Hétvége

2017.05.19. 15:25

Különleges, és bonyolult hangszer - Örömzene hangszoborral

A hang acélból készült ütőhangszer. Két egymással összeragasztott acél gömbszeletből áll.

Molnár Sándor

A tetején a hanggödröket kalapáccsal alakítják ki. A hangszert az acél dobokból (stíldob, angolul steelpan) kiindulva építették és végül egy ufóra emlékeztető alakot öltött. Neve a német kéz szóból ered.

A Petőfi Színház aulájában hallottam őt először zenélni. Egy csinos, fiatal, katonanő ült le a furcsa hangszerével a kiállítás-megnyitón, és azt tenyerével ütögetve csalt ki érdekes hangokat a zeneszerszámból, különleges hangulatot teremtve a teremben.

A handpan hangszert egy svájci házaspár találta fel, és a Frankfurti Zenei Vásárban mutatták be 2001-ben. A pár régebben steel drumokat készített szétfűrészelt, olajos hordók aljából kalapács és pontozó segítségével.

Navrátil Henrietta és a hang Fotó: Molnár Sándor

Navrátil Henrietta először az interneten találkozott a hang elnevezésű változatával a különleges zenélőszerkezetnek. Azzal, amelyet a fent említett svájci házaspár készített, de gyakorlatilag elérhetetlen áron kínálták. Később, amikor a férje NATO-küldetése miatt néhány évet Hollandiában töltöttek, látott egy utcazenészt játszani a szokatlan hangszeren, amelyről kiderült, hogy nem is az eredeti hangról van szó, hanem a Blue Point SteelHarpról, amely egy rozsdamentes acélból készült hangszer. Ráadásul a közelben, Dortmundban gyártotta egy idősebb bácsika. Sikerült tőle beszerezni egy példányt, amely iránt azonnal szerelembe esett . Később kiderült, hogy nemcsak a hangszer különleges, a használata sem egyszerű, mert teljesen autodidakta módon kell megtanulni, hogyan lehet játszani rajta. Henrietta korábban nem akarta elhinni az utcazenésznek, hogy nincs tanár, aki tanítaná a módszert. Csak le kell ülni hozzá, és jön, ami jön, kapta a jó tanácsot útravalóul.

Olyan hangszer nincs, amit nem kell tanulni - vélekedett Henrietta, de lesz, ami lesz alapon elkezdte otthon ütögetni a SteelHarpot, és rájött, hogy ez csak úgy működhet, ha csinálja. Az interneten talált ugyan két-három oktató- videót, de azt tapasztalta, hogy a harmadik ütés után már nem lehetett követni a látottakat. Ráadásul minden hangszer különbözik, ezért más és más hangokat lehet velük képezni, vagyis másképpen szólnak. Emiatt a videók helyett maradt az egyé-ni gyakorlás, és lassanként megszülettek az első dalok is. Gyakorolni esténként tud, amikor a gyermeke már lefekszik aludni. Erre általában este kilenc és éjfél között adódik a lehetősége. A zeneszerszám nem hangos, ezért a késői muzsikálás problémát még nem okozott a szomszédok körében.

A SteelHarp még nem igazán ismert nyugaton sem, és itthon Magyarországon sem. A hangzását viszont kellemesnek találják, és mivel kuriózumnak számít, érdeklődéssel hallgatják az emberek - osztja meg a tapasztalatait a fiatal őrnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!