Hétvége

2017.06.16. 12:29

Óriásbábok és marionettek

Idén is Veszprém varázslatos természeti közegében, a Kolostorok és kertek rendezvénytéren rendezi meg a Kabóca Bábszínház évadbúcsúztató összművészeti eseményét, a Kabóciádé családi fesztivált. A programok június 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap lesznek.

Az óriásbábok és marionettek tematikát választottam az idei fesztiválnak, mivel ezek a bábművészeti technikák jellemezték az évad munkáját. A színház műhelye ugyanis a Fővárosi Nagycirkusz kérésére elkészített egy kivételes óriásbábot, egy elefántot, amely a cirkusz Lúdas Matyi című előadásában szerepelt. Mind a tervezési munka, mind a kivitelezés nem mindennapi tapasztalatokkal gazdagította a veszprémi társulatot. Ez a grandiózus állat ellátogat hozzánk a fesztivál ideje alatt, ahol amellett, hogy szórakoztatja a gyerekeket és bemutatja, hogy milyen cirkuszi trükköket tanult, vasárnap megtartják névadó keresztelőjét is. Az afrikai óriásállatokat még egy nyurga gólyalábas zsiráf és harsány idomárja is képviseli. Az óriásbábok sorát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai által tervezett óriás vízi lények gazdagítják. Az egyetemmel már több ízben működött együtt a Kabóca Bábszínház, s a közös munkából ezúttal is páratlan eredmény született. A mutatós vízi lények nemcsak a felvonulásokon, de az esti kalandtúrán is bemutatkoznak a gyerekeknek. A marionetttematika azért volt aktuális, mert a színház a Békakirály című produkciójában alkalmazta ezt az összetett és komoly felkészülést igénylő technikát. Ehhez a magyarországi marionettmestert, Sarkadi Bencét kértük fel, hogy segítségével fedezzük fel a zsinóros bábok egyedi mozgását, mozgatását. Nagy örömünkre Sarkadi Bence Világjáró Marionettek című előadása is látható lesz a Séd-völgyében.

Székely Andrea, a Kabóca igazgatója

A két, programokkal teli napon láthatják majd a nézők a Dobronka cirkusz világszámát, az Aranyecset című produkciót, a Kereplő családi színház a Lúdas Matyi című interaktív előadást hozza, a Kalimpa színház A királykisasszony cipője című bábelőadást. A Tintaló Társulás Mini cirkusz sátra is üzemel majd szombaton. A Kodzsugukila, a boszorkány afrikai mese, a Szegény Dzsoni és Árnika és a Békakirály című saját előadásokat is műsorra tűzzük, Fellép még a közönség örömére a Belvárosi Betyárok és a Zabszalma együttes.

Az előadások mellett több összetett művészeti programmal készülünk. Az évad során több ízben kértük a színház fiatal nézőit, hogy a produkciók kapcsán átélt élményeiket rajzok formájában juttassák el a színháznak. Ezekből az egyedi szemléletű munkákból most kiállítás nyílik, A Kabócáról gyerekszemmel címmel, így a lelkes nézők akár saját alkotásaikat is felfedezhetik a jezsuita templom kiállítóterében, ahol a huszonöt éves a Kukkantó Egyesület kiállítása is látható lesz.

Aki azonban lemaradt a rajzolással, az se keseredjen el, hiszen a Kabóciádé családi fesztivál helyszínén közösen rajzolhatnak a gyerekek a színház művészeivel, és az itt született alkotásokat az éjszakai kalandtúra során fényfestéssel vetítjük majd ki, így szombat éjjel érdemes mindenkinek ébren maradni.

VENDÉGSAROK

Székely Andrea, a Kabóca igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!