A számok világától a fotózásig

2018.09.08. 16:30

Niederhoffer Edina mindent szeret fotózni, kiváltképp a Balatont

Niederhoffer Edinát mindig is egy mosolygós, kedves, tiszta szívű embernek ismertem, aki beszélgetésünkre is hozta magával a fényképezőgépét, mondván sosem lehet tudni, hogy éppen milyen pillanatot örökíthet meg.

Szendi Péter

Niederhoffer Edina tizennégy évvel ezelőtt kapott egy fényképezőgépet, és akkor kezdődött igazából a nagy szerelem. Autodidakta módon tanulta meg a fotózást, de nem tartja magát fényképésznek. Próbált tanácsokat kérni internetes fórumokon, beszélgetett fotóművészekkel. A legnagyobb tanítómestere azonban az első Nikon gépének a használati útmutatója volt

Mosonmagyaróváron született, Héderváron gyerekeskedett. A győri közgazdasági szakközépiskola után könyvelőként dogozott. Egy idő után azonban úgy gondolta, hogy ez nem az ő műfaja, éppen ezért elvégezte a kéz- és lábápoló iskolát, majd elkezdett egy szalonban dolgozni, melyet nagyon szeretett, ezt a fajta hivatását a mai napig űzi. Később megismerkedett párjával, Tamással. Egy ideig Győrben éltek, de úgy döntöttek, hogy Csopakra költöznek. Hálás a sorsnak, hogy tizenegy éve minden nap úgy kel fel, láthatja a Balatont. Van egy közös gyermekük, a 10 éves Botond, aki a csopaki iskolába jár. Edina lassan hét éve dolgozik az óvodában, nagyon szereti a gyerekeket, jó közösséget alkotnak munkatársaival.

A csonkatorony mindig is gyönyörű látványt nyújt, az év minden évszakában. Edina sok környélbeli templomot is lefotózott, számára a hit nagyon fontos Fotó: Niederhoffer Edina

Edina képeire mindig is csodálattal tekintettem, ráadásul Facebook-oldalán a fotókhoz találóan egy idézetet is elhelyez, ezzel is színesítve a posztot. A versek iránti szeretete a régmúltra tekint vissza, annak idején több versmondó versenyt is megnyert, kedvenc költője pedig Radnóti Miklós. A mai napig sokat olvas, mindez kikapcsolja. Tizennégy éve kapott egy fényképezőgépet, és akkor kezdődött a nagy szerelem. Autodidakta módon tanulta meg a fotózást, de nem tartja magát fényképésznek. Próbált tanácsokat kérni internetes fórumokon, beszélgetett fotóművészekkel.

Fotó: Niederhoffer Edina

A legnagyobb tanítómestere azonban az első Nikon gépének a használati útmutatója volt. – Kedvencem a makrofotózás, amikor kis tárgyakról készíthetünk felvételeket, de makró módban használható a zoom is. Szerintem ez a fotózás egyik legkedveltebb válfaja. Sokakat vonz ez a világ, hiszen a fényképezőgéppel és egy erre alkalmas objektívvel olyan világot tudunk bemutatni, amit pusztán a szemünkkel nem láthatunk ennyire részletesen. Most ahogy itt beszélgetünk a strandon, a tihanyi apátságot élesíteném, a virágokat pedig elhomályosítanám. Persze ez nem mindig sikerül, de az új gépemmel, hála Istennek, egyre jobb minőségű képeket készítek.

Niederhoffer Edina tizennégy évvel ezelőtt kapott egy fényképezőgépet, és akkor kezdődött igazából a nagy szerelem. Autodidakta módon tanulta meg a fotózást, de nem tartja magát fényképésznek. Próbált tanácsokat kérni internetes fórumokon, beszélgetett fotóművészekkel. A legnagyobb tanítómestere azonban az első Nikon gépének a használati útmutatója volt

 

Edina mindent szeret fotózni, kiváltképp a Balatont. Számára egy csoda, hogy itt élhet, és mindig felfedez a környéken olyan helyeket, amit érdemes lefotózni. Szereti még a növényeket és a templomokat is megörökíteni, valamint a napfelkeltét és a napnyugtát, mert azoknak különleges varázsuk van. Mostanában barátkozik a portréfotózással is, egyre többen kérik fel, hogy készítsen családi képeket. Kedvenc évszaka az ősz, annak minden sokszínűségével.

Edina mindent szeret fotózni, kiváltképp a Balatont. Szereti a növényeket és a templomokat is megörökíteni, valamint a napfelkeltét és a napnyugtát, mert azoknak különleges varázsa van Fotó: Niederhoffer Edina

 

– Nagyon vártuk az augusztus 29-én nyílt kiállítást a galériában, ahol barátnőmmel, Lakatosné Nagy Zsuzsannával közösen állítunk ki. Vele sokat dolgozunk együtt, hasznos tanácsokkal látjuk el egymást. Számunkra ez megtiszteltetés, hogy a csopaki pillanatokat bemutathatjuk a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!