Hétvége

2011.10.30. 10:56

Különleges kívánságok temetésre

Nem mindennapi beszédtéma, de időnként szóba kerül a halál, főként, ha elveszítünk valakit, akit szerettünk. Az ember ilyenkor elgondolkodik, ő maga hol szeretne nyugodni: a temetőben vagy kedvenc almafája alatt a kertben, esetleg a folyóba szóratná hamvait?

MTI

- Kevesen tudják, ám a jogszabályok lehetővé teszik számunkra, hogy hamvainkat ne a temetőben helyezzék el. Lehetőség van többek között arra, hogy egy árnyas fa tövében pihenjünk, vagy hőlégballonról szórassuk szét hamvainkat - tájékoztat Gőcze Edit, a Lélekhajó Temetkezés kegyeleti szakértője. Meséli: különösen a fiatalok fogékonyak a különleges temetkezési formák iránt, elsősorban saját temetésük előtervezésekor, de szüleik, családtagjaik temetésének szervezésekor is törekszenek arra, hogy legalább egy-két egyedi és emlékezetes momentumot illesszenek a szertartásba. Például az elhunyt kedvenc nótáját kérik elénekelni a búcsúztatón, és személyes tárgyakat helyeznek a koporsóba. Egy galambtenyésztő temetésén például saját galambjait engedték szabadon a ceremónia utolsó momentumaként. Az emberek egyre kevesebbet tudnak temetésre szánni: évek óta drasztikusan nő a hamvasztások száma, és egyre többen viszik haza a hamvakat csak azért, mert nem telik a családnak a sírhely megvásárlására, vagy 25 év elteltével az újraváltásra. Azonban még nem alakultak ki azok a formák, új rítusok, amelyek betölthetik az elmaradt tradicionális, "tisztességes" temetések helyén maradó űrt.

A szakember szerint szervezhetünk bensőséges hangulatú otthoni búcsúztatókat, vagy akár különleges szertartáson a folyóba szórathatjuk a hamvakat. Minden szertartás egyedi és különleges, mivel maximálisan illeszkedik az elhunyt személyiségéhez és a család igényeihez. A jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy előre döntsünk saját temetésünk minden részletéről. Kívánságunkat az eltemettetőnek teljesítenie kell, amennyiben kérésünk nem ütközik jogszabályba, vagy anyagilag nem terhelik meg az eltemettetőt irreális mértékben.

Az új igények részben külföldi példák alapján születnek. De például tengeri vagy űrtemetés nálunk nem megvalósítható. Ha valakinek mégis hasonló álmai vannak, kénytelen külföldön valóra váltani őket. Mert miért ne vágyhatna valaki a csillagok közé, ha egész életében űrhajós szeretett volna lenni, vagy miért ne nyugodhatna a tenger mélyén, aki minden szabadidejét búvárkodással töltötte, és ez volt az utolsó kívánsága?

De akadnak egészen különleges kívánságok is. A hamvakat például bakelitlemezbe préselve az elhunyt még a síron túlról is szólhat néhány szót a búcsúszertartás résztvevőihez, vagy a hamvak egy részét töltényhüvelybe, esetleg tűzijátékba töltve juttathatják maradványait a magasba. De lapulhat a nappali polcán plüssmaciba csomagolva egy bensőséges hangulatú, hamvasztást követő családi megemlékezés után.

- Több, számunkra is meghökkentő felkérést kaptunk már, bár többségük egyelőre csak előrendelés. Az egyik ügyfelünk a hamvasztást követően kis tégelyekbe porciózva, tálcán kéri felravatalozni hamvait az egyik temetőben. A tégelyek címkéit ő maga tervezi meg Punk's Not Dead felirattal, a résztvevőknek lehetőségük lesz a szertartást követően hazavinni belőle egy-egy kis üveggel. Akadt ügyfelünk, aki a világ különböző, előre meghatározott pontjain akarja szétszóratni hamvait. Van olyan is, aki megtervezte saját koporsóját, és a kérésének megfelelő, kissé extrém dizájnnal kell majd legyártatnunk, de kértek már hőlégballonról történő szórást is. Egyik ügyfelünk most fontolgatja annak lehetőségét, hogy kegyeleti ékszert készíttet édesanyja hamvaiból - avat a részletekbe Gőcze Edit. Hozzáteszi: kínálatukban csak olyan szertartások, kellékek szerepelnek, amelyek megfelelnek a magyar jogszabályoknak.

És hogy mennyibe kerül például a hőlégballonról történő leszórás? - Ez sok mindentől függ - felel. Egyebek mellett attól, hogy mikor és hol szeretnék kivitelezni, az adott helyen szükséges-e speciális engedély beszerzése a meglévőkön kívül, a családtagok a levegőben kívánnak-e részt venni a szertartáson. Ez a szórási mód bruttó 115 ezer forint körüli összegtől érhető el, ami nem tartalmazza a hamvasztás költségeit. Ehhez hasonló szolgáltatás a motoros sárkányrepülőről szórás 90 ezer forinttól, ami talán kevésbé időjárásfüggő, mint a hőlégballonos verzió. Ebben az esetben egy fő vehet részt a temetésen a levegőben, a többiek a földről kísérhetik figyelemmel az eseményt.

De hogyan tervezhetjük meg előre a temetésünket? A szakembernek erre a kérdésre is van válasza.

- Érdemes kegyeleti szakértő vagy temetkezésben jártas szakember segítségét kérni az előtervezéshez, aki segít a jogszerű megoldások kigondolásában, dokumentálásában és a költségek kalkulációjában. Jogszabály garantálja, hogy életünkben tett rendelkezéseinket halálunk után pontosan végre kell hajtani, ha ezzel nem okozunk túl nagy terhet az eltemettetőnek, és ha nem ütközik törvénybe a kérésünk. Az igényekhez illeszkedő temetkezési biztosítás megkötésével a finanszírozással sem lesz gond - figyelmeztet az elkerülhetetlenre a szakember.

 

Nem vagyunk környezettudatosak

Magyarországon sajnos még azok az ökotemetkezési formák sem honosodtak meg, amelyek az utóbbi pár évben - válaszul a magas temetkezési árakra - rohamosan terjednek a világon. Gondolok itt például az erdei emlékhelyekre, ahol előre ki lehet választani azt a fát, amelynek tövében a hamvakat végső nyugalomra lehet helyezni, akár a család minden tagjáét együtt - és nem 25 évre, mint a sírhelyek esetében, hanem 99 évre.

Címkék#temetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!