keserédes alkalom

2018.02.04. 12:00

Papírmívesség és könyvművészet

Keserédes alkalom ez. Édes, hiszen egy értékes kötettel vagyunk gazdagabbak, keserű, mert Koncz Pál már nem lehet közöttünk – mondta el Horváth Gergely Krisztián történész csütörtöki könyvbemutató előadásán a Laczkó Dezső Múzeumban.

Leitner Vera

Horváth Gergely Krisztián történész mutatta be Koncz Pál Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18-20. században című könyvét Fotó: Penovác Károly

Koncz Pál (1951-2015) Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18-20. században című könyvét mutatták be. A gyűjteményes kötet a Laczkó Dezső Múzeum egykori restaurátora életében megjelent tanulmányait, kisebb közleményeit, kéziratban maradt írásait, restaurálási dokumentációit tartalmazza, derült ki a művet ismertető Horváth Gergely Krisztián előadásából.

Horváth Gergely Krisztián történész mutatta be Koncz Pál Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18-20. században című könyvét Fotó: Penovác Károly

- Ez a kötet is bizonyítja, hogy Koncz Pál személyében nemcsak egy kiváló restaurátora volt a Laczkó Dezső Múzeumnak, hanem egyben kiváló történészt is elveszítettünk. Ez a könyv nemcsak egy tanulmánykötet, hanem egy lokális fókuszú, ugyanakkor minden felvetett problémát európai kitekintésben tárgyaló, monografikus igényű munka – emelte ki a történész, aki összefoglalójában elmondta, Koncz Pált a régi könyvek, s nyomtatásuk minden mozzanata érdekelte, így a papír előállításától kezdve egészen a restaurálás közben fellelt maradványok beazonosításáig minden foglalkoztatta. Horváth Gergely Krisztián elmondta, a kötetben Koncz Pál eredeti ábrái, fényképei láthatók, melyeket a 21. század nyomdatechnikájának köszönhetően immár a szövegek teljes értékű társaiként illusztrálják azokat. A gyűjteményes mű négy részre tagolódik, ezek közt pedig a 18- 20. századi papírmívesség, a könyv-, illetve könyvkötés-történet elevenedik meg, elsősorban Veszprém megye példáján keresztül. A Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18-20. században című kötet azért egyedi, mivel a hazai szakirodalom e korszak könyvkötéstörténetére vonatkozó monográfiával nem rendelkezett, s a kötetben publikált tanulmányok egy része korábban egyáltalán nem jelent meg.

A Jakab Réka által szerkesztett kötet széles, nem csak szakmai érdeklődésre tarthat számot. A tanulmányok helyi vonatkozásai a helytörténet művelői számára nélkülözhetetlenek, a restaurátorszakmai fejezetek fontos módszertani tapasztalatokat foglalnak össze. A mű ezentúl felhasználható a könyvkötő- és a restaurátorképzésben, és helye van a könyvművészet és a könyvek története iránt érdeklődő olvasó polcán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!