Hétvége

2010.11.29. 14:30

Nagyi csodás sütijei

Hamarosan megjelenik kiadónk, a Pannopn Lapok Társasága 160 oldalas szakácskönyve, ami kizárólag desszertekkel foglalkozik és csak olvasóink által beküldött receptek kerültek a kötetbe. A szakácskönyv ára 1990 forint, de hűségkártyával mindössze 1490.

Varga Ibolya

December 8-tól kapható a könyv a hírlapárusoknál 1990 forintos áron, előfizetőink pedig megvásárolhatják kedvezményes áron ügyfélszolgálati irodáinkban, kézbesítőinknél, illetve megrendelhetik a lapból kivágott megrendelőszelvényen, e-mailben és a weboldalainkon.

Berei Ferencné, Ilona nyolc receptje is bekerült a könyvbe, ezek a diós szelet, a kétszínű sütemény, a kókuszos krémes, a túrós krémes, a ribizli lepény, a torta kukoricalisztből sütve, a kávés-kókuszos torta és a karácsonyi gesztenyetorta, melyet Szekeresné Juhász Judit mestercukrász el is készített száunkra.


A karácsonyi gesztenyetorta hozzávalói: 1 kész piskótalap, 1 doboz babapiskóta, 2 zselatinlap, 25 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 4 dl tejszín, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tej, 1 dl brandy, tortadara.

Elkészítés: A zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk, majd lecsorgatjuk. Az egyik lapot a tejben lassú tűzön melegítjük, a másikat cukros vízbe mártva állni hagyjuk, míg elolvad. A tortalapot megkenjük baracklekvárral. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált diót, a brandyt, a cukrot, a mazsolát és a tejben felolvasztott zselatint. A tortalapra kenjük a krémet, majd körberakjuk olvasztott zselatinnal bekent babapiskótával, és két órára hűtőszekrénybe tesszük. Végül burgonyanyomóval rányomjuk a gesztenyemasszát, és tortadarával díszítjük.


Berei Ferencné nagyon szeret sütni és főzni. Akkurátusan teszi, mindent pontosan kimér és a saját receptjeiben is pontosan megadja a szüksélges nyersanyagok mennyiségét. Számos szakácskönyvbe, folyóiratba és tévéműsorba kerültek be a receptjei. Legtöbbször a csalkéádjáénak készít ételeket, hat unokája és négy dédunokája van, de recepteket és süteményeket is rfendszeresen visz régi munkhelye, az E.ON nyugdíjasklubjába, vagy a másik közösségbe, a Borsi Lőrinc nyugdíjas klubba. Legutóbb Ilona kapta meg a Borsi Lőrinc Emlékdíjat. A klubba a diós túros kifli receptjét vitte el, ezt mi is elkértük. A megadott mennyiségből két tepsi sütemény készül.

Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg margarin, 20 dkg zsíros tgúró, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, a kifli bevonásához: 5 dkg barna kristálycukor, 5 dkg fehér kristálycukor, 10 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: A tészat hozhzávalóit összeállítjuk úgy, hogy könnyen nyújtható legyen, ezért kevés tejet adunk hozzá. A tészétát pihentetjük folpackba csomagolva, ha lehet egy éjszakán át a hűtőpben. A kétféle cukrot, diót, vaníóliás cukrot összekeverjük. A deszkát beszó9rjuk ezzel a keverékkel és a kétfelé osztott tészét külön-külön kinyújtjuk, körülbelül 3 mm vastagságúra, téglalap alakúra és háromszögeket végunk ki belőle.


Egyenként felsodorjuk a tészát és papírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kissé távolabb. Kennei nem kell a tetejüket. Előmelegített sütőben 160-180 fokon 15 perc alatt megsütjük. Figyelni kell mert könnyen megbarnul. Dobozban sokáig tárolható, de ahaol gyerekek vannak, ott nagyon gyorsan elfogy. A családi összejövetgel előtt három nappal is elkészíthető, finom és ropogós marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!