Hétvége

2011.09.04. 07:55

Mindennap pergettek

Ugyan betett a meleg a horgászoknak, de jó hangulatból nem volt hiány a III. Pecakunyhó pergetősuli ideje alatt. Az ifjak jó tanítványoknak bizonyultak.

Tremmer Tamás

A horgászat egyik speciális, nagyobb (szak)tudást igénylő válfaja a pergetés. Hiába bonyolult és összetett a feladat, erre is érvényes: nem lehet elég időben elkezdeni. Főleg akkor, ha valaki eredményesen kívánja űzni ezt a sportot.

Idén immáron harmadik alkalommal rendezték meg az ifjúsági horgászok pergetősuliját. A táborban tíz-tizenhat év közötti fiatalok voltak, összesen tizennyolcan lesték el a szakma fortélyait a horgász "nagyágyúktól". Sokan visszatérő vendégek voltak, de számukra sem volt unalmas ez a négy nap, egyrészt új arcát mutatta a horgásztó, másrészt további ismeretekkel vértezhették fel magukat az ifjak. A szervezők - Pecakunyhó Horgászegyesület, Bakony-Balaton Horgászszövetség, Balzer Hungária Kft., BBHSZ Sporthorgász Kft. (a tábor helyszínének, az S II-es tavak üzemeltetője) - kitettek magukért, olyan programot állítottak össze, amelyből nemcsak a fiatalok, hanem a rutinosabb horgászok is sokat tanulhattak volna. A táborlakó felnőttek (Fekete Norbert, Horváth Tamás, Jakab Tamás, Kövi Péter, dr. Táncsics Aladár, Tóth István és Török János) a fiatalok minden rezdülésére figyeltek.

A pergetősuli szakmai irányítója Bokor Károly közismert horgász volt, aki ezzel a horgászmódszerrel már végigjárta az országot, s tapasztalatairól könyvek, videók születtek. Ezúttal is lehengerlő módon szerettette meg a pergetést azokkal, akik még csak kedvet éreztek a villantózás iránt. Praktikus tanácsai a horgászatok során mind vissza fognak köszönni.

A technikai tudásukat Algayer Zoltán versenyhorgásszal csiszolhatták, aki csoportokra bontva "drop shot" horgásztechnikai bemutatót tartott a fiataloknak. Nagyon fontos, hogy a pecások halbiológiai tudással is felvértezzék magukat. Tudni kell, hogy az uszonyos melyik évszakban miként viselkedik, mi növeli, illetve csökkenti a kapókedvét, egyáltalán milyen az életritmusa. Specziár András, a tihanyi limnológiai intézet igazgatóhelyettesének előadásából mindezekre választ kaphattak.

A szervezők tényleges célja a horgászismeretek gyarapítása volt, amit az is jelez, hogy az elhangzottakat ki is kérdezték a résztvevőktől. Osztályzatot persze nem kaptak, de "égő volt", ha valaki nem tudta a választ. Persze a gyakorlat sem hiányozhatott a tábor életéből: horgásztak reggel, délben, este, vízpartról és csónakból egyaránt. A meleg időjárás azonban elvette a csukák étvágyát, a tavalyihoz képest kevesebb krokodilpofájú akadt horogra, de a tavalyi legnagyobbat, egy 97 centiméterest az idén egy 105 centissel múlták felül.

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!