.

A modern élet, a gyarapodó tudás és az ebből következő fokozódó munkamegosztás társadalmi megosztottságot is eredményez. Képesek vagyunk létezni személyes találkozások nélkül. Képesek vagyunk, de minek? Nem térhetünk ugyan vissza a klasszikus görög modellhez, a tóga sem lenne mindig az évszaknak megfelelő, de nem is törődhetünk bele, hogy elveszítsük, ami a lényegünk.

Tudatosan tennünk kell, hogy a közösségek társadalmat gyógyító gyakorlóterepei kommunikációs helyzetbe hozzák az embereket. A közösség megnyilvánulási lehetőséget ad, megtanít érvelni, de végighallgatni, odafigyelni és elviselni másokat is. Legyünk tehát része a közösségnek, közösségeknek. Lehet irányultságunk vallási, karitatív, részt vehetünk valamilyen művészeti csoportban, járhatjuk a természetet, vehetünk bérletet színházba vagy hangversenyre, vagy legalább üljünk le egy kávé mellé beszélgetni, higgyük el, hogy már megtehetjük. Miért ülnénk folyton otthon? Élvezzük a közösségi létet, ahogy azt Európa boldogabbik fele nap mint nap megteszi. Beszéljük meg dolgainkat, alkossunk véleményt, és oldjuk ezzel is a társadalom mikrofeszültségeit.A veszprémi Hangvilla elnevezésében is multifunkcionális közösségi tér. A mindennapokban is ez a célja, feladata.

A lehető legszélesebb körben, a lehető legszínesebb, változatos lehetőségeit kínálni a személyes találkozásnak, a közösségi létnek, a közös élmény befogadására és a közös élmény kibeszélésére is. Élünk is ezzel nagyon sokan. Évente több mint százezren vásárolunk jegyet a különböző rendezvényekre, sok százezres azok tábora, akik „csak” ebédelni, kávézni vagy körbenézni térnek be.Hogyan lehetne tovább növelni a rendezvények, így a találkozások számát? Hasznos lenne, ha a napok számát az évben 400-ra növelhetnénk, de ennél reálisabb megoldás, ha a Hangvillát újabb és újabb műfajok élvezetére is alkalmassá tesszük. Látogatóink, vendégeink javaslata alapján megfelelő vetítőrendszert szereztünk be, így a hangversenyterem kiváló akusztikájával lehetővé vált bekapcsolódni a New York-i Metropolitan Opera világszerte népszerű közvetítéseibe.

Az első előadás, Mozart A varázsfuvola című operájának sikere után a következő előadást március 5-ére szervezzük, a programon Verdi Nabuccója.A sikeres és méltó veszprémi közadakozás eredményeként a közösségi tér immár a legmagasabb színvonalú hangversenyzongorával gazdagodott, reméljük, sokszor élvezhetjük majd avatott művészek zongorajátékát a hangversenyteremben.Megújul és a szervezők rendelkezésére áll a digitális orgona is, amellyel akár önálló orgonakoncertek is rendezhetőek lesznek.Hangvilla. Közösségi tér. Készen állunk és önt is várjuk.

Bélafi László, a Hangvilla igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!