Hétvége

2012.06.09. 11:17

Mesterházy Attila: Új gazdaságpolitikára van szükség

Veszprém - Növekvő munkanélküliség, gazdasági recesszió, növekvő szegénység és a jogállam szétverése, ez az első két év mérlege, nyilatkozta Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, frakcióvezetője a szerdai veszprémi fórum előtt.

Balla Emőke

-  Vitairatról tartanak konzultációt, Veszprém a második állomás.

- A Magyar Szocialista Párt Ajánlat Magyarországnak címmel készítette el azt a vitaanyagot, amely összefoglalja a különböző gazdasági, társadalmi problémákra megfogalmazott javaslatainkat.  Ez alapján,  az emberekkel párbeszédben, civilekkel, szakemberekkel konzultálva fogjuk  kialakítani azt a programot, ami az ország számára sikert hozhat. Ezért Párbeszéd a nemzetért a konzultációsorozat címe.

- Mit ajánl a szocialista párt Magyarországnak?

- Két nagyon fontos dolgot, ami  a program központi eleme: hogyan kell   munkahelyeket teremteni és  miként lehet beindítani  a gazdasági növekedést.  Nem lehet további megszorításokkal politizálni, újabb adókat kivetni emberekre, a forrásokat inkább a munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedésre kell fordítani. Új gazdaságpolitikára van szükség, mert ez a nem-ortodox gazdaságpolitika, amit a miniszterelnök úr képvisel, Magyarországot recesszióba sodorta, miközben a gazdaság beindítására lenne szükség, hogy ne szűnjenek meg a helyi kis- és középvállalatok, hogy növekedjen a foglalkoztatás.

- Van Veszprém megyének szóló ajánlata is?

-  A programnak lesz számos olyan fejezete, amelyben a helyi problémákat vesszük sorra. Hogy konkrét példát mondjak:  szeretnénk  úthálózatot fejleszteni, ebben a 8-as út az egyik fő projekt. Sajnálatos, hogy a Fidesz kormányzása idején  a 8-as út fejlesztése terén semmi nem történt.

-  A Fidesz kormányt említette: a ciklus félidejében hogyan értékeli annak munkáját?

- Növekvő munkanélküliség, gazdasági recesszió, növekvő szegénység és a jogállam szétverése, ez az első két év mérlege. Úgy is lehet fogalmazni, hogy Orbán Viktor kudarcot kudarcra halmoz. Ráadásul, ha kitekintünk az ország határain túlra, látható, hogy Magyarországnak nincsenek barátai. Így csaknem lehetetlen  nemzeti érdekeinket képviselni a nemzetközi szervezetekben és  nagyon nehéz a beruházásokat, a külföldi működő tőkét Magyarországra csábítani. Beruházások nélkül pedig nincsenek új munkahelyek. Az a fajta adópolitika, amit a kormány bevezetett, igazságtalan újraelosztást eredményez. Mi úgy véljük, akinek kevesebb a keresete, kevésbé kell adóztatni, a gazdagok viszont fizessenek többet. Ettől lesz igazságos egy közteherviselés, nem  pedig attól, hogy  egykulcsos az adó.

- Ezt elég gyakran mondják.

- Azért fontos mindig elmondani, mert ez lényeges társadalompolitikai és gazdaságpolitikai különbség ahhoz képest, amit a Fidesz képvisel. A  jelenlegi  gazdaságpolitika csődközeli helyzetbe sodorja az országot. A minap egy konferencián Chikán Attila és más jobboldali, konzervatív közgazdászok is úgy beszéltek az elmúlt két évről, mint elvesztegetett időről.

- Ennek tudható be a közvéleménykutatás eredménye, miszerint a biztos választók körében a szocialista párt átlépte a harminc százalékot?

-  Így van. Bár egy közvéleménykutatásból hosszú távú következtetést sosem szabad levonni, de tény, hogy 31 százalékra hat éve nem mérték a pártot a biztos választók körében. Az, hogy egy felmérésben az MSZP beérte a Fideszt és az MSZP elnöke, jómagam, népszerűbb vagyok, mint Orbán Viktor, ugyanannak a folyamatnak  két oldalról történő  közelítése. 2010-ben 16 százalékot értünk el a választásokon, most mi  megdupláztuk,  a Fidesz viszont  lefelezte a saját  támogatóinak  számát.

- Kérdéses a teljes lakosság és a bizonytalanok nagy számának pártpreferenciája.

-  A teljes lakosság körében is hasonló az eredmény. A nagy kérdés az lesz, a bizonytalan szavazók melyik párt mellé állnak. Mi mindenképpen ezt a politikát folytatjuk: minél többet beszélni az emberekkel,  s nem milliárdok  kidobásával levelezgetni velük; keresni a kompromisszumot, a megegyezés lehetőségét, egyfajta társadalmi konszolidációt, biztonságot és nyugalmat  teremteni.

-  Hogyan készülnek a következő két évre? Készülnek-e a választásra?

- A szocialista párt ilyen korán még nem kezdett választási felkészülést. A nemrégiben megkezdett  párbeszédsorozat a  a választási programunk megelőző fázisa, de  elkezdtük szervezni a választókerületeket, a választókerületi felelősök kiválasztását. Szervezeti és politikai szinten is startot vett a felkészülés.  Azt látjuk, hogy a miniszterelnök háborút indított a szocialista párttal szemben. Erről szól számos, az elmúlt hetekben napvilágot látott   javaslat, mint  például az előzetes regisztráció, ami emberek százezreit akarja kizárni a szavazásból. Az pedig, hogy megpróbálja elvonni a pártok teljes támogatását,  az ellenzéki pártok ellehetetlenítéséről szól.  Rossz hír Orbán Viktor számára, hogy a titkos szavazáson a szavazófülkében az emberek minden akadály  ellenére is el tudják zavarni a kormányt. Ez fog megtörténni 2014-ben.

- Más pártokkal együttműködve vagy egyedül teszi ezt az MSZP?

- Minden demokratikus párttal, mozgalommal  hajlandók vagyunk együttműködni, de most  még minden párt arra törekszik, hogy a saját szavazótáborát erősítse és bátorítsa. Mi is ezt tesszük. 2014 elején kell megnézni az erőviszonyokat. Mi arra készülünk, hogy a szocialista párt egyedül is képes legyen választást nyerni, de ha van esély az együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal, mi nyitottak leszünk - igaz ez az LMP-re, a Demokratikus Koalícióra (DK) és más civil mozgalmakra.

- Miként vélekednek a Demokratikus Koalícióról?

-  Az MSZP megerősödött attól, hogy letisztultak a politikai irányvonalak. A DK  inkább egy liberálisabb irányt képvisel, mi egy modern szociáldemokrata irányt. Sokkal egységesebb lett a párt, megszűntek a belső viták, az MSZP a választók felé egy egységes, erős, jobban szervezett párt képét tudja mutatni. Úgy tekintünk a DK-ra, mint potenciális szövetségesre, de tiszteletben tartjuk, hogy ők is versenyeznek a szavazókért, ezért egymás riválisai is vagyunk.  Nekünk nem a demokratikus oldalon van az ellenfelünk, hanem Orbán Viktor és a Fidesz az. Egy feltétele van az  együttműködésnek, ha az program alapú. Nem elég technikai koalíciót kötni arra, hogy váltsuk le Orbán Viktort, mert másnaptól kormányozni is kell, méghozzá stabilan és hatékonyan az emberekért.

- Van már miniszterelnök jelöltjük?

-  Az lesz a miniszterelnökjelölt, akivel nyerni lehet 2014-ben. Ezt a kérdést majd akkor érdemes feltenni. Most, amikor azt mondom, hogy 2014-ben meg fogjuk verni a Fideszt, lehet, hogy sokan mosolyognak - bár a közvéleménykutatások ismeretében ez  nem  is annyira megmosolyogtató. Az elmúlt két évben sokat tettünk azért, hogy egy hatalmas történelmi vereség után talpraálljunk,  és ez  sikerült. A következő két év arról fog szólni, hogyan tudjuk a szavazótáborunkat bővíteni, hitelességünket megőrizni és erősíteni.

2010-ben nagyon sok elemző azt mondta, a szocialista párt meg fog halni, el fog tűnni a történelem süllyesztőjében, nem is kell vele foglalkozni. Én vitatkoztam ezzel az állítással, sokan kinevettek. Ezek az elemzők két év múlva arról beszélnek, hogy a szocialista párt nélkül nem lehet leváltani a Fideszt és az egyetlen olyan erő, ami országos lefedettséggel rendelkezik és van ereje ahhoz, hogy - vagy szövetség részeként vagy külön -  legyőzze a Fideszt  és megvalósítsa a saját programját. A két állítás között nagyon nagy út telt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!