Hétvége

2012.02.04. 07:15

Mondjuk meg, miért mi jár!

A világ nagy részén jelen van a rendszerben a paraszolvencia. Egyértelműen rossznak tartjuk, tabuként kezeljük, de attól még létezik. Célszerű lenni kiiktatni, de a tiltás nem vezet eredményre - vélekedett dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc megyei kórház főigazgatója, aki egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke is.

Varga Domokos Péter

Az országosan ismert egészségügyi szakembert a hálapénzről kérdeztük.

- Meg lehet határozni egy kórházban azt, hogy pontosan miért fizessenek az orvosnak a betegek?

- A cél az, hogy a valós gyakorlatot jogszabállyal fedjük le, és ne egyéni döntések kérdése legyen, hogy kinek - orvosnak, betegnek - mi jár. Ha valaki pedig ezen kívül szolgáltatást kér, annak pontosan határozzuk meg a térítési díját. Ennek a kifizetése minden esetben számla ellenében történjen.

- Vegyük például a gyerekszületést.

- Magyarországon is bevált gyakorlat, hogy a páciensek választott szülésvezetést kérnek. Ennek a térítési díja nincs egyértelműen meghatározva. Tudjuk, hogy a rendszerben - a szürke zónában maradva - komoly pénzek forognak, amelyek után nincs járulék- és adófizetés, de az sincs sehol pontosan lefektetve, hogy ezekért mi jár, milyen szolgáltatást kell nyújtani. Ezeknek a rendszereknek a kifehérítése közelebb hoz bennünket egy tiszta, átlátható egészségügyi ellátás biztosításához.

- Hogyan, milyen módon lehet belenyúlni a rendszerbe? Törvényekkel?

- Jogszabály-módosítást mindenképpen igényel, de látnunk kell, hogy a világ nagy részén jelen van a rendszerben a paraszolvencia. Egyértelműen rossznak tartjuk, tabuként kezeljük, de attól még létezik. Célszerű lenni kiiktatni, de a tiltás nem vezet eredményre, a szürke zónából a fekete zónába viszi át a paraszolvenciát.

- A megyei kórház két éve elindított egy kísérletet éppen a szülészorvos-választás legalizálása terén. Miért halt el ez a kezdeményezés?

- Egy helyi jogi szabályzást próbáltunk bevezetni. Az egészségbiztosítási felügyelet megvizsgálta, és azt állapította meg, hogy a magyarországi viszonyokhoz képest az egyik legszabályozottabb a mi rendszerünk, mindenkinek javasolni tudják. Egyetlenegy probléma volt, hogy a végén hozzátették: de ezért pénz nem kérhető. Ebben a pillanatban vált működésképtelenné a mi egyébként jó rendszerünk.

- Át lehet valamit menteni az önök kezdeményezéséből?

- Szinte mindent. Hiszen a lényeg az, fektessék le világosan, mit vállal az intézmény, mit a páciens és mit az orvos, kinek mi a szerepe és felelőssége.

- A veszprémi kísérletből válhat végül mégis veszprémi modell?

- Látni kell, hogy itt nem lehet az a cél, hogy helyileg oldjuk meg a problémát, a paraszolvencia problémájára országosan kell választ találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!