Hétvége

2010.09.10. 18:05

Parton a busa, angolna

Munkához láttak a halászok, amint lecsengett a balatoni idegenforgalmi szezon, fogják a busát. A Sió-zsilip kinyitásának köszönhetően pedig angolna is kerül a csapdákba.

Tremmer Tamás

A hónap első napjaiban újraindult a balatoni busahalászat. A cudar idő ellenére is kifutottak a hajóik. Az első napokban alig került busa a hálókba, ma már három-négy mázsa az átlagos napi fogásmennyiség, nyilatkozta Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Egyelőre csak hétköznapokon dolgoznak, nem akarják zavarni a hétvégi vitorlásforgalmat.

A cégvezető közölte, idén eddig 130 tonna busát fogtak. Szeretnék mielőbb elérni a napi tízmázsás átlagot, ez a fogási mennyiség biztosítaná azt, hogy teljesíteni tudják az éves 250 tonnás tervüket. A tó őshonos halállománya érdekében minél nagyobb mennyiségben kell megszabadítani a Balatont a busától. A kifogott busára idehaza kevésbé van kereslet, de a román és lengyel exportlehetőség megvan, amivel élni kívánnak.

A balatoni busahalászat költségeit nem fedezi a hal értékesítéséből származó bevétel: a halászat évente 75-80 millió forintba kerül, amelyhez a nonprofit társaság eddig 23 millió forintos állami hozzájárulást kapott. A nem várt nagyobb angolnafogásból többletbevétele származott a cégnek, aminek köszönhetően tovább tudják folytatni a busahalászatot. Idén szokatlanul magas a Balaton vízszintje, emiatt tavasszal hosszú ideig volt nyitva a Sió- zsilip. A torkolatnál felállított csapdákban pedig szép számmal akadtak fenn az angolnák, amitől szintén meg kell szabadítani a tavat.

A zsilipek kinyitása utáni első napokban még alig volt hal a csapdákban, de ahogy az angolnák megérezték az áramlást, szökni próbáltak. Ma napi négy-hat mázsa közötti mennyiséget szednek ki a csapdákból. Varga László abban reménykedik, a kifogott angolna mennyisége idén akár a 100 tonnát is elérheti. Ezt Olaszországba adják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!