Hétvége

2011.09.10. 14:08

Nyár végi tárcsaparti

A nyár és a kora ősz előnye, hogy akkor a szabadban süthetünk, főzhetünk, s főként barátainkkal, rokonaikkal együtt. Minden ilyen találkozás alkalom a saját tudás bizonyítására, ugyanakkor az ötletek cseréjére is.

Horváth Éva

 
Ezért is hirdette meg az I. tárcsa- és grill fesztivált a veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör az elmúlt hétvégére, az általa gondozott parkban. Íz mesterként pedig sikerült megnyerniük Dobó József szakácsot, aki saját vendéglője mellett a zánkai szakközépiskolában oktatóként is tanúságát adja tudásának.
 
Dobó József vezényletével készültek a bemutató étkek, amelyek sütése előtt több jó tanácsot is adott az érdeklődőknek. Mindenek előtt azt: igyekezzünk minél többet felidézni, megtanulni nagyanyáink, anyáink titkaiból. Például a szőlőlevél tartósításáról. Ehhez a tavaszi friss szőlőleveleket használjuk, amelyeket hosszabb ideig főzzünk forró, sós vízben. Amikor leszűrjük, egyenként sodorjuk össze, s szorosan egymás mellé rakjuk befőttes üvegbe, végül öntsük le a sós vízzel. Egy csipet nátrium benzoátot szórjunk a tetejére, mielőtt lezárjuk.

Egész télen használhatjuk töltött káposztába, vagy tőtikéhez. Dobó József szerint a legegyszerűbb ízfokozó az ecet (csak a 10 százalékos), ebből az étel mennyiségének megfelelően adjunk egy-két teás-, vagy evőkanálnyit.
 
A tárcsa- és grillfesztiválon a következő étkeket kínálták kóstolóként. Tőtikét, azaz szőlőlevélbe töltött darált húst. Bőrös malachúst, amit előzőleg babérlevéllel, sóval, borssal enyhén abáltak, azaz főztek. Ezután csíkokra vágva sütötték meg a tárcsán, s argentin fűszerkeverékkel ízesítettek. A marha hátszín két napig ért a fűszeres pácban, majd csíkokra vágva sütötték.


 
Készült főtt rizs is. Ehhez egyrészt gyümölcsöket - körtét, almát, szilvát, szőlőt és nektarint - karamellizáltak és sütöttek meg. Készült zöldséges keverék is, cukkiniból, padlizsánból, paprikából és paradicsomból, ezt szintén összekeverték rizzsel. A húsok mellé két paradicsomos öntetet is kínáltak, a csípős indiai jellegűt curryvel, illetve a mediterránt oregánóval.

Deszertként kínálták a lapotyát, az erdélyi édességet, ami valójában dióval töltött kelt tészta, szintén tárcsán sütve, igazán ízes csemege.


 
Ezt követően pedig a fesztiválon résztvevők szorgoskodtak a sütő alkalmatosságok mellett.

(A PLT által kiadott Könnyű nyári étkek szakácskönyvben további ízes grill recepteket találhatnak olvasóink).



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!